Jämförelse med 2019-2020 års lag

Björklöven närmar sig så smått säsongen och i väntan på matcher och fler träningar så tar vi och jämför med hur det såg ut för ett år sedan.

Björklöven gick in i säsongen 2019-2020 med följande lag:

Målvakter:

Mattias Pettersson, Joe Cannata

Formationer:

Alexander Deilert, Brian Cooper – Alex Hutchings, David Lindquist, Justin Crandall

Oliver Larsen, Alexander Hellström – Emil Lundberg, Pontus Andreasson, Oskar Stål-Lyrenäs

August Tornberg, Hardy Häman Aktell – Alexander Wiklund, Fredric Andersson, Sebastian Selin

Alexander Popovic, Ludvig Stenvall – Lukas Ericsson, Kristoffer Söder, William Eriksson

Extra: Emil Norberg, Erik Rainersson

De avslutade säsongen med följande lag:

Målvakter:

Joe Cannata (Mattias Pettersson)

Formationer:

Alexander Deilert – Brian Cooper, Justin Crandall – Tyler Vesel – Alex Hutchings

Oliver Larsen – Zach Palmquist, Alexander Wiklund – Fredric Andersson – Sebastian Selin

August Tornberg – Adam Plant, Olle Liss – Fredric Weigel – Emil Lundberg

Alexander Hellström – Hardy Häman-Aktell, Pontus Andreasson – Axel Ottosson – David Lindquist

Extra: William Eriksson, Kristoffer Söder

Nu ser laget ut så här:

Målvakter:

Isak Mantler, Kevin Poulin

Formationer

Karl Johansson – Alexander Deilert, Justin Crandall – Tyler Vesel – Alex Hutchings

Erik Ullman – Daniel Norbe, Sebastian Selin – Fredric Andersson – Alexander Wiklund

Adam Plant – Daniel Rahimi, Olle Liss, Axel Ottosson, Gustav Possler

Alexander Hellström – Zach Palmquist, Pontus Andreasson, Kristoffer Söder, William Eriksson

Extra: David Eriksson, Alexander Popovic

¤ ¤ ¤

Jämför vi med laget som gick in i säsongen 2019-20 så är det klasskillnad. Delvis ersätter Tyler Vesel David Lindqvist som center i förstalinan, sedan är Liss, Otto, Possler en förstalina av extremt hög allsvensk klass. Betänk att alla tre har spelat i SHL, Liss har landskamper, Possler har spelat i en topp två-lina i Modo och Otto är en potentiel 50-poängsspelare i allsvenskan. Den linan krossar Lundberg, Lyran och Andreasson. Fjärdelinan med Söder, Wille, Poppe mot Söder, Wille, Lucas E är ju förutom utveckling på Poppe och Wille inte så jättestor.

På backsidan på sex backar så var Lövens lag ganska bra i starten av förra säsongen, men Popvic/Stenvall fick ju knappt sätta skridskorna på isen sedan under säsongen även när Löven var nere på 4-5 backar. Där var förtroendet noll från Fagge. Så bredden är ju på en helt annan nivå i år. Även spetsen. Visst Cooper var seriens bästa back förra säsongen, men i Deilert, Kalle, Norbe och Ullman har Löven fyra PP-backar och fysiken och rutinen Rahimi bidrar med är en ny dimension. Lägg till Palmquist och Plant som allroundbackar på det. Klasskillnad överlag mot starten på säsongen på backsidan.

Målvaktssidan är ju svår att sia om, men troligen är det ett steg ned då Cannata under stora delar av förra säsongen var allsvenskans bästa målvakt någonsin.

Jämför vi med laget som avslutade säsongen i fjol är ju forwardssidan väldigt lik. Det är Liss, Weigel, Lundberg som byts mot Liss, Otto, Possler och det är i mina ögon en liten uppgradering. Dock var fjärdelinan med Poppe, Otto, Linkan ett skämt till fjärdelina förra säsongen. Så bra spelare ska ju nästan inte gå att ha i fjärdelinan så där är ju Poppe, Söder, Wille ett steg ned, men här lär det ju hända något under säsongen.

Backsidan mot slutet av säsongen hade ju fått in Palmquist och Plant så det är ju ganska raka byten på Cooper mot Rahimi, Larsen mot Ullman, Hardy mot Norbe och Tornberg mot Kalle Johansson. Där ser man rakt av att det är minst tre uppgraderingar så backsidan är bättre nu än slutet på förra säsongen.

Målvaktssidan är svår att sia om, men som sagt troligen ett steg ned även om Poulin får motbevisa mig och vara bäst någonsin, men statistiskt sett är han inte så bra även om han gör succé. Så sammanfattningsvis så är backsidan en nivå upp, forwardssidan ganska likvärdig det som avslutade säsongen i fjol och målvaktssidan troligen lite sämre.

Det kommer ju att gå att förstärka under säsongen så det troliga när man ser på det hela är att laget är bättre i slutet på den här säsongen än det var i slutet på förra. På pappret alltså. Verkligheten handlar om att få ihop ett lag, ett spelsätt, undvika skador m.m. Det är en annan sak.

Skulle sedan Lucas Wallmark och Calle Grundström få NHL-kontrakt och de samt deras klubbar går med på att duon spelar med Löven under inledningen på säsongen. Ja, då är Lövens lag det bästa allsvenska laget någonsin, men där är vi inte än.

¤ ¤ ¤

När jag ändå skriver här. I fredags kom beskedet att regeringen ska göra en anpassad tolkning av begränsningen på 50 personer på allmänna sammankomster så att det går att ha sittande publik i begränsad upplaga på matcher med två meters avstånd och överlag så att det går att säkerställa social distansering. Den 1 oktober ska ju detta gå igenom och det innebär att någon form av publik kommer det att vara på Lövens matcher.

Som jag tolkar det borde det med ett rutnät av platser i arenan med två meter avstånd gå att ta in ca 25 procent av kapaciteten i A3 Arena. Alltså 1350 personer, men det har också pratats om ett tak oavsett samt att det ska funka med entreér och kiosker. Lägg till att folkhälsomyndigheten som ska ta fram detta upplägg är försiktiga herrar som inte sätter idrotten i första rummet direkt, så räkna med 1000 åskådare som max för nu. Sedan kan det ju ändras längre fram.

Vilka ska då få gå? För mig är det självklart. De som har säsongskort får turas om. Allt annat vore fel som jag ser det. Vi får se vad Löven kommer fram till.

Ekonomiskt tror jag inte att det här kommer att göra så sanslöst stor skillnad. Många hade nog efterskänkt sina kostnader för årskort för att rädda Löven (jag kan ha fel) även utan dessa (ca 1000) åskådare som släpps in. Det som skulle innebära ekonomi för Löven är om de får släppa in fler åskådare än säsongskorten och om de får fulla hus i ett slutspel, men alla kronor in är viktiga i sig så jag ska inte negligera det.

18 kommentarer

 1. Daniel

  Cannats siffror är ju på lägre serier än vad Kevin var tidigare på. Om han kommer upp samma nivå som gjorde att han fick chansen i landslaget då är jag övertygad om att han kommer att överlägsna Joe

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det är inga små förhoppningar. Ska bara överglänsa den bästa målvakten någonsin i allsvenskan.

   • Olle

    Älskade verkligen Cannata men ”bästa målvakten någonsin i HA”? Bästa statsen kanske men då får du addera ett av HA-historiens bästa försvar och det har vi ju sett rätt många exempel av i Löven genom åren, hur galet bra målvakter havererar utan hjälp av försvaret. Blir kul att se hur Cannata står upp i Oskarshamn i år. Nu kommer hans skills sättas på prov, på riktigt. Svårt att se att han landar på 93,8 igen…

    Med en uppgraderad backsida finns alla möjligheter att ge Poulin och Mantler grymma siffror. Om de sedan kommer upp i 93,9, 93,8 eller 93,5 spelar mindre roll.

 2. Thomas

  Att jämföra Poulin med Cannata är svårt. Men med den backuppsättningen vi har så har i alla fall Poulin väldigt bra förutsättningar. Precis som Cannata hade ifjol. Sedan tror jag att Mantler kan överraska väldigt positivt.

 3. Hasse

  En nyanserad genomgång av laget och fjärran från den hypade uppfattning om laget som finns hos alltför många. Bra där!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag vet inte hur andra hajpat laget. Förra säsongen slog Björklöven alla tiders poängrekord i serien och jag skriver här att jag tycker att de har klassskilnader bättre lag än de inledde förra säsongen med och ett något bättre än de avslutade säsongen med. Jag förväntar mig att Björklöven vinner serien klart och kan slå sitt eget poängrekord så jag vet inte vad andra tror som är så mycket mer.

   • Hasse

    Nåja, det var din sammanfattning som jag hänvisade till, där du skriver ”sammanfattningsvis så är backsidan en nivå upp, forwardssidan ganska likvärdig det som avslutade säsongen i fjol och målvaktssidan troligen lite sämre”. Att du nu brer på genom att skriva ”Jag förväntar mig att Björklöven vinner serien klart och kan slå sitt eget poängrekord” tyder på att du har fallit i fällan som består i överdriven optimism. Det finns flera lag i Hockeyallsvenskan som har rustat och är betydligt bättre på papperet än förra säsongen. Att du då förväntar dig att Löven kan slå sitt eget poängrekord, tycker jag är att kräva för mycket. Kanske du också behöver sansa dig lite?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Vilka har rustat bättre? AIK, japp, det stämmer. Timrå, ja de är bättre. Modo är nivåer sämre än i fjol, Västerås är som i fjol, Karlskoga är sämre, SSK är lite bättre än i fjol. Sedan ska resten inte kunna hävda sig. Du verkar ju inte förstå hur bra Björklöven var förra säsongen. Alla tiders rekord är ganska bra.

     • Hasse

      Ja, alla tiders rekord är bra! Att du ändå nu redan, trots att försäsongen inte ens har kommit igång, skriver att du förväntar dig att Löven kan slå sitt eget poängrekord är inte särskilt seriöst och förtroendegivande. Du har drabbats av hybris!

     • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Då jag menar att detta lag är bättre än vad Löven hade i fjol är det logiskt.

    • Olle

     Andas, Hasse, andas!

     Det här är SPEKULATIONER och det pysslar vi alla med inför seriestart. Alla utom du då, kanske. Löven har en bättre trupp än förra året och då LEKTE man hem serien. Rimligt att då anta att man bör ta hem serien igen. Där SKA förväntningarna ligga. Sedan ska det spelas om det också och då kan allt hända. Vi lär väl som vanligt inte ta en poäng mot Västervik…

 4. Daniel

  Det är bara att jämföra med deras meriter Kevin har spelat på en högre nivå än Joe. Vem visste Joe var innan föra säsongen? Kevin har ju bevisat att han klarar av ligor som är bättre än vad HA är eller har du en annan åsikt?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det stämmer, men det är svårt att veta hur han kommer att prestera i allsvenskan och Björklövrn ändå. Zach Hamill t.ex. hade presterat i NHL, KHL m.m, men det säger inte alltid allt. Låt oss se Poulin spela först innan vi bedömer något. Det är enklare att bedöma spelare man faktiskt har sett spela hockey.

 5. Ronny Edvardsson

  Undra hur Joe Cannata klarar av SHL spel, med en annan Backuppsättning än som Björklöven hade??
  Backarna räddade mycket för våran förra Målvakt….

 6. JS

  Och som du skrev lättare bedöma en spelare man sett spela, därav så bör vi sansa oss lite och vänta med hybris hype deluxe innan vi ser dessa spelare bli ett lag och se dem spela matcher,, att gissa hur laget kommer spela gynnar absolut ingen och framförallt inte folk som har svårt vara ödmjuka och som tror att bara det finns bra spelare så vinner man lätt,,, motivation är det vi ska prata absolut inte gamla meriter som har lagts längst bak i garderoben, att vinna är färskvara att förlora är färskvara så se fram emot en spännande säsong och hoppas på det bästa istället, historia är intressant men lägg inte förväntningarna från densamma jihaaaaa

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Fast om det här laget har något är det väl motivation med tanke på hur förra säsongen slutade. Hela temat är ”ouppklaradeaffärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.