Löven väl rustat för en coronasäsong

Björklöven hade ett informationsmöte via facebook på onsdagen. Det här tar bloggen med sig från mötet.

Ordförande Mikael Salomonsson, VD Anders Blomberg och sportchef Per Kenttä deltog i sändningen.

Ni ser sändningen här.

Det här var enligt mig mest intressant.

¤ Ekonomin. Helt klart ekonomin.

Björklöven gick 2,1 miljoner plus i fjol och hade i bokslutet 5,5 miljoner i eget kapital. Sedan kom 3,4 miljoner in från RF för uteblivna slutspelsintäkter och alla befintliga partners (som Löven har träffat) har förlängt sina avtal och många ökat sitt engagemang. Wimpos Group går in som nu huvudpartner till Björklöven, säsongskortsförsäljningen har redan nu med råge överskridit där förra säsongen avslutades. Björklöven har enligt Anders Blomberg en planering för olika scenarior ifall publik släpps på, hur mycket och vid vilka tidpunkter samt vilket värde de ska kunna ge supportrar och sponsorer vid olika scenarios som de enligt Blomgberg ”känner sig trygg med”.

Man kan säga att utifrån förutsättningarna på en allsvensk nivå har Björklöven mycket goda förutsättningar att klara en corona-säsong. Visst Björklöven är väldigt beroende av publikintäkter och skulle det bli hela säsongen utan publik eller med begränsad kommer det att gräva ett hål, kanske som jag ser det innebära lönedumpningar, men Björklöven står väl rustade. De har 5,5 miljoner i eget kapital, 3,4 miljoner in på det från RF. Alltså 8,9 miljoner och på det en försäljning av sponsorer och säsongskort som är bättre än förra säsongen. Med en omsättning på 36.5 miljoner förra säsongen och ett resultat på 2,1 plus ger det utgifter på 34,4 miljoner. Då är en grundplåt på 8,9 miljoner en bra siffra.

Lägg sedan till att många anställda för Björklöven gått permitterade och där har pengar sparats och att Björklöven var så nära SHL i fjol. Hoppet, tron och elden hos fans och sponsorer är större än någonsin just nu. Det ser vi inte minst på insamlingarna som varit. Därför tror jag att Björklöven, som ett av få lag i allsvenskan, skulle kunna klara en säsong utan publik i stora delar eller till och med hela säsongen och ändå överleva. Det skulle vara ett enormt slag, en kamp, men det är det för alla klubbar i serien. Löven är väl rustade.

¤ Björklöven har ett extra årsmöte ikväll där stadgarna till föreningen ska uppdateras. Du måste ju göra så för att ändra i stadgarna. Något som bestämdes på senaste årsmötet. Det jag tyckte var intressant där var att tre styrelseledamöter i Björklöven numera ska väljas på två år. Något som är brukligt och bra. Det borde kanske gjorts tidigare. Det är svårt att nå kontinuitet med endast personer valda på ett år hela tiden i en styrelse.

¤ Kring sporten var det egentligen mest snömos, men vad finns att säga under en försäsong. Björklöven har kört fystester den här veckan så dessa har spelarna haft i benen på träningarna och det ska man ha med sig.

¤ Återigen är det intressant att Björklöven har börjat köra den här typen av sändningar. Delvis styr de själva på ett effektivt sätt kommunikationen då, men det är snyggt och transparent. Det var ju på en sådan sändning där spelarbudgeten (12 miljoner i grunden, 14 efter tillägg) för förra säsongen presenterades. Sedan var det kanske inga markskakande grejer som kom fram den här gången.

8 kommentarer

 1. M

  Angenämt om det stämmer, vilket vi får hoppas.

  Sedan tillkommer det väl lite slantar för de spelarförsäljningar till SHL som stod under kontrakt?
  Lite mindre för utländska spelare (Larsen och Cooper) men Häman borde väl ge några kronor också?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Vadå om det stämmer? Siffrorna är från Björklövens bokslut och från RF:s officiella urbetalningar.

   • M

    Tänker på prognosen och de olika scenarion som kan uppstå, inte själva bokslutet.
    Det har ju hänt tidigare att prognoserna varit goda men sedan visat sig annorlunda.

 2. Oskar

  Generellt får jag inte ihop detta inför seriestart.
  ni får gärna förklara för mig, men det känns som att de flesta av klubbarna i allsvenskan hetsvärvar dyra spelare för att alla ska slåss om ”en” plats till Shl.
  Får en känsla att många klubbar nästa vår kommer blöda ekonomiskt, med tanke på att man än så länge inte får ta in publik på matcherna. Eller har jag missat något?

 3. Pellesvanslös

  Alla lag blir hårt straffade från div 1 till SHL det kommer att svida för alla klubbar om inte publiken kommer för några feta c more pengar får inte AS klubbarna ,,,Men nu får vi hoppas på vaccin så vi åter kan fylla hallarna runt om i landet och heja på våra lag ,,,Blir det utan publik står det mellan Löven, Modo .Timrå .AIK och SSK som joker alla dom lagen har satsat mest ,,,Lycka till alla lag och hoppas covid försvinner för gott

 4. Daniel

  Gustav du som är en statistik nörd hur mycket publik får löven ta in med tanke på att det ska vara 2 meter mellan varje person. Hur många får då plats i A3?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   25 procent av kapaciteten som jag läser det som mest. Alltså 1350 pers. Sedan får vi se hur det funkar på ståplats så räkna bort lite där. Säg 1000 pers.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.