Inte orolig för Björklöven

Modo plundras på spelare, allt ser mörkt ut, men någonstans där inne i coronaimman ser jag ändå positivt på Björklövens framtid.

Först och främst så har jag inte kunnat släppa det som hänt. Att Björklöven blev bestulna på chansen att få spela för en SHL-plats, att Leksand och Oskarshamn i nuläget fortfarande får en bonus på sex miljoner vardera för att ha varit sämst och att regelverket som säger att SHL kan plocka kontrakterade spelare från allsvenskan fortfarande ligger kvar, även när de bästa lagen i allsvenskan inte fått chansen att gå upp.

Detta kan jag inte släppa och det är fortfarande hål i huvudet att inget har gjorts. Allt har bara skyllts på ett virus trots att coronaviruset inte reglerar varken fallskärmspengar eller värvningsrättigheter. SIF har suttit passivt och tittat på medan SHL får leka vidare. Sedan har Oskarshamn (som i mina ögon skulle åkt rakt ur SHL om det hade blivit spel om det) trots sin sexmiljonersbonus gnällt på att de behöver stöd för att klara den ekonomiska situationen som corona skapat.

Det finns gott om verktyg med permittering, sänka sociala avgifter för att hantera detta och sedan när sponsorintäkter nu troligen går ned får man mätta munnen efter matsäcken. Så är det bara. Jag förstår att den här situationen är tuff, men i mitt företag sitter vi inte och gnäller just nu. Vi agerar.

Det är svårt att säga vem den största förloraren på coronaviruset inom hockeyn blev. Väsby som var klara för kvalserien mot allsvenskan, Björklöven som slagit poängrekord, men inte fick chansen att spela sig upp eller Modo som nu plundras på spelare.

Tittar vi framåt är det nog Modo som är den största förloraren.

De har förlorat Jonathan Johnsson (Skellefteå), Adam Tambellini (Rögle), Patrik Karlkvist (Vasa), Victor Berglund (Luleå), Tom Hedberg (Brynäs), Mattias Norlinder (Frölunda), Fredrik Olofsson (Oskarshamn), Kim Rosdahl (Oskarshamn), Henrik Björklund (Karlskoga). Lägg till Mathias Frohm, Patrik Bartosak, Erik Hanses, Joakim Hagelin och Lukas Wernbloom så är det 13 spelare som lämnat klubben sedan de spelare allsvensk final mot Björklöven. Helt galet! Men framförallt är det vad det är för typ av spelare som lämnat. Johnsson, Tambellini, Karlkvist är den bästa formationen i allsvenskans historia offensivt, backarna Hedberg, Norlinder och Berglund har utvecklas så mycket i Modo så att de alla kom in och kontrakterades klart under värdet de har nu. Även Olofsson och Rosdahl var ”fynd” som med ett år till i Modo verkligen kunnat få ett genombrott.

Chansen för Modo att ersätta alla dessa spelare och få ett lika bra lag nästa säsong är i mina ögon i princip noll. För samma pengar som de lagt på ovan nämnda åtta spelare är det omöjligt att få samma prestation från åtta nya. Det är något man bygger över lite tid och 19-20 var crescendot på Modos bygge. Coronaviruset, SIF och regelverket har helt dragit mattan under fötterna på Modo i det här fallet.

Då har lag som Västerås, Timrå (förutom Dahlen), som flugit mer under radarn större chans att kunna bygga något mot 2020-2021 på ett bättre sätt. Modo måste överspendera i ekonomiskt omöjliga tider.

Björklöven kommer också att förlora spelare. Vesel är redan borta, Cannata får vi räkna bort, minst en av Crandall och Hutch försvinner, Weigel ryker och kanske även att Cooper plockas av Skellefteå i slutändan. Vi vet inte vad som händer med Deilert och Liss, men jag räknar med att en av dem allafall blir kvar.

Det är tufft, men det går att ersätta Lövens transatlantlina för ganska samma pengar som den kostade förra säsongen, det går att värva in spets som Weigel eller Liss under säsongen utifrån vad som blir ledigt runt om i Europa. Jag är inte orolig för Björklöven. De har aviserat att ha kvar samma budget som förra säsongen, Freddans lina är intakt, Otto är en toppcenter, det finns pengar för en ny transatlantlina, Andreasson kommer att utvecklas och göra en bättre säsong, backsidan ser redan ganska bra ut med Cooper (Försvinner han frigörs bra med pengar för att värva), Plant, Johansson (grymt bra värvning), Larsen, Hardy, och Acke.

Det är egentligen bara frågan kring vem som ska ersätta Cannata där Per Kenttä verkligen har problem. Att träffa så rätt igen är inte enkelt. Förutom det är jag inte orolig för Björklöven. Det är nästan så att dessa tuffa ekonomiska tider kan gynna Björklöven som på allsvensk nivå står sig ekonomiskt starka och som har en ruskigt bra sportchef.

Angående ekonomin. Självklart är det ansträngt just nu med intäktsbortfall, hotad elitlicens, men med den framgången som skedde den här säsongen som gick så har jag svårt att se att Umeå och företagen i Umeå skulle låta Björklöven falla ekonomiskt oavsett coronatider. Jag ser det inte ske. Jag vet inte hur kritiskt läget är, verkligen ingen aning, men är det kritiskt finns det företag med pengar även nu redo att kliva in.

Jag är bitter, förbannad och besviken på att det blivit som det blivit. Till stora delar har ja tappat sugen på hockey, men ser vi framåt så kommer Björklöven att i jämförelse med de andra lagen i serien har en riktigt, riktigt bra trupp nästa säsong. Och med det nya systemet är det ju det som krävs. Slå alla andra allsvenska lag. Då är du i SHL. Björklöven gjorde det 2019-20 och borde spelat en sjätte match hemma ikväll mot Oskarshamn och firat med fansen. Nu får de göra det nästa säsong istället. Det tror jag verkligen på. Många har det klart tuffare än Löven i allsvenskan.

23 kommentarer

 1. Wasa

  Problemet är att även om klubben aviserat samma spelarbudget, så antar jag helt fräckt att man ännu inte säkrat de pengarna.
  Mycket hänger på hur ekonomin i Umeå och världen i övrigt kommer igång efter Covid-19. Många företag lär slås ut för gott, och många kommer att ha fullt upp med att restaurera det som demolerats under viruspandemin.
  Kommer ishockeyn ens igång i höst?
  Covid-19 bestämmer spelreglerna för närvarande..

 2. Hans Sjölander

  Intressant Gustav att att du skriver ner Modos chanser att få ett bra lag nästa säsong och samtidigt skriver upp Björklövens chanser! Varför skulle inte Modo kunna värva ihop ett bra lag? (som Löven gjorde den här säsongen). Kom ihåg att Löven på bara en säsong förvandlades till ett topplag från att säsongen innan inte ens ha tagit sig till slutspelet) Varför skulle Modo ha sämre förutsättningar än Löven? Det finns kvar lovande spelare som kan blomma ut och det finns juniorer som knackar på dörren. Klubben har också en mycket bra ekonomi – bättre än Lövens – och ett gott rykte bland spelare som gärna vill komma till klubben. Nej Gustav, där visade det sig tydligt vilket lag som du håller på och det är väl bara som det ska, men din analys är lite väl mycket Lövenfärgad!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jepp jag håller på Löven. Inget tvivel om det. Det har jag aldrig förnekat, men nu handlade detta inlägg inte om vad ajg hoppas. Det handlar om att Modo är det lag truppdemografiskt som drabbats hårdast av avslutet av säsongen. De har förlorat flest spelare, men även också spelare som är svåra att köpa in, likt Norlinder, som utvecklas fram. Modo kommer att vara högt uppe. Frågan är bara om de kan få ihop lika bra lag 2020-21 som 19-20 eller om det är en process över två säsonger.

   • Hans Sjölander

    Jag noterar nu Gustav att du är mer försiktig att skriva ner Modo. Tidigare skrev du att chansen för Modo att få ett lika bra lag nästa säsong var i princip noll. Nu skriver du att Modo kommer att vara högt uppe och frågan är om de kan få ihop ett lika bra lag 2020-21? Mer nyanserat skrivet denna gång tycker jag!

    • Max

     Han skriver att få ett lika bra lag inte kommer hända, för det är extremt osannolikt att skapa en femma som producerar som Modos första gjorde. Det utesluter inte att Modo ändå kommer vara ett topplag.

     Löven var ett lag där enda som stack ut riktigt ordentligt var Cannata, och är den tyngsta att tappa. Men sett till vad dom andra producerade statistiskt är dom inte alls svåra att ersätta. Men lycka till att ramla över spelare som levererar som Tambellini & co.

  • svampen

   ”där visade det sig tydligt vilket lag som du håller på.” Du kan få en till ledtråd angående den biten. Bloggen heter Lövenbloggen. Varför ens läsa en blogg som handlar om Löven, och såklart stödjer Löven, ifall du stör dig på det? Märkligt. 😀

   • Hans Sjölander

    Vem har sagt att jag stör mig på något? Om du läser mitt inlägg ordentligt skriver jag att det är som det ska att Gustav visar att han håller på Löven när han skriver en Lövenblogg. Jag tyckte bara att hans resonemang inte var logiskt.

 3. John

  Just sett Modos presskonferens, de kommer att göra ett plusresultat och siktar på att ha högsta budgeten i HA nästa säsong, de ser att flera andra lag i HA inte kommer att ha de möjligheterna!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag betvivlar inte att Modo kommer att ha seriens högsta budget. Frågan är bara hur de ersätter spelarna de tappat.

  • Fotografen

   Jag hoppas innerligen att MODO inte gör som Östersunds FK i fotboll map eget kapital. På SVT-text-tv (som hade Fotbollskanalen som referens) stod det om Östersund FK att de ökade på värderingen av sina spelare från 4,5 MSEK till 60 MSEK för att klara licenskravet på 20 MSEK…….

   Jag hoppas på ett SHL som delas upp i en norr-liga och en söder-liga med kanske åtta lag i varje grupp och att dessa lag kommer att möta varandra oftare. Luleå, Skellefteå, Björklöven, Modo, Timrå, Leksand, Brynäs och Mora i en serie. Kortare resor och fler derbyn. Sedan kan de fyra bästa lagen från respektive serie mötas i ett slutspel för att göra upp om vilket ishockeylag i SHL som är bäst.

 4. MB

  Tack , precis vad man som supporter behövde höra i dessa dystra tider. Solen går nog upp imorgon också när detta eländiga corona virus härjat klart och hoppas vi får glädjas nästa säsong igen. Tack än en gång för dina kloka inlägg!

 5. LL

  IKO har inte gnällt att dom skulle behöva några pengar för att klara ekonomin, där har du bara gått på hörsägen Gustav och sprider osanning. Man har sagt att man kommer att kolla vad det finns för pengar att söka, men det du syftar på var en formulering av en journalist som sedan genom spridning på sina håll blev till något som klubben skulle ha sagt. Helt felaktigt.

  IKO pratar om att man kommer att göra plus på säsongen och då står man sig stark. Varför man skulle behöva avstå från ”fallskärmspengarna” en gång till kan jag inte förstå, vem skulle få dom?

  Spekulationer om utgången av em matchserie kan man ha bäst man vill, jag tror en sak, du en annan, och ingen kommer någonsin få veta vem av oss som har rätt.

  Förstår din frustration som supporter över hur SHL-lagen kan värva spelare, men så har det ju varit under många år nu och även om det först nu drabbat lag som Löven och MoDo så har det ju årligen drabbat topplagen.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Oskarshamn hade så tur det går att ha. De fick en bonus för att ha varit sämst tack vare ett virus. Nu kan de värva från lag som aldrig fått chansen att slå ut dem med pengar de aldrig fått visa att de förtjänar. Detta har inget med tidigare säsonger.

 6. Målis

  Frågan är väl hur vår liga kan acceptera förbundet som är helt tandlöst och styrs av SHL. Det säger tyvärr en del om allsvenskans ledningar och styrelser.

 7. Magnus

  Säger det igen. Tycker alla lag i HA o Div 1 ska bojkotta spel helt i höst. Löven o Modo skulle byta plats med LIF o IOK. O att Väsby hade haft stor chans att gå upp dom med. Men mupparna i IHF är väl mutade av SHL.

 8. John

  Bra sammanfattat av vad alla vi Björklövare känner just nu! Vill se mer artiklar med ditt driv och intressanta artiklar framöver! Vi kommer igen starkare nästa säsong!

 9. M

  Det förändrar egentligen ingenting nu eftersom man fortfarande är så ruskigt bitter, men…herrejävlar vad jag längtar till första SHL-laget ramlar ut nästa säsong!!!

  Och naturligtvis hoppas jag att Löven är första lag som går upp, men efter det får gärna lag typ Kristianstad och Västervik gå upp efteråt bara för att det ska svida riktigt i den navelåskådande familjen.
  (OBS! egentligen önskar jag främst Modo och Timrå går upp efter vårt käraste Löven…men det skulle vara så dj*@#a roligt att se hur Leksand, IKO och andra lotterigäng får sprattla och gnälla i HA några säsonger medan dessa fantastiska verksamheter får skina i rampljuset i stället!)

 10. Pelle

  Slå ihop Björklöven och Modo annars kommer vi aldrig att gå upp för idag handlar det bara om pengar och pengar finns ingen klubbkänsla kvar då SHL köper sönder lag efter lag för små pengar ,,,,Heja Löven och Modo kan döpa laget direkt LövMo Hockey ,,,,,,

 11. Mats Strömberg

  Jag tycker att man skulle fortsätta med den tabell som var vid denna säsongs slut så att dom lag som var i topp skulle ha fördel av det och dom lag som var i botten ska få ta konsekvenserna av det. Det här är ju nåt som kan vara enkelt att genomföra eftersom man bara behöver göra det denna speciella säsong.
  Från SHL och neråt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.