Den risiga trean mot AIK

En allt annat än skarp insats gav tre nya poäng. Igen, starkt att spelar dåligt, men vinna. Mer oroande vad som kan ske de sista matcherna på skadefronten.

Egen förkylning, sjukt barn gör att jag inte kan komma med de mest knivskarpa analyserna från den här matchen för Björklöven. Jag nöjer mig med att ta med mig ett par noteringar från matchen istället för en analys.

¤ Fredric Andersson frågade jag efter senaste matchen vad som ska till för att han ska näta igen. Det hade gått 11 matcher sedan Fredan gjorde mål sist när ha styrde upp 2-0-målet. Det där målet kan ha varit viktigt för Björklöven. Freddan är ledaren i laget, han är kaptenen, han inledde säsongen ruskigt bra, men har sedan hackat. Kan han komma igång till slutspelet så kan det vara detaljen som tar Löven till SHL.

¤ Även Alexander Deilert kapade jag senast. Nu blev han lagets interna ”pippi” och stod för två assist. Han svarade på min kritik där, men samtidigt tycker jag att han fortfarande är en bit från formen. Det är lite för många misstag från Deilerts sida. Men kul att det blir bättre. Det är ju en klasspelare Deilert.

¤ Idag såg det stundtals ut som att Löven hade kalla däck för att citera Fagervall. Som att inställningen inte var där fullständigt. Det var många halvdan à aktioner.  I 2-0-ledning, men fem minuters powerplay ska det bara inte behöva bli 2-2. Idag var powerplay väldigt stelt, visst Hutchings gjorde ett mål, men med 14 minuter i powerplay vara 2×5-minuter i rad och med spel i fem mot tre så ska de kunna bli 2-3 mål idag. Det börjar bli oroande hur dåligt PP1 ändå fungerar. Joakim Fagervall gör en grym säsong som tränare, men han har ju aldrig varit topp tre i en serien i powerplay under sina år som tränare och även med det här historiska laget verkar han missa det. Det är som en förbannelse. Men vem bryr sig när laget vinner serien. Jo, jag om det betyder att laget förlorar allsvenska finalen där Modo under grundserien krossat laget i PP.

Sedan var det här fjärde raka matchen med tappad ledningen på till oavgjort för Björklöven. Har de börjat slappna av i ledning? I början på säsongen var det stängt om löven fick ledningen.

¤ Björklöven är för övrigt klara seriesegrare. 12 poängs ledning, 12 poäng kvar att spela om och 18 måls målskillnad till Modo. Grattis till seriesegern Björklöven.

¤ Adam Plant äkte på en tackling mot huvudet, utgick för resten av matchen. Efteråt rapporterades det om att han inte ska ha fått en hjärnskakning, men det är just det här som är rädslan de här sista matcherna som egentligen inte betyder något. Att Löven ska dra på sig några skador som sedan blir avgörande. Jag tänker inte ens skylla på AIK, prata om vårdlöst spel. Det är bara det här som är hockey. Risken finns där och speciellt om du inte spelar med helt hundra fokus.

¤ Transatlantlinan gör mål idag. En poäng för Hutch, en för Crandall. De är uppe på 44 och 40 poäng. Fint så, men jag tycker ändå att det finns klart mer att hämta ur den här linan i både fem mot fem och fem mot fyra. Jag trodde att det skulle finnas ett ännu större driv att ösa in poäng, jobba in framtida kontrakt, men det är som att linan stannat in lite. Visst det är höga krav man har, men det behövs lite till när säsongen står på spel om ett tag.

¤ Robert Kimby pratade om ”Ett bra snack inför tredje”. Så kan det vara, men inte var det så övertygande i tredje. Sanningen är att jag tycker inte att Björköven var så rysligt överlägsna som de borde vara i tredje perioden. Att Liss sen avgjorde var ju ett tecken på all kompetens som finns i laget, men det var allt annat än en solklar trepoängare. Björklöven är nu uppe på 12-13 matcher sedan de gjorde en riktigt gedigen insats över 60 minuter. Det är klart oroande.

¤ Västervik borta i nästa match. En klassiskt omöjlig match. Kanske kan det få Löven att tända till?

¤ Det var längesen jag var så negativ efter en segern, men 3-2 mot AIK som har 37 poäng på 48 matcher som en av de sämsta jumbona i serien på länge. Det förklarar och speciellt med två matchstraff på AIK.

9 kommentarer

 1. Olle

  Löven var fullständigt klappkassa idag, inte tu tal om det. Om sanningen ska fram förtjänade inte Löven segern men det löste sig ändå.

  I Lövens försvar ska dock sägas att AIK gick in i matchen med ett sista halmstrå att slippa kval neråt. Det syntes i deras desperation och det var länge sedan AIK spelade med sådant hjärta.

 2. Ola

  PP spelet är ofta väldigt risigt, för dåligt tempo och vart är direktskotten? Deilert har börjat ta för sig offensivt och Liss fattar vad det handlar om. Mer distrikt krävs om vi ska rå på Shl lagen.

  • Ronny Edvardsson

   Detta håller inte mot SHL lagen, som Du skriver om, här ovan. Det handlar om att ta poäng och kriga/kämpa i minst 60 minuter på isen/planen….det behöver inte Se snyggt ut på planen (dessa skott på mål)…Alla dessa passningar vid målet.

 3. Fredrik

  Att dom inte kör över ovh pulveriserar motståndet varje match nu här på slutet är ju inget konstigt egentligen, spelarna går ju bara och väntat på det som komma skall, oavsett vad tränare säger om kalla och varma däck osv så är det ju här i praktiken träningsmatcher för Löven på slutet. Det som är viktigt nu är väl att nöta in PP spelet!

 4. Micke

  En liten korrigering bara. Löven spelade pp i 10 min, inte 14. På båda AIK:s femminutare tillkom nämligen samtidigt en tvåminutare för Löven, så dessa gånger spelade Löven pp i 3 min, inte fem.

 5. Robert From

  Gustav; jag stötte på Mikael Kassman (tror han heter så) i Björklöven idag. Han sa att laget fortfarande tränar hårt men ska släppa upp träningen nu. Jag blev lite konfunderad då jag trott att de redan släppt upp på träningen.
  Vad är fakta här?
  Om de fortfarande kör hårt kan det ju förklara de sista 5-6 ”sega” matcherna.

  ’R

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   De är på medelhårt just nu enligt Stefan Öhman, men har inte släppt upp helt än.

 6. Tjofezuz

  För ett tag sedan, publicerades en artikel om att det fördes diskussioner mellan J Cannata och löven. Gustav, vet du något mer om hur det gått i den frågan?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.