Så oerhört onödigt Löven

Björklöven gjorde en på många sätt riktigt bra match. Borde leda med 1-0, men det är bara att konstatera. Löven har svårt för Modo.

Jag var osäker på Björklövens form och jag var osäker vilken matchbild det skulle bli.Jag hade faktiskt inte kunnat tro att Björklöven skulle kliva ur sitt ide som de legat i de senaste omgångarna och leverera spelmässigt på sättet de gjorde. Det här är en match som Björklöven vinner 7 gånger av 8 med den här spelmässiga utgången, men de chanser som lagen skapade. Det borde slutat 6-2 eller nått, men det spelar inte så stor roll.

Nu vänder serien till Ö-vik med 1-0 för Modo, nu har Björklöven fortfarande inte besegrat Modo under ordinarie tid den här säsongen och inte besegrat Modo i Ö-vik heller. Nu måste de göra troligen båda om det ska bli ett SHL-kval mot Oskarshamn. Om det nu blir så. Det skiljer bara två poäng mellan Oskarshamn och Leksand inför sista SHL-omgången.

Förutom Hutchings, ”jag gillar att peta med klubban”-utvisning där Modo fick spela över centrallinjen i PP fyra gånger, så inledde Björklöven matchen bra. När de väl fick spela fem mot fem satte de rejäl press på Modo och var som bålgetingar på de röda. Modo blev lite frustrerade och tog två kamputvisningar i mittzonen. Sådan man tar när man nästan vill säga ”Men ge dig” till motståndarna.

Björklöven har inte gjort mål på Modo i PP under säsongen, men det känns faktiskt mest som slumpen. Det finns kvalitet i båda PP-linorna för Löven. Så är det ju och både 1-0-målet kom efter ganska bra spel, även om det var billigt från Bartosak och 2-0-målet var ju rena klapp-klapp-spelet och riktigt snyggt. Det kändes överlag kreativt i PP genom hela matchen förutom när Löven var för trötta i förlängningen.

Bartosak gav ett ganska skakigt intryck genom hela matchen. Han kändes obekväm och såg tidigt rätt trött ut, men ju längre matchen led. Desto bättre gjorde Björklöven honom. Från 3-1 och framåt var det mer Björklöven som missade än Bartosak som räddade Modo.

I slutet på första perioden avtog tempot lite, matchen gick i stå några minuter, Modo kunde då spela sig in i matchen och kedjan med Johnsson, Tambellini och Karlkvist visade hur farliga de kan vara ur ingenting.

Sedan vände det igen. Björklöven kom ut från pausen och körde över Modo, nästan ännu mer. Modo kunde bara inte spela sig ur zon och de gånger de på något sätt klarade de så fastnade de i mittzonen. Transatlant och Otto-linan hade något riktigt långt anfall och det luktade 3-0.

Istället kom 2-1 från inget. I ett rörigt anfall där det såg ut som att Cannata hade blockerat och att domaren hade blåst så hade varken Cannata blockerat eller domaren blåst. Alla trodde det för någon sekund, men Henrik Björklund insåg hur det låg till och forcerade in 2-1. Billigt!!!

Kim Rosdahl tyckte dock inte att det var så roligt med allsvensk final för han lär ju inte spela någon mer match i finalserien. Hans stampning på Cooper med skridskon gav fem minuter, matchstraff och lär ge en fin avstängning. Hela andra perioden var faktiskt lite grinig i en annars ganska snäll match. Det var inte alls så mycket gurgel efter avblåsningar som det kan vara ibland.

Olle Liss som var på spelhumör tryckte in 3-1 tre minuter in i Björklövens powerplay på ett iskallt sätt av Liss som väntade, väntade och sköt. Liss var sedan nära att göra 4-1 precis som Hutchings som hade två öppna lägen, men fick inte riktigt skottet där han ville. Matchen kändes mer eller mindre över här. Det var bara Björklöven för hela slanten.

Något hände dock här. Det var som att Björklöven slog av lite på tempot. Som att de bjöd in Modo lite. Modo jämnade ut spelet något, Patrik Karlkvist hade ett jätteläge som Cannata tog och sedan kom 3-2-målet. En inte omöjlig puck från Tambellini från dålig vinkel, men som ser ut att styras in. Efter det målet var det som att tankarna började komma hos Björklöven. Det här har hänt förut. Björklöven har dominerat matcher för att sedan släppa in mål från ingenstans.

I tredje perioden kom Björklöven ut hårt. Modo hade igen svårt att ta sig ur egen zon, det låg ett Lövenmål i luften, men det kom ju inte. I fyra mot fyra hade Löven ett riktigt bra läge, men Alex Hutchings kunde bara inte få dit pucken och Linkan gjorde inte mål på friläge. Istället blev Björklöven lite passiva när målet inte kom framåt, Mattias Norlinder fick kliva långt in i Lövens zon och skickade in 3-3. Även de så enkelt ut, men nån måste sätta en kropp på honom.

Efter målet blev det ett ställningskrig. Björklöven kunde ha avgjort, men även Modo. Efter att domaren tagit matchens sämsta utvisning på Pontus Andreasson i slutet på tredje hade Modo ett powerplay där Cannata stod för en jätteräddning.

I förlängningen hade Björklöven ett skott i ribban (Deilert), de missade öppet mål (Liss), fler öppna chanser (Vesel x 2, Otto x 1) men ju längre det gick. Desto mer trötta såg Löven ut. Det var lite konstigt. De går ju på fyra femmor medan Modo spelar Johnsson-linan ibland vartannat byte. Men Löven såg mentalt och fysiskt trötta ut i period fem. Och även om Löven har bredd så tror jag att långa matcher gynnar Modo. Båda lagen blir trötta, spelet blir sämre, Löven får inte ut något av sitt spel riktigt då det inte blir några långa anfall. Modos sätt att gå rakt på mål, deras spets betalar sig istället.

Det var inte oväntat när Magnus Häggström lyfte in 4-3, men det var snöpligt. Det kändes så oerhört onödigt, men det är ju som jag skrev i min krönika. Just mot Modo är det bevisat om och om igen. Dödar du inte matchen, då kommer de tillbaka. Hur matchen än ser ut. Därför måste Löven se till att ta vara på de lägen som de sätter sig själva i mot Modo. Annars kan det här bli en kort serie.

Till sist hoppas jag att jag har fel. Jag hoppas att det blir ett långt slutspel med fullsatta läktare, men med Champions League-matcher inför tomma läktare ute i Europa, med Norge och Danmark som ställt in hockeyslutspel tills vidare och med Tyskland, Polen, Norge för att nämna några länder som har begränsat arrangemang med 500 (Norge) 1000 (Tyskland/Polen) på grund av Coronaviruset så vore det ju inte jättemärkligt ifall Sverige skulle gå samma väg.

Nu pratar regeringen om att ”Bedöma varje arrangemang för sig” och än så länge är inget inställt. Än så länge är det en publikfest vi har framför oss, men det kan helt klart ändras. Frågan jag ställer mig då är: Vad gör det med Björklövens ekonomi. Aldrig får man vara helt glad. Inte ens en rekordsäsong som denna för Björklöven.

Oavsett virus eller inte så är det Ö-vik som gäller på torsdag. Det skulle inte förvåna mig om matchbilden är liknande då.

7 kommentarer

 1. Robert From

  Nu är Crandall tillbaka, vad kommer hända i formationerna, tror du?
  Pontus har inte kommit till sin rätt på slutet. Han åker en del skridskor men håller pucken för länge, det blir liksom inget av det han gör.
  Att peta Pontus och sätta tillbaka Otto mellan David och Vesslan vore bättre.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Så kommer det att bli. Otto flyttas, Andreasson petas och Crandall in där han brukar vara.

 2. Ronny+Edvardsson

  Lycka till imorgon….kämpa till er en seger i Ö-vik, samt en ny seger hemma på lördag.

 3. kalle

  Detta är hockey. Pucken slinker hit och dit och ibland in i kassen. Igår var fru Fortuna på ö-vikarnas sida. Kan bli nåt annat längre fram.

 4. Hans Sjölander

  Bartosak spelar på det här sättet. Han har en spelstil som gör att han ser fladdrig och osäker ut, men han tar många puckar. Jag tycker att du har fel som skriver att det var mer Björklöven som missade än Bartosak som räddade Modo. Se på hans räddning med målvaktsspaden i förlängningen då det är öppet mål. Det är en matchavgörande räddning. Du borde istället skriva mer om Cannata. Jag tycker inte att han nådde upp till sin tidigare höga standard.

 5. Daniel

  Angående PP spelet tycker jag att löven ska fortsätta på samma sätt som tidigare. För modo lär ju matcha sina bästa i bp 1 då får ju Liss och kompani ett lättare bp manskap mot sig.

 6. TT

  Såg en som försökte sälja sina biljetter till dagens match pga ”barnvakts strul”. Vet inte vad biljetterna kostar i övik, men 1200 för 3 biljetter ville hen ha. Tråkigt att vissa ska försöka lura andra i såna här situationer, men tyvärr vanligt(för att förtydliga, har inga bevis på att det är ett bedrägeri försök).
  Gillar skarpt fyll hallen kampanjen! Vem/vart ska man kontakta för att stödja?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.