Det handlar om pengar

På måndagen meddelade Mikael Salomonsson att processen mot ishockeyförbundet var igång från hockeyallsvenskan. Vad finns egentligen att hämta? Pengar!

-Vi har lagt en plan för hur vi ska jobba vidare. Den processen är igång nu. Vi fokuserar på ett antal punkter. Vi har sagt att den här säsongen inte skall vara förlorad, sa Mikael Salomonsson till kollegorna på VK/Folkbladet.

Att Björklöven och hockeyallsvenskan ska kunna ändra på något gällande vilka lag som ska spela i vilken serie ger jag exakt 0,01 procents chans. Så i mina ögon vad det här handlar om är två saker. 1. Att få någon jävla rättvisa på något sätt och markera mot SIF och SHL. 2. Pengar!!!

Leksand och Oskarshamn gick ju upp till SHL 18-19 och fick lämna sex miljoner i fallskärm till Timrå och Mora enligt SHL:s reglemente. Nu stryker alltså SIF ett sträck över säsongen 19-20 förutom då när det kommer till en detalj. Leksand och Oskarshamn får inte alls samma förutsättningar som 19-20, deras säsong dras inget streck över. De får en bonus på sex miljoner vardera.

Varför? En bonus för att de var sämst? Ja det verkar så. På alla andra sätt får alla börja om som om inte säsongen 19-20 varit förutom då Leksand och Oskarshamn, Timrå och Mora.

Näe här finns det bara två alternativ. Antingen ska Timrå eller Mora ha kvar sina sex miljoner vardera om SIF nu vill dra ett streck över säsongen. Om de inte vill det  (vilket måste vara självklart, varför i hela fridens hamn ska inte säsongens räknas) då ska pengarna fördelas. Mitt förslag är att de åtta lagen som fortfarande hade chansen att nå SHL får dela på dem. I fallande ordning. Mest pengar till Björklöven och Modo, Timrå därefter, sedan Västerås, Södertälje, Karlskoga, Västervik, Vita Hästen. Låt oss säga 3,5, 3,5, 2, 1,5, 1, 0,5 miljoner som ett exempel.

Oavsett ska inte Leksand och Oskarshamn premieras för att de varit sämst. De har fått tillräckligt gratis genom att vara kvar i SHL. Det finns även en diskussion längre ned, kopplad till AIK och Kristianstad kopplad mot Väsby och ekonomisk fördelning där. Det är inte riktigt min grej då jag skriver om Löven, men även där borde man titta på vad som kan göras.

Det är detta jag tror att Löven och Allsvenskan slåss om och har chansen att slåss om. Och i dessa tider skulle de pengarna kunna göra rejäl skillnad i chansen att gå upp.

Sedan för övrigt. Att alla lag i allsvenskan ska få vara med och dela på prispengarna på 100 000kr som skulle gå till segraren i allsvenska finalen, trots att bara Modo och Björklöven tagit sig till finalen. Nu är det i det stora hela små pengar, men det måste vara det dummaste beslut jag någonsin hört. Hur otur kan man ha när man tänker egentligen?

11 kommentarer

 1. Josef

  Tack Gustav för bloggen! Alltid roligt att läsa dina inlägg!

  Alltså…. oavsett lag, jag hejar på Björklöven. Jag har så gjort det sedan -80 talet. Men, skulle denna situationen uppstått med två andra lag från hockeyallsvenskan så skulle jag fortsatt tyckt att det är djupt fel och orättvist det som skett.
  Men varför i Herrans namn är det så att så många tycker det är ok med allt som beslutats? Situationen som uppstått med beslutet från SIF till hockeyallsvenskans beslut om fördelning av pengar är så märklig att man undrar om det finns ngt kollektivt hjärnsläpp i Sveriges hockeysfär.

  Jag är sjukligt less på SHL:s agerande. Sjukligt less på SIF. Sjukligt less på hockeyallsvenskan. Hade jag haft obegränsat med resurser att pumpa in i Löven hade man önskat att de fick vinna hela kommande säsong för att sedan bara räcka fingret åt SHL och SIF och sedan välja att vara kvar i allsvenskan.

  I andra sporter i Sverige som tex handboll eller i andra länder, där agerar man med förstånd och uppgraderar men i Sveriges så kallade elithockey där lever man i ett parallellt universum där botten är toppen och vise versa.

  Fy! Det luktar illa hela vägen!
  Jag hoppas verkligen att Löven når framgång med sitt arbete med säsongavslutet och de beslut som tagits. Löven anno 19/20 är värt ett så mycket bättre öde än att bara bli nedkissat av de styrande i Hockeysverige.

  Önskar Löven allt gott och hoppas oavsett att man får glädjas åt Löven oavsett säsongen 20/21.

 2. Kid A

  Hej Gustav!
  En intressant fråga är: kommer alla SHL-lag överleva sommaren? Vet att de har pratat om att de ”inte ska vara så hårda med elitlicensen” nästa säsong, men ändå: Kommer någon klubb att gå i konkurs under sommaren? Vilka SHL-klubbar hade dispens in i säsongen och hur kan de ha drabbats av ett uteblivet slutspel? Och vad händer om någon SHL-klubb går i konkurs?
  Vem ska då få erbjudandet att ta en plats i SHL? Med tanke på att segerpremien delades ut bland alla klubbar kanske man måste dra lott bland alla klubbar i hockeyallsvenskan? Fast om det finns någon logik borde Björklöven stå först i tur om det inträffade.

 3. TT

  Tyvärr lär inget SHL lag konka, skulle dom mot förmodan göra så. Får dom nog ett frikort av licensnämnden, annars skulle ”laget” drabbas dubbelt och på ett orättvist sätt av corona…
  #jagärintebitter

 4. Optimisten

  Kan vi kanske lyckas behålla 80% av truppen till nästa säsong och kanske t.o.m. Cannata??? Till skillnad mot Modo som verkar bli av med alla fixstjärnorna. Vi kanske lyckas gå under radarn.

 5. Fredde

  Rätt!
  Tycker dessutom det kan tas ett steg längre!. De övriga avtalsmiljoner Leksand och Oskarshamn får. Fördela dessa rättvist mellan alla lag som fortfarande hade chans att få spela i SHL!

 6. Magnus

  Tycker alla lag i HA o Div 1 ska protestera genom att inte påbörja säsongen 20-21. Då kanske ärthjärnorna i SIF får nåt att tänka på. Tror det är det enda sättet. Gå ihop alla nu.

  • Ola

   Helt rätt Magnus, att skapa ett helvete för SIF/SHL är enda sättet att få något gehör som är värt något. Mindre snack och mer action eftersom det förstnämnda inte fungerar på lägre nivå än SHL.

   • Fotografen

    Idén är bra men frågan är om SIF/SHL skulle bry sig? Deras målsättning är ju att ha en mer eller mindre stängd liga så att de kan få så mkt pengar som möjligt. Om de inte kan skaffa spelare från Div1 eller allsvenskan så kommer de att skaffa spelare från andra ligor utomlands. Är ju skillnad när damerna för svenska ishockeylandslaget gick ut i strejk då de inte kunde ersättas med andra spelare.

    Jag hade hellre sett att SHL hade utökats med lag och delat upp i en norr- och söderserie så att det hade blivit fler ”derbyn”. Vem i tex Luleå vill se tex. Rögle spela, jmf med Löven mot Skellefteå eller Mora mot Leksand? Jag tror det seriesystemet skulle gynna alla ishockeylag. Intressantare matcher och kortare resor. Sedan skulle man kunna ha att de fyra bästa från varje serie (norr och söder) får spela slutspel varav en vinnare kan koras.

    OT: om ni tycker att SIF/SHL suger så finns det faktiskt en annan sport där ledningen suger ännu mer, bandy…. där gick Hammarby AB i konkurs men laget fick ändå fortsätta spela i högsta ligan då svenska bandyförbundet tillät det. Nu är det himmelsvid skillnad i ekonomi och budget mellan ishockey och bandy.

 7. Sigurd

  Hej Gustav!

  Har du koll på hur det går med Lövens dialog med förbundet?
  Det måste ju bli någon form av kompensation?

 8. Ronny Edvardsson

  Mitt i krisen går sponsor in med fem miljoner i Redhawks….Är det inte kris, i hela detta avlånga land som Sverige är (virustider)??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.