Ett mycket fegt beslut

Säsongen är över, säsongen har aldrig varit. Svenska ishockeyförbundet tog det enkla fega beslutet att inte göra något.

Sportexpressens Magnus Nyström skrev en krönika tidigare idag. Där skrev han så här:

Om svensk hockey hade varit som NHL då hade jag kunnat acceptera att man bara ställer in allt och börjar om från början nästa år. I Sverige har vi lag som går upp och åker ner. Svensk idrott bygger på det systemet. Det ska inte ens corona få sätta stopp för.

Min bestämda uppfattning är att denna säsong ska spelas klart så fort det är möjligt. Jag vill se både slutspel och kval. Inget lag ska få en gratisplats i högsta serien tack vare en bra grundserie.Leksand och Oskarshamn ska inte räddas kvar i SHL tack vare en pandemi.

Ishockey ska inte avgöras av yttre omständigheter, ishockey ska avgöras på isen. Jag kan tänka mig en avslutning på denna säsong i augusti-september någon gång. Sedan ett kort uppehåll och därefter en ny förkortad säsong.

Det sätter egentligen ordet på precis vad jag tycker. Att sätta sig ned, kika på vad som är möjligt att göra och sedan genomföra det. Inte bara ta enkla vägen ut, låtsas som att säsongen 19-20 inte ens existerat på grund av ett virus. Jag förstår allvaret med viruset, men nu använder hockeyförbundet viruset som en enkel väg ur en svår situation. Ett mycket fegt beslut.

Missförstå mig inte. Det är inte att allt spel pausats nu jag tycker är fel, men någonstans tar den här pandemin slut. Varför ha så bråttom med beslutet?

Det som förvånar mig i hela den här situationen är att regeringen går in och begränsar till max 500 personer på allmänna sammankomster. Då bestämmer idrottsrörelsen (typ alla sporter utan Bandy) att tolka det som att det inte ens funkar med 30 pers samtidigt så all idrott stängs ned. Jag trodde regeringen sagt 500? Jag är ingen expert, men förstår inte det. Visst det går att peka på omvärlden och beslut i andra länder, men läget är väl olika i olika länder. Skulle t.ex. Svenska regeringen, så som de gjort i Österrike idag, förbjuda sammankomster för över 10 personer. Ja då går det ju inte att genomföra någon idrott.

Jag har aldrig velat ha direktuppflyttning av Löven och Modo. Jag har velat ha fortsatt spel när det går. Inget annat.

Vinnarna på det här är AIK, Kristianstad, Leksand och Oskarshamn. Deras misslyckade säsonger får nu ingen som helst effekt.

Förlorarna är Björklöven, Modo, Timrå, Södertälje samt lagen från ettans playoff som inte var klara som drömde om hockeyallsvenskan.

Genom att ta det här beslutet så pissar hockeyförbundet på de lagen och premierar AIK, Kristianstad, Leksand och Oskarshamn. Vad har de gjort för att förtjäna den behandlingen? Vad har Björklöven, Modo m.fl gjort för att förtjäna behandlingen de får? Inget! Det är bara en enda stor orättvisa inte skapad av viruset utan av hockeyförbundet som tar det här beslutet.

I slutändan är det en stor, stor skandal, inget annat än en stor skandal som inte liknar något annat i svensk hockeyhistoria. Det som skrämmer mig mest är hur många som tycker att det här är ett bra beslut. Jag kan bara inte på något sätt förstå hur det går att tycka. Ett enkelt beslut som gynnar en del lag som folk kanske håller på, men ett bra, nej bara orättvist.

Jag väljer att citera ovan nämnde Nyström igen.

Ishockey ska inte avgöras av yttre omständigheter, ishockey ska avgöras på isen. Tydligen håller inte alla med.

Per Kenttä blev intervjuad av expressen och hade bara en sak att säga:

”Fy fan”.

Jag håller med honom.

Vad händer nu med Löven?

Ja, självklart går det att bygga vidare mot SHL igen, men att få ihop ett så här bra lag, som klickar så här bra, slår allsvenskt rekord och sätter sig i det här läget. Näe, det var bara 2019-20 som det kommer att ha skett och den säsongen. Den räknas ju inte. Den stryks ur historieböckerna.

Det kommer att vara stor rotation i truppen, det känner jag mig ganska säker på och det enda som kan värma Lövenfansen just nu är att Per Kenttä är allafall kvar, och har bevisat vad han kan göra när han bygger lag. Men det när han hämtat sig från den här smockan. Fy fan!!!

49 kommentarer

 1. Bror

  Ja detta är långt ifrån ok, hur kan då Oskarshamn o knätofsarna få vara kvar ?
  Nä man håller varann om ryggen kostymnissarna ,
  jäkla pajaser

 2. Messier

  Gurra, Vad har Löven för ledare som
  låter det bero? När andra bajsar på föreningen mumlas det från ordf och vd.

  Jag saknar ord

 3. Wasa

  Jag känner mig som Petter Nilsson-Lasu nu. ”Skulle kunna *****!”
  Så otroligt falskt att ta till skälet ”tänka på hälsan” när alla vet var skon innerst inne klämmer.

 4. I hate Corona ......

  Ett riktigt fegt pissbeslut som gynnar ovan nämnda lag, de som bestämmer kommer garanterat att se till att AIK får behålla elitlicensen också !

 5. Mats

  Man väljer att utnyttja situationen. Det stinker rejält. Masspsykosen som råder för dagen kan vara över om en vecka när man ser att i tex Sydkorea redan nu börjar fallen minska. Med små åtgärder som heltäckande visir, personlig vattenflaska, buss istället för flyg, stränga order om att stanna hemma vid första tecken skulle man kunna köra igång igen om 1v utan publik till att böja med. Fy faaan vad fegt, överilat och okunnigt beslut. Det måste gå att få detta beslut ändrat/uppskjutet.

 6. Magnus

  Hoppas att Green Devils ihop med alla supporterföreningar går ihop o gör nåt nu. Det här är inte ok. LIF o IOK ska få fortsätta i SHL med ett fett bidrag från SHL. O vi inte ett nickel. Bodde jag i Sthlm så skulle jag slå sönder varenda fönster hos förbundet.

 7. Hans Sjölander

  Leksand och Oskarshamn säger officiellt att ingen är vinnare. Inofficiellt jublar man över att få vara kvar i SHL nästa säsong. Hyckleri av värsta slag!!!!! SHL-klubbarna säger officiellt att det inte gick att göra på något annat sätt. Inofficiellt jublar man över att slippa dela med sig av TV-pengarna vid en utökning med två nya lag nästa säsong. Hyckleri av värsta slag!!!!!

 8. Krutov

  Bojkotta cmore nästa säsong om dom inte pumpar in mycket mer pengar till allsvenskan.Gå på matcherna istället..inte deras fel men löven och Modo har satsat på ny spelare eftersom för att gå upp…..Tror att väldigt många cmore abonnemang bygger på folk som följer allsvenskan och lagen får bara brödsmulor.

 9. Löven

  Otroligt svagt beslut. Dags att se över vilka som sitter på ordförandeposterna i hockeyallsvenskan och Hockeyförbundet. Alla bara viker sig för shls vilja

 10. Ronny+Edvardsson

  Mycket besviken och arg, eller helt Tom….hälsa är går ju före allt, men tyvärr eller tråkigt nog, Så är man arg idag söndag…riktigt tråkigt slut på denna vecka. Det blir ju inte Rättvist, nu när Dom kom med detta elände Från dom som inte gillar Hockeyallsvenskan, eller?? Jag lider med dom som satsat stora summor pengar i Björklöven, denna säsongen….Tråkigt att dom inte kan ändra sitt beslut,eller?? Spela klart på isen, utan publik, eller med publik i sensommaren och hösten, innan nästa säsong börjar igen. Det stora problemet är att SHL-cheferna vill ha fullsatta Arenor, där dom tjänar pengar på….

 11. Optimisten

  Cannata kommer dock stanna i Västerbotten så även Cooper o Liss men det kommer att bli i gulsvarta folkdräkter.

 12. Robert

  Mycket bra skrivet, håller med om i princip varenda ord. Är det någon som förstår varför det var så bråttom med detta beslut och varför man inte tycks ha utvärderat alternativa lösningar och presenterar det offentligt? Exempelvis att av vi avvaktar och ser om situationen förändrats det och det datumet och att vi i så fall kan avgöra säsongen med hjälp av färre matcher osv. Det är något att fråga de ansvariga om. Sedan har du förstås rätt i att begränsningen gäller 500 personer ännu så länge och inte 30 eller 10 varför man kan fråga sig om detta alls är nödvändigt i det här läget.

 13. Erik

  https://www.swehockey.se/omforbundet/forbundsstyrelsen

  Här har vi styrelsen (varav en leksing).
  Har själv inte socialamedier men ni som har se till att sprida bilder och namn på dessa äckel.

  Detta ska vi inte acceptera utan nu ska vi göra livet surt för dessa korrupta kryp som utnyttjar situationen med coronaviruset.

  Nu måste vi hålla ihop och göra motstånd!

 14. Josef

  Visar bara på hur SHL fungerar.
  Inte ens i dessa tider kan de lyfta blicken från sina pengahögar och Göra som alla andra och kompromissa. Hade SHL velat så hade förbundet beslutat annat. Visar på hur stor makt SHL har över förbundet och att de bara tänker på pengar och inte på att vara soledariska och medmänskliga.

  För övrigt så är förbundet som en påse ostkrokar. Ynkryggar hela högen.

  Nä! Bojkott av HA och se till att både Oskarshamn och Leksand inte får spela SHL heller.

  Hela situationen hade kunnat lösts betydligt bättre.

  Usch säger jag bara.

 15. ade

  Kan man inte bara tillämpa nästa års ”kval”- regler i år? Att seriesegraren i HA automatiskt går upp medan den den som kom sist i SHL åker ut? Det kommer ju ändå gälla nästa säsong..?

 16. Keepern

  Obegripligt att inte spela klart kvalet utan publik, och att man hänvisar till spelare, ledare, domare och funktionärers säkerhet för att dom inte ska bli smittade det är bara pinsamt. Var ska dom vara isolerade till detta är över, det är väl större risk att bli smittade på någon ICA Maxi butik eller liknande än i en ishall med max 50-60 personer.
  Corona smittan har skapat en helt orimlig rädsla i samhället och fått proportioner som är helt sanslösa. Folk hamstrar mat och till och med toapapper som jordens undergång är nära, helt otroligt beteende.

 17. Pelle

  Lägg ner allt !! Pinsamt beslut ! Förlorarna gynnas .
  Betyder ju stängd Shl . Vem i allsvenskan ska kunna utmana nu när Shl förlorarna kan lägga ytterlligare 45 miljoner på nästa års truppbygge . O dom allsvenska topplagen satsat hårt för iår helt i onödan ! Ush fy faan !!

 18. Icehawk

  Beslutet blev väl extra enkelt att ta eftersom det bara är norrlandslag som drabbas: Luleå, Björklöven, Modo och Timrå… Ett fall för diskrimineringsombudsmannen?

 19. Ola

  Det är väldigt enkelt att få förbundet att omvärdera, samtliga lag i ha och div1 meddelar att man avvecklar sin verksamhet. Då dör svensk hockey. Man kan börja med att man avslutar juniorverksamheter och som nästa steg A-lagen. En 2 stegs raket som garanterat får den Eniga förbundsstyrelsen att agera innan den sjösätts.

 20. Optimisten

  Känns mer o mer som att Björklöven är en förening som har gudarna emot sig. Topp åtta nästa säsong ?

 21. KungsholmsLövet

  Totalt haveri från förbundet. Det enda rimliga hade ju varit att skapa ett förkortat slutspel inför tomma läktare så snart som möjligt, alternativt i september, och sedan köra en förkortad säsong därefter. Nu sätter man ju hela poängen med seriesystemet ur spel, totalt vansinnigt.

 22. FORZA LÖVEN

  Optimisten: Vi har dock mer publik än Schtaaaaan.
  Men man får väl fullt på första träningen och sen ekar det tomt i arenan!

 23. Pelle

  Lägg ner allsvenskan och div 1 o alla andra serier .
  Så kan dom ha sitt Shl ifred . Noll utveckling bara importer !
  Allsvenskan o div 1 räknas ju ändå inte !!

 24. Anders

  Den 15 mars 1987 vann vi SM-guld efter den bästa säsongen Löven spelat någonsin dittills.
  Ironiskt och så oerhört typiskt för Löven så avslutas denna helt otroligt genomförda säsong på dagen 33 år efter guldet på ett sätt som gör att känslan av hopplöshet tränger undan allt annat. Vi har varit bäst hela säsongen. Vi har laget, vi har flowet, vi har pulsen nu. Också plötsligt, bara slut. Utan att ha fått spela om det.

  Tomheten som känns nu kommer att stanna länge.

 25. michael

  Din kommentar är pinsam.
  Du verkar inte ha förstått allvaret och faran med Coronaviruset.
  Börja agera som en journalist i stället för att vara en megafon för din älskade hockeyförening.

  • Jiggen

   Nej, men din kommentar är pinsam. Han är en journalist som bevakar Björklöven, INTE Coronaviruset. Vi är många som är intresserade av annat än bara ett virus. Och vi är många som inte anser att panik och hysteri är lösningen på problemet. Det är nog bättre att du undviker en blogg vars syfte är att skriva om hockey och inget annat.

  • Mats

   Om du läser igenom en gång till och tar en koll på Folkhalsomyndigheten.se så inser du nog att du är fel ute.

  • Mats

   Michael läs igenom igen och kolla folkhalsomyndiheten.se så inser du nog att du är fel ute.

   Från Aftonbladet: Utan att på något sätt försöka bagatellisera faran med coronaviruset så kan det ändå finnas skäl att sansa sig en smula.

   Varje år dör cirka 200 personer i Sverige av vanlig influensa. I världen minst 300 000.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Så för att det kommit ett coronavirus så har det helt plötsligt blivit okej att ta framstressade ogenomtänkta beslut? Jag trodde att det gicka tt 1. Skydda sig mot Corona, 2. Avvakta, ta ett väl genomtänkt beslut, utan att det ena har med det andra att göra.

 26. Magnus

  Tycker vi ska fixa protestlistor nu på direkten o skicka till förbundet. Green Devils ta kontakt med Sveriges alla supporterföreningar o gör det gemensamt. O det måste ske nu direkt.

 27. NiW

  Allt detta är ju förstås djup tragiskt och som Du själv skriver Gustav, här har dom verkligen tagit den enkla vägen. Skamligt!
  Att det sen sitter styrelseordförande i HA och tycker att detta är ett superförslag är inte annat än ännu mer skamligt, men har man hjärtat i klubben som är på väg att degraderas så har man.

  Istället för att bara kasta bort säsongen in till tomma intet, går det då inte att lotta mellan lagen där antalet lotter baseras på prestationen under säsongen?
  Det måste väl gå att ta fram statistik och odds för respektive återstående matcher och lotta fram resultat. Detta är förstås inte optimalt, men bättre än absolut ingenting alls och alla inblandade lag i upp- och nedflyttningsdramat får åtminstone en gnutta hopp om avancemang i form av lottning.
  Det finns så många företag som inte gör annat än att ägna sig åt statistik så ett rättvist system i lottning borde vara snabbt ihopsatt.
  Ett team av statistiknördar hade fixat detta galant!

 28. NiW

  Saxat från Twitter:
  ”Den enda vettiga lösningen måste vara att tabellen fortsätter från föregående säsong. Då är inte säsongen bortkastad för topplagen samtidigt som bottenlagen får kämpa sig uppåt. Sist placerade lag börjar på noll poäng och resterande lag får den poäng som skiljer till jumbon.”

  Slut citat.

  Detta vore ett superbt förslag, att fortsätta där det tog slut.

 29. NiW

  Då skulle serien starta så här nästa säsong:
  Björklöven 80
  Modo 70
  Timrå 66
  Karlskoga 57
  Västerås 43
  Vita Hästen 40
  Södertälje 40
  Västervik 27
  Mora 23
  Tingsryd 21
  Karlskrona 19
  Almtuna 18
  Kristianstad 14
  AIK 0

  Detta skulle i alla fall ge LITE upprättelse..
  Håkan Svensson, styrelseordförande HA, och tillika ordförande i AIK skulle förstås tycka detta är kass.

  • M

   Man hoppas ju verkligen att dom kan riva upp beslutet, men det är inte troligt.

   Detta förslag är i alla fall någon form av rättvisa – ställ inte in säsongen 19/20 utan låt den fortsätta över 20/21 med denna start.
   Då blir det i alla fall någon form av ”belöning” för de som förtjänat det medan de sämsta får ta någon form av konsekvenser för sina usla säsonger.
   Det är fortfarande inte sportsligt rättvist, men det är i alla fall någon form av upprättelse.

   Som tillägg måste ju även krav på ekonomi och eget kapital justeras. Hela världskartan har ju skrivits om sedan dessa regler infördes.

 30. TT

  Undrar om beslutet varit lika enkelt och genomförts lika snabbt om det inte va just Leksand som skulle kvala. Följdfrågan blir, om Leksand vunnit allsvenskan och spelat final, vad hade beslutats då? Personligen tror jag att SHL skulle ökat till 16 lag isf.
  Slutligen, kanske dags att skapa utbrytar ligan som varit på tapeten tidigare? Skulle serien sälja TV rättigheterna till discovery/viasat hade vi garanterat fått bättre betalt än vi får nu. Tycker SHL är så mycke tråkigare än allsvenskan, anledningen till att jag vill att löven ska gå upp är att då har laget ”vunnit” något! Och att dom ekonomiska förutsättningarna blir bättre.

 31. Gka

  Nu vet man att alla blir smittade vilket gör att allt upphörande med idrott bara var en fördröjning av smittospridandet i lämpliga doser.Jojo!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.