Matchdag – Vita Hästen borta

Efter ett par dagars speluppehåll så väntar Vita Hästen på bortais för Björklöven. En normalt knepig historia.

Vita Hästen i Himmelstalundshallen var länge en nästan omöjlig historia att få med sig tre poäng ifrån för Björklöven. På 10 matcher sedan 2013 inför den här säsongen hade Björklöven en trepoängare i Norrköping. Nu är det ju dock ett annat Björklöven så det blev 5-3 till Löven i det enda mötet för säsongen i Himpan och ser vi till de tre mötena den här säsongen har Björklöven vunnit 5-3 och 2-1 hemma förutom segern i Himpan så vi pratar nio poäng och möjlig sweep för Löven.

Annars har Vita Hästen gjort en bra säsong. De värvade bra inför säsongen och bloggen trodde på Hästen, de ligger sexa med 66 poäng och ser ut att gå till slutspel även om SSK är på väg förbi. Framförallt är det bredden som är bättre för Hästen den här säsongen.

De kommer från 3-5 borta mot Västervik i förra matchen och före det 2-0 hemma mot AIK, 4-6 borta mot Karlskoga, 3-2 e.fl hemma mot Tingsryd, 2-3 e.fl borta mot Timrå och 5-0 borta mot Almtuna. Formen är alltså okej, men inte stekhet.

Vita Hästen har generellt en förmåga att få Björklövens spel att trasas sönder, att få matcherna att se väldigt trasiga ut genom att spela ganska spelförstörande mot Löven, men i senaste mötet lyckades Björklöven med fart och med ett bra powerplay få hål på Hästen tidigt och det är viktigt för Löven just mot Hästen. Att ha fart, att inte komma in i deras spel och att göra första målet.

Jag förväntar mig att det blir en svår match. Björklöven är på väg ur en tyngre träningsperiod, de har inte haft den högsta farten på slutet, men jag hoppas att jag har fel. Jag ser framför mig en match som Löven för, men en ganska frustrerande match med en hel del utvisningar.

Chansen till tre poäng ska dock som vanligt vara god. Hästen är något brandskattat som lag just nu med flera skador och ska ha svårt över 60 minuter.

Laget (Preliminärt):

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
74 Zach Palmquist – 26 Oliver Larsen
52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström

29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
90 Alex Hutchings – 15 Tyler Vesel – 91 Justin Crandall
44 Olle Liss – 22 Fredric Weigel – 11 William Eriksson
77 David Lindquist – 18 Axel Ottosson – 96 Pontus Andreasson
19 Kristoffer Söder/79 Emil Lundberg

Samma lag som senast (förutom Joe) även om Deilert lär vara ännu mera redo för spel den här gången. Hardy är skadad och missar matchen. Utgår ifrån att Cannata är tillbaka i kassen.

Bloggens fokuspunkter för Löven:

¤ Noggrannhet i spelet – Hamna inte i Hästens lite slafsiga spela fram och tillbaka.

¤ Spela i 60 minuter – Kom ut aggressivt och håll uppe tempot. Löven är bättre över fyra linor än Hästen.

¤ Tidigt mål – Svårt att beställa ett tidigt mål, men ta initiativet tidigt i matchen.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi måste fortsätta att ta det match för match även om det närmar sig slutet på serien. Vi måste hålla fokus även om vi ser vad som närmar sig. Det är närmaste match som är det vi kan påverka. Det är ett klassiskt möte i Himmelstalundshallen. Hästen har en bra säsong bakom sig. Det är ett lag som bytt identitet från att varit väldigt individualistiskt till att vara ett kollektiv som jobbar hårt. Det brukar bli jämna och tajta matcher, säger målvaktstränare Markus Ekman-Westman till klubbens hemsida. 

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Istvan Bartalis är bästa poängplockare för Hästen med 35 (18+17) och Linus Andersson är tvåa och bästa målskytt med 32 (19+13). Andersson lär spela i SHL nästa säsong. Jens Holmström är trea på 24 (5+19). Vi får gå till fjärde plats och 21 (4+17) poäng för att hitta Markus Ericsson och Jesper Samuelsson som normalt öser in poäng. Filip Cruseman står även han på 21 (15+6) poäng.

¤ Vita Hästen värvade nyligen SHL-meriterade Marcus Fagerudd från Södertälje som stått för 5 (1+4) poäng på 8 matcher från sin backplats. Han är det primära backhotet offensivt i Hästen.

¤ Med 18.99 procent i powerplay är Hästen åtta i serien, något sämre än senaste åren. I boxplay är laget 12:a i serien med 75.60 procent och hela 41 insläppta mål, flest i hela serien i boxplay.

¤ Vita Hästen har värvat in målvakten Niklas Lundström som var i Löven 2016-17 med katastrofstatistiken 85.9 i räddningsprocent och 3.91 insläppta mål per match. Han har varit i Danmark och Tjeckiska andraligan de senaste tre säsongerna. Hästen har haft problem på målvaktssidan med Viktor Kokman som stått 35 av matcherna med 89.96 i räddningsprocent och 2.28 insläppta mål per match. Oscar Masiello har 88.61 och 2.75, men är nu skadad.

¤ Patrik Blomberg som tidigare haft fina säsonger i Västervik och Pantern har fått avsluta säsongen på grund av hjärnskakning. Marcus Eriksson som haft problem med foten testade på is med hårt tejpad fot på tisdagsträningen men har en bit kvar än. Jesper Samuelsson tränar inte alls (skadad), liksom Simon Krekula. Dessutom var både Oliver Nordberg och Viktor Lodin borta på tisdagens träning. Backen Jacob Spångberg verkar dock återkomma från skada.

Sagt från Hästenhåll:

– Det är en tuff situation, att ha både ”Macke” och ”Sama” skadade gick bra de första två-tre matcherna men det är två rutinerade herrar som är viktiga för oss. Som alla andra, men tar du bort den erfarenheten ur ett så pass orutinerat lag är det tufft på slutet av säsongen när vi bara har tuffa matcher., säger tränaren Tony Zabel.till NT.se.

– Löven är ett klasslag om man tittar på vad de har för spelare. En inspirerande uppgift att ta sig an dem och vi ska försöka hitta en väg att vinna. De är etta av en anledning. Jag gillar att vi tar motståndarna väldigt högt upp och sätter press på dem och jag ser ingen anledning att ändra på det, men vi behöver sätta våra chanser. Och vi kan inte hålla på med massa utvisningar.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. David Pettersson är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

5 kommentarer

  1. M

    Apropå sweeps…om jag har räknat och minns rätt har Löven möjlighet att ta 12-0 mot fem(!) lag (Hästen, AIK, Timrå, BIK samt Tingsryd).
    Det är ju fortfarande ogjort, men lyckas man med det är det helt galna siffror.

  2. Micke

    Varför sätter du genomgående punkt i stället för kommatecken när det är decimaler det handlar om? ”89.96 i räddningsprocent” när det ska vara ”89,96” Det är väl fortfarande i Sverige vi är? Lite irriterande och svårläst.

    Mvh ”Språkvårdaren”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.