Finaldag Match 1 – Modo hemma

Äntligen dags för final. Idag smäller det. Fullsatta läktare och en SHL-kvalplats på spel. Det blir inte bättre än så här.

Det är verkligen matchernas match i den här serien. Modo som var favorittippade inför säsongen och som har värvat bra under säsongen, öst in mål och slagit poängrekord individuellt. Björklöven som stängt igen helt bakåt, vunnit serien på nytt poängrekord. Men även lagen som vunnit två matcher var mot varandra den här säsongen och i matcher som överlag varit väldigt jämna där ingen velat vika ned sig en tum.

Det borgar för en riktigt, riktigt bra final. Det enda som oroar från Lövenlägret är formen. Det har varit matcher utan mening och mål på slutet och spelet har sett ut därefter. Det börjar vara en månad sedan vi såg ett Björklöven som allra bäst. Går det att bara trycka på en knapp och vara där igen. Det återstår att se.

Individuellt finns det många spelare i båda lagen som har varit i den här situationen förut, men som lag är det något nytt. Björklöven har två slutspel på sex säsonger och har inte varit framme i matcher om att gå upp sedan 2007. Modo har sedan de föll ur SHL två slutspelsmissar och en misslyckad slutspelsserie. Modo har hållit sig kvar två gånger i SHL via kvalserie, men ingen som var med då är med nu. Trumfkortet de har är att Björn Hellkvist gått upp med Rögle och Malmö.

Det är svårt att säga hur de här matcherna kommer att se ut. Kommer Modo att likt i första mötet kliva ut och sätta stenhård press på Björklöven. Kommer Löven likt andra mötet att sätta stenhård press på Löven. Hur kommer Björklöven att hantera Modos fart och omställningar? Hur kommer Modo att hantera Björklövens bredd? vem vinner special teams-matchen (Modo i alla matcher hittills) och vem vinner målvaktsmatchen (Modo i tre av fyra matcher). Ja, det är mycket som känns oklart inför matchserien.

Ska jag tippa så kommer Björklöven att komma ut rejält hårt. De har väntat på det här länge, kommer att ha  publiken på sin sida och ser nog det som en bra chans, att gå på knock. Annars tror jag att vi kommer att få se en lite mer kontrollerad matchserie än under grundserien. Det är så mycket på spel. Ingen vill förlora.

Björklövens lag och skadeläge:

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen – 74 Zach Palmquist
52 August Tornberg – 28 Adam Plant
7 Alexander Hellström

18 Axel Ottosson– 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
44 Olle Liss– 22 Fredric Weigel – 79 Emil Lundberg
96 Pontus Andreasson – 19 Kristoffer Söder – 77 David Lindquist
11 William Eriksson

Justin Crandall avstängd en match till. Inga skador. Alla andra spelare tillgängliga. Oklart vilken back som kommer att få stå över matchen. Tippar på Hardy.

Modos lag och skadeläge:

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Patrik Bartosak (34 Erik Hanses)

39 Tobias Enström – 6 Mattias Norlinder
33 Viktor Berglund – 26 Tom Hedberg
32 Nicolai Belov – 41 Oscar Hedman
27 Anton Öhman – 25 Linus Nässen

89 Patrik Karlkvist – 22 Jonathan Johnsson – 15 Adam Tambellini
18 Iikka Kangasniemi – 12 Fredrik Olofsson – 29 Kim Rosdahl
14 Henrik Björklund – 40 Kalle Jellvert – 28 Linus Pettersson
11 Johan Forsberg – 17 Magnus Häggström – 23 Daniel Sylwander

Tommy Enström är skadad och missar matchen. Patrik Bartosak har varit skadad, men spelar troligen. Mathias Frohm har haft ryggproblem och är ett frågetecken. Har spelat med Jellvert och Kangasniemi när han senast spelade. Så är han tillbaka kan det blir rokader i kedja 2-4.

Nycklar till seger:

¤ Starten – Björklövens form är lite av ett frågetecken. Starten blir där viktigt för att tala till sig själva var Löven är.

¤ Målvaktsmatchen – Cannata är bäst och måste visa det.

¤ Special Teams – Björklöven kan inte hålla på att förlora den matchen ifall de ska vinna den här serien.

Intressant sagt från Lövenhåll: 

– Vi har gått och väntat på det här länge nu. Det har varit en ganska tråkig period nu på slutet så det ska bli väldigt skönt att det drar igång på riktigt igen och att vi får släppa lös fullständigt, säger Joakim Fagervall till VK/Folkbladet.

Noterbart inför matchen som inte redan bloggen tagit upp:

¤ Samtliga experter både på Expressen och på Aftonbladet inför den här matchserien tror att Björklöven ska vinna. Kan det tynga Björklöven att vara favorit?

¤ Jonathan Johnsson avslutade serien med 6 (2+4) poäng på sista två matcherna för att slå Pär Arlbrandts allsvenska rekord och landa på 79 (29+50) poäng. Johnsson har fyra poäng mot Björklöven den här säsongen. Det är näst bäst av alla spelare mot Björklöven den här säsongen. Vem har varit bäst? Karlskoga Fredrik Forsberg med hela fem mål.

¤ Bortalaget har vunnit skotten i samtliga möten mellan Björklöven och Modo den här säsongen och hemmalaget har vunnit matcherna. Det är alltså generellt inte laget som dominerat matcherna spelmässigt som vunnit dem.

Intressant sagt från Modo-håll:

– Grundplanen är väl där vi har legat hela säsongen och lyckats göra en hel del mål på dem, lyckats straffa deras målvakt som i övrigt är en extremt duktig allsvensk målvakt, men vi har hittat lite hål i deras försvar och vi ska försöka nyttja det igen., säger forwarden Björn Hellkvist till hockeypuls.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Emanuel Otterhall sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Emma Klöfver, Emanuel Otterhall och jag själv är på plats levererar texter och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

  1. Keepern

    Det är mycket glädje men också lite ångest inför det som komma skall. Tror att det viktigaste för löven är att sluta ta onödiga utvisningar hur bra BP vi än har så kommer det att straffa sig mot Modos grymma PP. Lite oroande är att Cannata haft under 90 % i två av dom fyra seriematcherna, tillfälligheter eller har Modo hittat något ? Hur som helst så är det helt nya förutsättningar nu när finalerna drar igång och det kommer vara små marginaler som avgör.

  2. TT

    Usch vad spänd, förväntansfull, orolig etc man är samtidigt! Svårt att räkna den här säsongen som plus om vi åtminstone inte får spela SHL kval, när säsongen utvecklats som den gjort. Oavsett utgång har vi ändå tagit stora kliv. Eloge till spelare, tränare, materialare, kansli, vaktmästare mfl. Framförallt, stort av Kung Per! Lycka till grabbar! Vi älskar er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.