Hockey måste få vara viktigt

Säsongen är nu pausad och det kanske inte blir något mer. Samtidigt som pekpinnar pekas åt höger och vänster vill jag bara säga, hockey måste få vara viktigt.

Coronaviruset stänger ned hela idrottsvärlden och så även hockeyn. I går skrev jag en krönika om att det är dags att lugna ned sig lite.

”Inte ens nu är det okej att ta dåliga beslut”

Jag har full förståelse för hur allvarligt det här viruset är, alla åtgärder som behöver göras för att hindra spridningen, alla i riskzonen som kan dö av att bli smittade. Jag vet allt detta, jag följer rapporteringen, presskonferenser som alla andra. Det är bara det att jag skriver om hockey och om Björklöven. Inte primärt om hantering av virus.

Och hockey och Björklöven är viktigt för många, väldigt viktigt. Det slutar inte att vara viktigt bara för att vi har ett virus som är viktigare just nu att hantera för samhället. Det finns ett liv efter coronaviruset, det ska spelas hockey igen och vi måste respektera att föreningar, lag, spelare, ledare kämpat för att nå sina mål och drömmar, fans följer sina lag för att nå sina drömmar.

Så att likt många krönikörer håna och ta billiga poänger kring klubbföreträdare som slåss för just sin förening i det här läget tycker jag bara är lågt. Det är inte så att de inte bryr som om sina föräldrar, om nära och kära i det här läget. Det är bara det att deras jobb, deras passion är klubben de arbetar för och med. De kan inte bara lägga undan detta för att ett virus härjar. Livet går ju vidare, livet kan inte bara stanna upp helt.

Jag skrev i min krönika att det viktiga nu är att inte ta några förhastade beslut. Skulle det inte bli något mer spel den här säsongen så finns det knepiga frågor att hantera med upp, nedflyttning och serier nästa säsong. Det är frågor som måste få ta lite tid, som måste få hanteras gemensamt och som är viktiga. Det är min springande punkt. Idrott och hockey är viktigt för människor. Negligera inte detta. Negligera inte det som presterats under säsongens som varit, ta hänsyn till prestationer. Ett virus gör inte de mindre värda än prestationer tidigare eller kommande säsonger. Att bara stryka den här säsongen vore enligt mig rent och skärt vansinne och helt respektlöst mot de som faktiskt spelat under den här säsongen. Oavsett hur svårt virus som härjar. Det har i mina ögon inte med varandra att göra.

Hur löser man då detta?

Det allra bästa vore ju om man faktiskt kunde spela matcherna som krävs för att avsluta säsongen. Ett mail kom in till mig om att samla alla inblandade lag på en och samma ort, testa alla spelare, domare och ledare, isolera dem på ett hotell, spela alla matcher i samma hall utan publik och avgör detta på isen. Säkert, säkerligen märkligt och tråkigt, men möjligt.

Oavsett tycker jag att det måste prövas att avgöra det här sportsligt på is. Ingen är smittad i Björklöven eller Modo, vad jag har förstått är ingen smittad av Corona i Vita Hästen (utan flera spelare sjuka med annat). Spela matcherna utan publik, återuppta det här. Alla krönikörer för säga vad de vill om hur dåligt hockey utan publik är, men det är ändå hockey och både fansen och spelarna själva vill mycket hellre att det avgörs på isen än på något annat sätt.

Blir sedan något lag smittat av Corona, så får man avbryta igen och ta omtag, men det handlar om unga vältränade män som klarar den sjukdomen utan problem och som ändå exponeras i samhället. Spelandet utan publik innebär en väldigt liten risk som jag ser det. Prioritet måste vara att avgöra det här på isen, inte på ett skrivbord.

Om det nu av någon anledning inte är möjligt att spela matcherna. Ja då måste alla berörda parter sätta sig till bords (eller via skype) och komma fram till ett gemensamt beslut. Ett beslut som respekterar att hockey är viktigt, att prestationer som gjorts under den här säsongen ska räknas. Vi får se vad som händer.

13 kommentarer

 1. Kid A

  Bra skrivet men tyvärr så finns det för många krafter som verkar emot det:
  1. Leksand och AIK har stort intresse för att säga att allt avbryts och alla blir kvar i samma serie. Tyvärr finns det alldeles för många med inflytande som älskar dessa klubbar.
  2. Snålheten: SHL-klubbarna vill inte dela på pengasäcken med 16 lag istället för 14 så därför släpper de aldrig upp fler lag.
  3. Den svenska avundsjukan: Timrå, Västerås, Karlskoga, Södertälje, Västervik och Vita Hästen protesterar mot alla förslag som skulle ge Löven och Modo chansen att gå upp. Att nästa års allsvenska där vinnaren av slutspelet automatiskt skulle gå upp skulle vara lättare utan Modo, Löven och Leksand struntar de i.

  Så tyvärr kommer hockeymördarna att gå på linjen att den här säsongen aldrig har hänt.

  Ironiskt att ”Virus” 1987 gav oss vår största framgång och nu är det ett virus som kommer sänka vår bästa säsong på 20 år!

 2. Jonas

  Japp, mycket bra skrivet!

  Tyvärr är känslan att makthavarna inom svensk hockey tar denna chans till ett snabbt och enkelt beslut, där Björklöven och Modo är de riktigt stora förlorarna. I din position som journalist, kan du dela dessa tankar med de som faktiskt ska ta beslutet?
  Att inte försöka nå en lösning med spel, i vilken form som helst, när vi faktiskt har till slutet av april på oss är ett fruktansvärt övertramp. Att säga det stämmer, det blir ju inte mindre så för att det finns viktigare saker i livet.

  Sätt strålkastare på Håkan Svensson med sina intressen i AIK!
  Vita Hästens spelare som blev sjuka för flera dagar sedan, vad händer där? Ett corona-test har svar efter 3-5 timmar. Det luktar unket eftersom de säkert tjänar på att det slutar spelas.

  Varför tillåts inte Löven -Modo spelas klart? Ingen spelare i lagen är ju smittade. Kan det vara för att man då får ett lag som är på exakt samma beslutsgrund som IKO och LIF och därmed inte kunna ta det bekväma beslut som förmodligen kommer nästa vecka om att stryka säsongen?

  Alla möjligheter finns för förbundet att hitta vägar för att spela klart innan slutet av april, varför diskuteras det inte öppet? Förmodligen för att SHL-klubbarna kan skydda sin plats i finrummet genom att ta beslutet om att lägga ned säsongen nu medan samhällspaniken är som störst.

  Så otroligt mycket som stinker i det här och som supporter känner jag mig så otroligt maktlös. Om du har informationskanaler till de som bestämmer, snälla lyft frågorna!

 3. Kjell Karlsson

  Mkt bra Gustav, du är en mkt bra talesperson för oss. Keep up the good work. Vi går på Olearys ikväll kl 18 som planerat, bjuder barnen och barn-barnen. Alternativet var visst Arsenal!

  Gustav Pettersson – vår röst i natten.

 4. Arnold

  Om vi spelar om säsongen nästa säsong är det bara att visa att vi går upp då istället. Finns ju 10 shl lag som skulle kunna säga att de kräver SM guld

 5. Hans Sjölander

  Nu pekar allt på att hockeyförbundet kommer att stänga SHL-säsongen och stryka ett streck över allt som varit. Vad talar för att det beslut som ska tas om Hockeyallsvenskans framtid kommer att bli något annat? Inget!! Surt sa räven!

 6. JS

  Skrev i aftonblaskan om detta, gör en typ svenska cupen nästa säsong, de 14 första spelar shl säsongen efter, de 1:an vinner sm guld, plats 15 -28 lirar allsvenskan osv,, det är de mest rättvisa för alla låg oavsett serie, punkt

 7. Danfred

  Bra Gustav, tycker att du nyanserar detta på ett värdigt sätt, man måste få ha drömmar och hopp.
  Vi har gjort en fantastisk säsong, långt bättre än vad jag hade våga hoppas, helt fantastiskt!
  Dock känner jag en viss oro, vi har en VD utan erfarenhet, han har gjort ett bra jobb ska tilläggas, men jag hoppas att hans uttalanden inte kommer att ligga oss i fatet. Självklart ska han föra föreningens talan, men lite återhållsamhet och ödmjukhet vore på sin plats inför framtida diskussioner. Min förhoppning är att detta löser sig på ett sätt som alla inblandade står bakom, oavsett om vi spelar om det eller inte.

 8. Donadoni

  Vänta in alla ”stora” ligors beslut. Dom har samma problem. Ska Leeds gå upp i Premier League? Ska lagen som mest troligt skulle åkt ur Premier League åka ur? Spanien? Italien? Kval uppåt och nedåt? Blir svårare för SHL att neka Löven chansen till en plats om andra ligor öppnar upp för generell uppflyttning. Trots detta tyvärr pessimist i ett läge där pengarna styr.

 9. Ronny+Edvardsson

  Bandyn, Innebandy och Handbollen kör vidare i dessa Coronatider….Få se vad detta E-post meddelande ger idag, när det skall Bestämmas hur det blir med svensk ishockey…..Alla klubblag, spela på samma Arena, med mera??

 10. Rob

  Någonstans läste jag att lag 13 och 14 i SHL räknas till Hockeyallsvenskans system när säsongen är färdigspelad och det blir kval.
  Vore det så skulle ju beslutet om Leksand och Oskarshamn ligga i Hockeyallsvenskans händer.
  Och tänker man på samma sätt som till exempel Timrå gör så har i så fall Oskarshamn och Leksand inte mer rätt att spela SHL nästa år än tex Västervik och Vita Hästen.
  Och då får Leksand och Oskarshamn flyttas ner till Allsvenskan nästa år och sedan får det bli två lag som går upp efter nästa säsong.

  Gustav: kan du kolla upp om det stämmer att kvalet räknas in i Hockeyallsvenskan för då kan inte Oskarshamn och Leksand spela SHL nästa år!

 11. Mats

  Hur det kan bli sådan panik över en sjukdom som är ofarlig för 99% är sorgligt. Folk bunkrar som inför undergången. Hockeyförbundet väljer att ta ett överilat beslut av rädsla och I okunskap. Bästa åtgärden mot smittspridning är att sjuka stannar hemma och att vi alla tvättar händerna oftare. Spelarna löper större risk för smitta på väg till bilen eller på affären. Heltäckande visir personlig vattenflaska och buss till matcherna som tyvärr får spelas utan publik. Var finns den förhöjda smittrisken då?? Låt det gå en vecka innan man tar så här panikartade beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.