Lövens lag 2020-2021

Även om jag inte velat gå vidare har Björklövens silly season börjat och Per Kenttä bygger ett nytt lag. Så här tror bloggen att det blir.

Det har varit motvilligt senaste tiden att tvingas se vidare, men det är ju bara att inse att vi måste göra så. Visst vi ska se vad som sker med Väsby och Modos överklaganden till RIN, men känslan är att det inte kommer att ha någon betydelse alls. Det är för många som tycker att beslutet som tagits är helt rätt. Jag är fortfarande rasande, men vi som tycker så är i extrem minoritet nationellt.

Många skriker på jäv för att Jonas Bergqvist varit med och tagit beslutet, men min syn är att alla i en styrelse har en bakgrund och när du sätter dig i en styrelse så ska du kunna se över dina egna känslor och intressen. Så att peka på jäv leder ingenstans. Alla är jäviga, men gemensamt är tanken att det ska jämna ut sig. Gör det inte så får man byta ut en styrelse, men att peka på jäv och tro att vi ska få ett förändrat beslut är bara naivt.

Däremot det faktum att hockeyallsvenskan inte har någon plats vid bordet i styrelsen för hockeyförbundet är en annan sak. Det måste lyftas i rätt forum och förändras. Allt annat vore odemokratiskt.

Vi får fortsätta att vara förbannade, bittra, demonstrera våra åsikter, men i slutändan någonstans måste vi inse att Björklöven kommer att spela i allsvenskan nästa säsong. Det enda som kan förändras är ekonomiska förutsättningar. Där tror jag inte att det är för sent än. Det kan bli slopade licenskrav, det kan bli omfördelning av pengar på något sätt. Vi får se.

Men till dagens team. Det kommer hockey efter corona och Per Kenttä kan ju inte bara sitta och sura. Han måste kika vidare och han har ju nu fått en budget för 2020-2021 och det är samma spelarbudget som det här året. Alltså 12 miljoner. Vilket ändå är en satsning med tanke på hur det ser ut i Sverige ekonomiskt just  nu.

När vi ser framåt så är det ju några faktorer man får ta med sig:

1. Normalt när man har ett så bra lag som presterar som Björklöven gjort så går man upp. Nu har inte Björklöven gjort det och då riskerar laget att bli sönderköpt och det är omöjligt att behålla laget då det är vårt för mycket för allsvenskan då så många spelare ökat i värde under säsongen.

2. Precis som säsongen 19-20 så kommer Löven att tvingas börja med ett sämre lag än vad man avslutar säsongen med. Betänk att Liss, Weigel, Vesel, Plant, Ottosson och Palmquist värvades in under säsongen.

3. 12 miljoner kommer att räcka till mer än vad det brukar göra då många lag kommer att ha stora ekonomisk a problem i allsvenskan och inte har råd att ligga på samma nivå som den gångna säsongen.

Så här tror jag truppen blir:

Målvakter:

¤ Ny etta i målet. Troligen en importmålvakt med tanke på vilken succé det blev den gångna säsongen.

¤ Ny tvåa i målet. Gärna en ung utvecklingsbar målvakt.

Backar:

¤ Alexander Hellström – har kontrakt och blir kvar i klubben. Har köpt mer av en roll som sjundeback, som rutinerad kitt-spelare mer än defensiv nyckel. Funkar att ha i lagbygget på ett bra sätt, men ingen nyckelback.

¤ Oliver Larsen – Har kontrakt, har stått för en fin säsong, kanske inget supergenombrott, men har chansen att ta ännu ett steg nästa säsong och blir en viktig back som kommer från superframgångsåret in i nästa.

¤ Adam Plant – Kom in sent, är en mycket stabil tvåvägsback som jag inte tror behöver ha ett så oerhört dyrt kontrakt. Kan vara en riktigt smart förlängning av Kenttä.

¤ Alexander Deilert – Trivs bra i klubben, har gjort flera vändor i SHL, är nog revanschsugen både på hur säsongen slutade och på sin egen säsong som började så bra, men blev upphackad. Det skulle inte förvåna mig ifall Deilert blir kvar i Björklöven en säsong till.

¤ Ny förstaback. En ersättare till Brian Cooper, någon som ska kunna tugga rejält med istid och vara en grym tvåvägsback.

¤ Ny offensiv back. Här kan det helt klart vara en import eller ett spektakulärt namn. Ska kunna vara point i PP2.

¤ Ny ung, utvecklingsbar back på ett billigt kontrakt.

Forwards:

¤ Fredric Andersson – Kaptenen är ju kvar och ska ju vara ledare som leder revanschen för Björklöven.

¤ Sebastian Selin – Förlängde ju sitt kontrakt under säsongen och blir kontinuitet ihop med kaptenen och Wiklund.

¤ Alexander Wiklund – Kommer från karriärens bästa säsong och förhoppningen är att linan med Freddan, Selin och Wiklund ska kunna vara lika bra igen.

¤ William Eriksson – Spännande spelare som jag var lite förvånade när Kenttä förlängde med, men en billig spelare som har i sig ett ta nästa steg och bli en starkt producerande spelare.

¤ Kristoffer Söder – Kontrakt ärvt av Fagervall/Grönberg som gör sin sista säsong den kommande. Hade en roll som extraforward och boxplayspelare under säsongen som var. Lär säkert inleda som fjrädecenter och ju fler spelare som kommer in i laget desto mer flyttas han ut på bänken och kanske upp på läktaren.

¤ Axel Ottosson – Här tror jag att vi har Björklövens förstacenter. Ottosson har varit i SHL två vändor, han har inte alls fått den rollen som passar honom och jag tror inte att han slänger sig till första bästa SHL-lag bara för den saken. Behöver en toppsäsong i allsvenskan för att kunna ta steget igen 2021-22 och då skulle han kunna verkligen lyckas i SHL. Trivs hemma i Umeå, har stått på H, är en spännande spelare att sätta i förstalinan.

¤ Olle Liss – Var först säker på att han skulle ge sig av, men Liss har trivts i Björklöven, vet att han får en stor roll där. Kan visst försvinna till kanske SHL, men framförallt utomlands, men kom från misslyckad tid i Österrike och för det efter en supersuccé en misslyckad tid i Rögle. Så det känns faktiskt inte omöjligt att han kan tänka sig en säsong i allsvenskan. Det är väl pengarna Löven kan erbjuda som talar emot.

¤ Pontus Andreasson – har kontrakt, hade en grym höstsäsong, men kallnade rejält efter jul. Är dock ung och det finns mer utveckling. Det skulle inte förvåna mig ifall Andreasson gör 35 pinnar den kommande säsongen i Björklöven.

¤ Ny importforward, rightare med målskills. Alltså en ersättare till Hutchings.

¤ Ny importforward, leftare med poängskills. Ersättare till Crandall.

¤ Ny ung och talangfull forward med offensiva egenskaper.

¤ Ny allsvenskt etablerad toppspelare (typ Immo, Blomstrand båda utg kontrakt)

¤ Ny allsvensk spelare på väg uppåt (ex. Linus karlsson-typ (just han har dock kontrakt)

Lämnar/Plockas av klubb längre upp i systemet:

Joe Cannata – Med den säsongen Cananta haft finns det ju ingen chans att behålla honom. Han kan få en lön på 2-3 gånger pengarna i SHL, SM-Liiga, ha till och med KHL skulle kunna vara med och hugga på Cannata. Jag räknar bort honom.

Brian Cooper – Har kontrakt, men SHL-klubbar kan plocka spelare fram till 15 Juni som är under kontrakt. Någon SHL-klubb, vad det ryktas Skellefteå, kommer att plocka honom. Så känns det bara. Det är stora pengar och möjligheten till att boosta karriären för Cooper så jag ser inte varför han skulle säga nej.

Zach Palmquist – Har gjort en väldigt bra säsong i Björklöven och är en användbar backs om kan spela flera olika typer av roller. Jag skulle gärna ha kvar honom i Björklöven, men tror att något SHL-lag kommer att plocka upp honom tillslut.

August Tornberg – Det är absolut inte säkert att han lämnar, men Västerås t.ex. hugger efter Tornberg, han var utanför laget på slutet, gick efter Häman-Aktell och kommer att vilja ha mer lön än kontraktet han hade som skrevs när han gick från ettan. Kenttä kan inte lägga pengar pengar på Tornberg om han ska få ihop truppen känns det som. Därför tror jag att han lämnar.

Hardy Häman- Aktell – Här är jag mycket osäker, men även Häman kom från långstidsskada till det kontraktet han spelat med. Det finns mer utveckling här känns det som, men frågan är om inte Per Kenttä kan få ut ännu mer för pengarna genom att gå vidare. Häman finns det många allsvenska klubbar som kommer att vara intresserade av.

Fredric Weigel – Passningsgeniet som kom in under säsongen från Finland, där säkerligen Jukurit tog en del av lönen, kan jag inte se att Löven ska ha råd att ha kvar med tanke på intresset som finns för honom. Jag utgår ifrån att vi hittar honom i SHL eller i ett annat land än Sverige igen.

Tyler Vesel – På väg till Finländska Pelicans och det här var redan innan det beskedet kom en spelare jag förväntade mig skulle försvinna. Han går ganska bra att ersätta och det behövs inte göras från start heller. Snarare en pusselbit som plockas in under säsongen. Alltså en tekningsstark extracenter för de två första linorna.

Justin Crandall – Jobbigare här, men han har sagt själv att han vill till SHL och jag tror att han hamnar där. Är en effektiv spelare som visat att han är riktigt bra i allsvenskan två säsonger i rad. Tror att många SHL-klubbar är nyfikna på hur han skulle klara sig i SHL. Oklart hur han gör det, men jag ser honom som förlorad för Löven. För han skulle vilja ha högre lön ifall han skulle stanna.

Alex Hutchings – Har öst in poäng i allsvenskan, men valdes bort efter förra säsongen från SHL-lagen, har varit i Schweiz, Tyskland och vet att det inte är bättre där än i Sverige. Skulle rent tekniskt kunna bli kvar i Löven, men jag tror inte Löven har råd initialt och det vore nästan konstigt om han inte skulle få ett SHL eller SM-Liiga-erbjudande. Skulle kunna landa i Löven sent tillslut ändå, men känslan är att någon med mer pengar testar Hucth.

Får lämna:

Mattias Pettersson – Är inte riktigt en förstemålvakt och sett till ålder och egen vilja att vara etta så passar han inte som backup. Borde dock ha bra möjlighet att få ett kontrakt någonstans sett till vad han presterat i år

Ludvig Stenvall – Har fått väldigt lite speltid i Löven. Det blev faktiskt en felvärvning av Kenttä av Skellefteåsonen. Nu får han lämna och det är inget annat än logiskt.

Lukas Ericsson – Har mestadels suttit på läktaren och bänken under säsongen. En felvärvning av Joakim Fagervall som Kenttä fick ärva och nu har kontraktet gått ut. Skulle inte förvåna mig om Lukas hamnar utomlands efter det här.

Emil Lundberg – Avslutade säsongen ganska bra, men var värvad som en bärande spelare och var ingen bärande spelare. Härlig kille som jag förstått det i laget, men har svårt att se att han tackar ja till ett sämre kontrakt som är vad jag tror Kenttä kan erbjuda honom ifall han ska få ihop ekonomin.

David Lindquist – Inledde som förstacenter, ramlade ned som fjärdecenter, hamnade på en kant, blev mer och mer av en marginalspelare under säsongen. Kom från SHL och kan inte tänka mig att Kenttä kan erbjuda honom ett lika bra kontrakt igen. Därför tror jag att Lindquist försvinner från Björklöven. Oklart var han hamnar, men många i allsvenskan borde vara intresserade.

Laget skulle alltså se ut så här:

Mv: Nya målvkater

Backar:
Ny importetta – Deilert
Plant – Larsen
Acke – Ny offensiv
Ung utvecklingsbar

Sedan gissar jag att det under säsong kommer in minst en toppback under november-december.

Forwards:
Selin – Freddan – Wiklund
Liss – Otto – Etablerad toppspelare
Importforward (målskytt) – Andreasson – Importforward (poängspelare)
Ny spelare på väg uppåt – Söder – Wille
Ny ung utvecklingsbar spelare

David Eriksson lär ju också snurras in från J20-verksamheten under framförallt inledningen av säsongen.

Sedan gissar jag att det under säsong kommer in 2-3 spelare som är lediga på marknaden. Där ligger Wille, Söder samt de två nya unga spelarna värst till att hamna i jobbig konkurrens. Noterbart att bara Söder och Acke är kvar av kontrakten som Kenttä ärvt. Annars är det spelare han valt själv.

Tränare då?

Jag trodde ju på Håkan Åhlund, men han är klar för AIK så det blir inte Åhlund. Det har ryktats väldigt lite här, men skulle jag plocka någon i allsvenskan skulle jag ta Paananen från Västerås som jag gillar och som har utgående kontrakt. Det svåra är dock att veta hur bra en tränare passar för Kenttäs system. Även Mattias Karlin i Västervik tycker jag är ett spännande namn med ett utgående kontrakt.

14 kommentarer

 1. mot SHL

  Västerås gick ut inför säsongen med att Paananen förlängdes med 3 år. Skrevs det som 1+2?

 2. Kristoffer Grundström

  Frågan är varför inte hockeymatchen kunde flyttas till isbanan på Nolia som ett Norrland Winter Classic-event fast med maximalt 500 åskådare.

  • Ronny Edvardsson

   Ett mycket bra alternativ, i dessa tider…..Bandyn spelar ju utomhus på vissa Arenor, i detta avlånga land som Sverige är.

 3. Ola

  Intressant sammanställning! En fråga: Hut mycket får de Allsvenska klubbarna när SHL-lag värvat spelare med kontrakt? Finns det någon generell regel för ersättning? Hur mycket skulle Löven t ex få för Cooper?

 4. Kalle

  Jag tror att Kenttä eventuellt kommer ha det lite lättare att behålla vissa spelare till nästa säsong. Tror och hoppas flera av dem kommer vara revansch sugna och ”vilja avsluta det dem har påbörjat”. Cooper hoppas jag är en sån, fast bud från shl kommer komma. Liss är också en spelare jag gärna vill se kvar och bli en del av ”kärnan” i gruppen. Får hoppas att många trivs i klubben, umeå och vill avsluta den resa dem påbörjade, som fick ett snöpligt slut pga utomstående händelser.

  • Ronny Edvardsson

   Hoppas på detta också….Revanch lust bland spelare och ledare med mera. Någon ny insamling för en eller flera spelare nästa säsong??

 5. TT

  Vi har några pjäser som blir som blir svåra att ersätta, men tror vi kommer börja med ett bättre lag på pappret till höst än det vi startade årets säsong med!

  Modo däremot är ju påväg att tappa precis allt och lite till! Så brutalt att tappa en sån första femma att jag knappt kan känna skadeglädje, då är det riktigt illa… Tror faktiskt att vi och Modo hade tagit oss upp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.