Väntat, men ett ruggigt slag mot Löven

Så kom beslutet som jag skrev om sent igår kväll. Att alla offentliga arrangemang med mer än 500 personer förbjuds. Ett rejält slag mot Björklöven och allsvenska finalen.

Land efter land runtomkring Sverige hade redan tagit beslutet att begränsa allmänna sammankomster. Danmark, Norge, Tyskland, Spanien, Frankrike för att nämna några. Just därför var jag ganska säker på att det här beslutet skulle komma. Därför var jag rätt säker i går kväll på att det var sista matchen den här säsongen med publik för Björklöven.

Det är alltså första gången som Sveriges regering fattar det här beslutet någonsin att begränsa allmänna sammankomster. Så det är ett på sitt sätt drastiskt beslut, men viss går klart länge. Danmark till exempel stänger alla skolor, förskolor, och Universitet. Ser vi till situationen i Italien med 192 döda och över 2000 nya fall bara idag. Totalt 827 döda och 12 462 smittade i ett land så pass nära oss. Då finns det ganska avskräckande scenarion som gör att man får förstå att människoliv är viktigare än hockey.

Låt oss först titta på själva beslutet. Maximalt 500 personer får vara på plats i arenan. Det betyder alltså att inklusive lagen, funktionärer, korvförsäljare, journalister, sportchefer, ismaskinförare, materialare, ordningsvakter m.fl får vara 500 personer. Så jag tror att några åskådare lär vi inte se i arenan. Bara lagen och alla kring det, en bunt funktionärer och journalister på plats gör ca 100-120 personer. Ska sedan publik släppas in behövs fler funktionärer så det handlar om ca: 250-300 åskådare. Ser vi då till de fotbollsmatcher som spelats inför tomma läktare, där tillståndet talat om 1000 personer (i t.ex.Spanien). Där har det inte varit några åskådare på plats.

Det är ju upp till varje förening sedan att göra precis som de vill bara man följer reglerna.

Björklöven har valt att stänga igen helt. De släpper inte in någon på matcherna, träningarna, kansliet. Inte media, inte publik, ingen! Jo Cmore får vara på plats och sända, men det och funktionärer för att säkra arrangemanget. Sedan är det nog. Laget ska inte utsättas för smitta. På ett sätt förstår jag beslutet, på ett annat sätt tycker jag att det är väl drastiskt, men det räcker ju med en smittad spelare så kan ju hela laget slås ut.

Vissa säger kanske ”ställ in säsongen” och jag förstår dem. Vad är det här för något att spela egentligen, men det skulle få svåra konsekvenser sportsligt för seriesystemet. Vilka lag går upp och ned då? Näe, det är inte ett alternativ. Möjligen för SHL-slutspelet, men inte heller där tror jag på inställda matcher. Det finns en för stor tv-publik och ett tv-avtal och det faktum att tävlingsbestämmelserna säger något annat. Jag förstår att det kanske skulle vara mest rättvist att inte spela vidare, men jag ser det inte ske.

Alternativet är att ta en paus, skjuta upp slutspelet, skjuta upp finalserien, men även det ser jag som otänkbart. Ingen vet hur länge det här förbudet gäller. Spelarnas kontrakt går ut sista april. Blåser detta över innan dess? Näe, även att skjuta upp matcherna känns inte som troligt.

Det som finns kvar är en säsong som på sitt sätt får pyspunka. Det bästa med slutspelet, det bästa med avgörande matcher är trycket, stämningen och vad den gör med matcherna. Nu blir det här något helt annat. Det blir en tv-sänd följd av matcher som andas träningar i inramning, men betyder allt. Alltså som en vanlig match för Pantern innan det blev nedflyttade. Det går ändå att komma över på något sätt. The show must go on. Det är ju inte som att alla kommer att sluta följa matcherna bara för att det är tomma läktare.

Ett värre slag är de ekonomiska konsekvenserna. Resor ska fortfarande betalas, hallhyror, personal, men intäkterna från matchbiljetter, försäljning i arenorna kommer inte in. Frågan är hur Björklöven ska hantera alla redan köpta biljetter där besökarna inte får det som de betalat för. Klart är att det här är en miljonsmäll som blir riktigt jobbig oavsett om det blir SHL eller Hockeyallsvenskan nästa säsong. Det var ju det här slutspelet som hade möjligheten att lyfta Björklöven ekonomiskt förbi alla problem som de hade förra säsongen.

Det känns så oerhört tråkigt det här. Det sätter sorti på en annars så perfekt säsong, men det är ju vad det är. Man måste lyfta blicken och inse att det finns mer än idrotten.

23 kommentarer

 1. Thomas

  Det är väl ändå typiskt, en perfekt säsong som slutar på detta sätt. Hur det påverkar det sportsliga är svårt att avgöra. Snacka om att bli snuvade på festen.

 2. John

  Alla ska naturligtvis behålla sina biljetter till lördag som stödköp!

  Sen stödköper vi för kommande matcher också!

 3. Roger

  Helt rätt John, stödköp av biljetterna är vad som gäller för att stötta Löven i detta läge.

 4. Gröngul

  Precis, alla borde enas bakom ett stödköp! Det är ju inte Lövens fel, varför ska föreningen straffas! Alla som har köpt biljetter har förmodligen råd att sponsra den pengen.

  • Andreas

   Så då tycker du att alla som borde gå till vårdcentralen också ska stödköpa ett besök där så att alla som jobbar inom vården får lön för det slit dom gör. Fattar verkligen inte varför det ALLTID är så satans synd om idrottsföreningar och inte för vårdpersonal. Lyft blicken, det finns viktigare saker än sport och idrott!

   • Jiggen

    Då räknar vi med att åtminstone DU stödköper ett besök på vårdcentralen nu. Det blir lite märkligt ifall du inte lever som du lär.

    • Andreas

     Jag skänker regelbundet pengar till välgörande ändamål men självklart så kan jag mer än gärna skänka mer pengar bara för att du ska bli glad. Men bara så du vet, det finns viktigare saker än idrott här i världen just nu. Tycker du inte att du ska få den sjukvård du förtjänar om du nu blir sjuk? Om nu skolor stängs ner så kommer det innebära att det blir mindre personal inom vården då mammor och pappor som jobbar inom vården måste stanna hemma med barnen. Då kommer den lilla personalstyrkan som finns gå mer än på knäna men då är det ju en jävla tur att vi har Löven som behöver dina pengar för att kunna betala löner. Det finns idioter och sedan finns det IDIOTER! Gissa vilken kategori du tillhör.

 5. kalle

  Det trista i kråksången är att de flesta som smittas bara blir förkylda att par dar sen är man frisk.

 6. Bengt Dahlberg

  Det borde väl inte vara helt omöjligt att ”omvandla” en såld biljett till en ”enstaka matchbiljett” hos Cmore. Alternativt att föreningen skulle kunna sälja enstaka matcher åt Cmore mot provision, att hitta ett sätt att dela på den försäljningen borde gå att snacka ihop sig om. Strålande goodwill för Cmore och föreningen får åtmindstånde ihop till resor och domararvoden.

 7. Keepern

  Hur kommer ni på VK att kunna bevaka matcherna då dom har tagit det konstiga beslutet att stänga ute all media förutom Cmore ? Kommer ni att kunna göra intevjuer överhuvudtaget före / efter match och även dagarna mellan matcher då löven verkar stänga ner hela ishallen. För mig ett helt otroligt konstigt beslut då det ger oss supportar ändå sämre chans att följa laget. Har Modo tagit samma beslut ?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Oklart än. Vi undersöker under dagen hur vi ska göra. Jag har hört att det kan bli en öppning där. För Modo verkar inte ha tagit fullt ut samma beslut.

 8. bobban

  Öppna ett swish konto som går oavkortat till föreningen där trogna supportrar kan swisha exempelvis kostnaden för en matchbiljett, de brukar vara snabb spridning bland lövenfans när de handlar om ”good things”.

 9. Johan

  Modo har något som kallas för soffbiljett, det vill säga att man kan swisha 100, 300 eller 1000 kr. Har Björklöven något liknande? Bor i Västergötland och skulle gärna vilja stödja Björklöven som ett Tack för den TV-underhållning de bjudit på denna säsong nu när de hamnat i detta trista läge. Så hoppas jag att så många som möjligt struntar i återbetalning av köpta biljetter. Heja Björklöven!

 10. Arne Gavelin

  NU STÄLLER VI UPP! Vi 5400 som brukar fylla hallen. Nu på lördag har vi fullsatt. Vi vill visa vad Löven betyder för OSS. CORONA KAN INTE BESEGRA LÖVEN!
  LÖVEN I MITT HJÄRTA i minst 60 år.

 11. Sune Lindgren

  Tycker absolut att alla lövare i Umeå och ute i landet kan skicka in vad det skulle kosta med en biljett som ett bidrag för en fantastisk sesong.

 12. Sune Lindgren

  Glömde fråga om det finns något sätt att sätta in pengar på något konto eller liknande.

  • Arne Gavelin

   Familjen Gavelin! Till Lördagens match har vi köpt 12 biljetter + 2 sitt och 2 stå. Häng på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.