Reflektioner efter femtvåan

Det blev seger mot Tingsryd, en femte raka för Björklöven på lördagen. Det här tar bloggen med sig från matchen.

Matchen som helhet – Björklöven gör egentligen en ganska dålig match i två perioder. Det är stundtals glimrande, men stundtals ganska tafatt och mycket berodde på att Björklöven drog på sig en hel del del (fem 2:or) utvisningar i första och andra perioden. Det slog sönder Björklövens möjlighet att forsa över Tingsryd som de brukar göra med fyra starka femmor. Sedan om det är dålig disciplin, nonchalans eller att laget inte är hundra procent påkopplat nu när de seglar iväg i toppen som gör att de åker på dessa utvisningar är svårt att säga, men det kommer inte att fungera mot bättre lag.

Det som störde mest i perioderna ett och två var hur många lägen som Tingsryd skapade. Visst 2-2-målet var säsongens tavla av Mattias Pettersson, men Tingsryd hade lägen att göra 2-3 mål i period ett och två. Framförallt i andra perioden gick Löven ned sig mest och det var ju där de spelade sju minuter i boxplay. ”

Sedan har ju Björklöven massor med kvalitet i laget, alltid är någon kedja het och just nu är det Liss lina och Ottos lina som är det samt att Alexander Wiklund individuellt var en jätte och därför ledde Löven med 3-2 efter två perioder trots en ganska dålig insats överlag över 40 minuter.

I tredje perioden gick Löven ut och satte ned foten. Den var ett statement, Skotten blev 22-3, avsluten blev 35-12. Ett tag var puckinnehavet upp på 79 proent, men slutade på 64 procent för perioden. Det var en kölhalning som hette duga och visade både hur bra Löven kan vara och hur lagets bredd tar ut sin rätt över tid när de bara får spela fem mot fem. Frågan är bara när det kommer en insats där laget fungerar i 60 minuter för det var längesedan nu. Det skulle kännas skönt in i finalen (vilka som nu väntar där) om någon eller några sådana 60-minutersinsatser hade avklarats på slutet.

Wiklund – Hela kedjan med Freddan, Selin och Wiklund har ju varit kall på slutet. Spelmässigt har de stundtals stått upp bra, men målskyttet har varit iskallt. Mot Tignsryd skapade de 3-4 riktigt bra lägen redan första 30 minuterna och det kändes som delvis att linan var på gång, framförallt då Wiklund som flög fram, men samtidigt som att de bara inte skulle näta. Wiklund brände ändå två frilägen i matchen. Nu efter matchen så skulle jag nästan vilja kika på de senaste matcherna och se om Wiklund stuckit ut individuellt där också. Kanske är det Selin och Freddan som är lite ur form och dragit ned Wiklund lite. Jag vet inte, men det här var både för Wiklund och linan som helhet ett steg framåt.

Wiklund är för övrigt uppe på 19 mål nu som bästa målskytt i laget. Vem hade gissat det före säsongen och då hade han 6 matcher utan mål inför den här matchen.

Boxplay – Löven BP har varit seriens bästa i stora delar av säsongen, men tidigt så var de extremt effektiva. Nu hade Löven ett friläge och en tre mot etta i boxplay, men då det tidigare var Selin och Wiklund som låg bakom de flesta målen i BP och de kallnat något så har även Löven kallnat något offensivt i BP (5 mål framåt första 27 matcherna, sedan inget på 19). Inte så att det är något viktigt, men det har nog stört motståndarna tidigare att , ”oj jag får inte kladda då smäller det bakåt”.

Powerplay – Hetast i Löven just nu är Olle Liss och Brian Cooper. Delvis har Liss kommit igång mer och mer ju mer han spelat, men sedan handlar det om att PP2 blivit till det primära PP.et. Jag gillar generellt hur Löven byggt om sina PP:n. Otto, Cooper, Liss, Freddan, Wiklund i ena, Palmquist, Vesel, Weigel, Crandall och Hutch i andra. Just nu är det Liss PP som är det heta och dynamiken med Otto på ena sidan och Liss som skytt funkar verkligen riktigt bra. Frågan är om Deilert ska in i någon av linorna nu. Med tanke på Coopers poängboost på slutet (2+4 på 4 matcher) så lär ju inte han flyttas och då är snarare Palmquist den som kan bytas ut.

Hunger – Spelmässigt måste jag säga att Liss såg lite lat ut inledningsvis, men nu är han mer rörlig, han har dessutom visat upp sitt spelsinne och är inte bara en skott (sen vilket skott han har, seriens bästa) utan kan använda att alla är rädda för hans skott, vilket gör att han kan spela fram istället. Känslan är att både Liss lina och Ottos lina som känns heta just nu är det för att de helt enkelt är hungriga. Lundberg som varit klart bättre på slutet har haft en tung säsong, han vill verkligen visa vad han kan, Liss kom från ett misslyckande i Österrike till Löven, ville visa vad han kan. I Ottos lina har vi Otto som kommer från ett misslyckande i Linköping och Linkan som skickats ned genom linorna. De vill bevisa sig.

Liss för övrigt har 8 (3+5) poäng på fyra senaste matcherna och med 17 poäng på 18 matcher har han högst snitt (0.944 i laget precis före Hucthings 43 på 46 (0.934). Jag räknar inte Plants 1.0 efter en match.

I de andra två linorna finns kanske inte den känslan av att vilja bevisa sig, att ta revansch. Där har vi snarare spelare som gör sina bästa säsonger i karriären.

Angående det så var transatlantlinan helt osynlig i första två perioderna. Ibland är det som att de bara glider omkring och när de får pucken gör det allt för komplicerat. Sedan kan de slå om som i tredje perioden och ibland bara fullständigt dominera motståndarna. Jag tror dock att just det faktum att de är tre rightare är något som stör och gör att det ser mer kladdigt ut än vad det skulle behöva vara. Jag är dock inte så rädd här. Det är tre kvalitetsspelare som lär vara påskruvade när det gäller som mest. Hoppas att jag har rätt.

Rekordet – Björklöven tangerade poängrekordet på 109 poäng. De lär putsa till det rejält, men sanningen är att Södertälje 2006-2007 gjorde det på 45 omgångar. Det ger 2.42 poäng per match. För att Björklöven ska avsluta med det snittet måste de ta 126 poäng, alltså 17 poäng på 6 matcher. Då får Löven bara tappat ett poäng från och med nu. Nu är det ju ingen som bryr sig om det. Slutpoängen Löven lär hamna på kommer att stå där i historieböckerna, men SSK ska ha credd för vad de gjorde 06-07.

Kampen – 5206 åskådare på plats i går. Snittet är nu uppe på 4704. Skellefteå ligger på 4734 och har sportslig medgång just nu. Löven har AIK, Södertälje och Mora hemma kvar att göra skillnad på. Skellefteå har sex hemmamatcher kvar, men inget derby eller något sådant. De har haft 4735, 4410, 54226 och 5801 i senaste matcher a om vi tar bort derbyt mot Luleå. Det lutar tyvärr mot att Skellefteå tar hem den här kampen som borde vara rätt pinsamt för Skellefteå att Löven är nära i när de spelar i SHL och har en större arena.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.