Matchdag – Karlskoga borta

Efter fem raka segrar väntar det svalnade topplaget Karlskoga för Björklöven. En chans att slå rekordet, men också lurig match.

Det som känns lurigt med den här matchen är att tidigare under säsongen har Karlskoga varit stekheta när lagen möts. Björklöven har gått in på helspänn och gjort tre ruskigt bra matcher. 5-1, 5-2 och 6-3 till Löven. En sweep är alltså möjlig ikväll, men nu kommer Löven in som skyhög favorit, Karlskoga är borta från den allsvenska finalen och har förlorat fyra av de senaste åtta matcherna. Det är en lite hackande maskin.

Det är också så att Karlskogas framgång har byggt på att de gör så osannolikt många mål och när laget mattats något. De har fortfarande gjort 177 mål, flest i serien tillsammans med Modo, men över de 15 senaste matcherna är laget bara femma i serien sett till antalet mål och då har de också fallit något i tabellen.

Karlskoga kommer närmast från 2-1 mot Västervik (b), 0-4 mot Timrå (b), 3-2 mot AIK (h), 3-2 mot Tingsryd (b) och 6-4 mot Vita Hästen (h).

Ser vi historiskt har hemmalaget vunnit i 9 av de senaste 11 möten mellan dessa lag och ser vi före den här säsongen så hade Karlskoga fem raka hemmasegrar mot Björklöven. Nu är det ju som vanligt att gammal statistik kan slängas i papperskorgen den här säsongen när det gäller Löven.

Ser vi till vad som hänt i laget så släpptes nyligen Filip Ahl efter vad som verkar som disciplinära orsaker. Detta trots att han hade gjort 40 (17+23) poäng på 40 matcher. Ahl är nu i SSK och istället har Linus Karlsson kommit in från Karlskrona och gjort 12 (3+9) poäng på 8 matcher.

Karlskoga är fortfarande högflygande, offensiva med många skickliga spelare, men med ganska virrig defensiv så de borde passa Björklövens mer klara och defensivt starka spela riktigt bra. Frågan är bara hur Lövens spelmässigt lite svala form påverkar. Det kan också vara nu laget kliver på helt i 60 minuter och står för ett statement likt tidigare matcher mot BIK eller likt tredje perioden senast. Jag är lite osäker på matchbilden. Jag förväntar mig dock fullt ös i Nobellhallen som likt alltid har en speciell hotfull stämning.

Laget: (Klart)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
74 Zach Palmquist – 26 Oliver Larsen
52 August Tornberg – Adam Plant
7 Alexander Hellström

29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
90 Alex Hutchings – 15 Tyler Vesel – 91 Justin Crandall
44 Olle Liss – 22 Fredric Weigel – 79 Emil Lundberg
77 David Lindquist – 18 Axel Ottosson – 96 Pontus Andreasson
11 William Eriksson eller Lukas Ericsson

Samma lag som senast utgår jag ifrån förutom att Cannata är tillbaka i målet. Alltså endast Hardy Häman-Aktell som saknas.

Bloggens nycklar:

¤ Fokus i 60 minuter – Björklöven behöver få ihop en match där laget kuggar i över 60 minuter.

¤ Liss – Hetast i serien typ. Mata honom med puckar.

¤ Utvisningar – Löven möter seriens bästa powerplay. Då funkar det inte med en massa odisciplinerade utvisningar.

Sagt från Lövenhåll: 

– Inget från Björklöven på hemsida än, ingen från VK som pratat med Fagervall eller Kimby inför matchen.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Tor Immo är bästa poängplockare med 49 (24+25) poäng på 45 matcher. Fredrik Forsberg är bästa målskytt med 29 (!) mål vilket är flest i serien. Forsberg har 47 poäng. Bakom dem märks Jesper Kukkonen med 23 mål, Wilhelm Westlund med 34 (6+28) som näst poängbäste back i serien.

¤ BIK har seriens bästa powerplay med 28.50 procent och hela 59 mål framåt. Fredrik Forsberg har gjort 13 av dem, flest av alla spelare i powerplay. BIK har seriens elfte bästa boxplay med 76.73 procent.

¤ Tim Juel har varit BIK:s etta i målet och stod senast mot Västervik. Han har stått för 91.35 i räddningsprocent och 2.55 insläppta mål per match som seriens statistiskt femte bästa målvakt.

¤ Karlskoga har värvat in en ny back som ansluter till mötet med Löven. Valtteri Parikka har öst in poäng i Metsis, andraligan, men haft skralt med speltid i SM-Liiga med bla. Kalpa. Även Filip Cederqvist från Växjö och Pelle Hedlund senast från Grums har tagits in på forwardssidan precis innan fönstret stängde. Alexander Anderberg har lämnat på backsidan för Almtuna.

¤ Linus Karlsson och Simon Krekula saknas för Karlskoga. Krekula som lämnade Vita Hästen i lördags.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Björklöven är ett välbalanserat lag i alla delar. Framför allt har de en jäkligt bra defensiv. Där sticker de ut. Det är en tuff och spännande utmaning som väntar, säger tränare Staffan Lundh till Karlskoga tidning.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström  sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Bloggen är faktiskt på plats i Karlskoga (första resan 2020) och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

  1. Ronny+Edvardsson

    Hej på er Alla Lövenvänner i detta avlånga land som Sverige är! Vilka kan komma till matchen ikväll??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.