Hur påverkar egentligen NHL-lånen?

Den stora snackisen i hockeyallsvenskan just nu är lagen som tar in lån från NHL. Vissa tycker att det gör ligan hetare än någonsin, men hur stor skillnad kommer spelarna att göra?

Björklöven har inte lånat in någon spelare från NHL än, men Calle Grundström och Lucas Wallmark tränar som bekant med Björklöven och det har öppnat från både spelarna och från Pär Kenttä om spel i Björklöven ifall spelarna får nya kontrakt i NHL. Vi får se vad som sker där. Jag tror Grundström är närmare spel. Detta då Florida som Wallmark hade sitt kontrakt med inte har någon GM just nu och det försenar processen med att signa spelare lite.

Det är sex lag som har tagit in spelare från NHL, Almtuna allra flest med tre, om vi får tro MrMadhawk som menar att Tim Söderlund är klar för lån till Almtuna. Frågan är. Hur länge stannar spelarna, vilken nivå håller de och vilken påverkan får det på serien?

Vi börjar med att kika på vilka som redan är klara. Så här ser det ut med lag som tagit in NHL-lån:

AIK:
Victor Söderström, 19 (back) – från Arixona Coyotes
Ruggig backtalang som spås stor framtid. Har inte gjort några matcher i NHL eller AHL, men stod för 16 (5+11) poäng i SHL på 35 matcher som 18-åring för Brynäs förra säsongen och 6 (1+5) på 7 matcher i JVM.

Oliver Wahlstrom, 20 (forward) – från New York Islanders
Har gjort 9 matcher för Islanders NHL, men har framförallt spelat i AHL för Bridgeport Sound Tigers där han stod för 22 (10+12) poäng på 45 matcher. Har aldrig spelat i Sverige tidigare, men stod för 5 (1+4) poäng på 5 matcher i JVM för USA och har öst in mål som junior i både ungdomslandslag och juniorligor.

Almtuna:
Gustav Lindström, 21 (back) – Detroit Red Wings
21-årig Almtunaprodukt som gjorde 16 (0+1) matcher för Detroit i NHL förra säsongen och 45 (0+5) för Grand Rapids i AHL. Var i Frölunda 18-19 innan han drog till NHL och spelade där 40 matcher (3+3).

Johan Södergran, 20 (forward) – Los Angeles Kings
20-årig forward som gjort två säsonger i SHL med Linköping 17-18 och 18-19 med 13 (8+5) poäng på 42 matcher den sista säsongen. Spelade förra säsongen i AHL med Ontario Reign där han stod för 7 (2+5) matcher på 48 matcher.

Tim Söderlund, 22 (forward) – Chicago Blackhawks
Skellefteåprodukten hann med tre hela säsonger i SHL innan han lämnade för AHL och Rockford IceHogs. Sista året i SHL blev det 14 (6+8) poäng på 48 matcher för Skellefteå och Frölunda. Hade förra säsongen lite svårt att ta plats i AHL 3 (1+2) poäng på 29 matcher och fick även göra 7 matchr i mindre sexiga ECHL.

Modo:
Jesper Lindgren, 23 (back) – Toronto Maple Leafs
Umeåsonen lämnade Modo när de inte tog sig tillbaka till SHL 2017 och har gjort två säsonger i HPK i Finland där han andra säsongen stod för 19 (2+17) poäng på 45 matcher. Senaste säsongen spelade han i Torontos farmalag Toronto Marlies, som av hävd är väldigt bra i AHL. Där blev det 31 matcher och 9 (1+8) poäng.

Aleksi Heponiemi, 21 (forward) – Florida Panthers
Supertalang som stod för galna 46 (16+30) poäng på 50 matcher för Kärpät som 19-20-åring. Slogs även om poängligasegern i JVM med 9 (3+6) poäng på 7 matcher. Fick dock inte testa NHL den gångna säsongen utan det blev 14 (3+11) poäng på 49 matcher i AHL med Springfield Thunderbirds.

Södertälje:
Axel Andersson, 20 (back) – Anaheim Ducks
Nästan hårt att kalla det lån från NHL, men Axel har ju kontrakt med Anaheim, men spelade förra säsongen i Kanadensiska juniorligan QMJHL med Moncton Wildcats där han stod för 24 (3+21) poäng på 43 matcher. Har före de spelat i SSK i allsvenskan med 5 (0+5) poäng på kontot på 41 matcher då. Annars bara spel i J20 Superelit.

Samuel Fagemo, 20 (forward) – Los Angeles Kings
Skarpskytten Fagermo har inte heller spelat något på andra sidan Atlanten, varken i NHL eller AHL, men kommer från en fin säsong i Frölunda som junior med 13 mål (22 poäng) på 42 matcher och i JVM blev det galna 13 (8+5) poäng på 7 matcher, vilket gav seger i såväl poäng som skytteliga.

Tingsryd:
David Gustafsson, 20 (center) – Winnipeg Jets
Tvåvägscenter från Tingsryd som slog igenom i HV71 18-19 som 18-åring med 12 (2+10) poäng på 36 matcher och 4 (1+3) på 9 matcher i slutspelet. Spelade 22 matcher (1 mål) i NHL förra säsongen, men höll till mer i AHL med Manitoba Moose där han imponerade med 9 (4+5) på 14 matcher. Gjorde 4 (1+3) poäng på JVM på sju matcher.

Vita Hästen:
Simon Holmström, 19 (forward) – New York Islanders
19-åring som drog över till AHL förra säsongen efter bara 2 SHL-matcher för HV71, men fina siffror i J20 Superelit med 30 (11+19) på 28 matcher redan som 16 och 17-åring. Spelade 46 matcher och stod för 15 (8+7) poäng för Bridgeport Sound Tigers i AHL.

Karlskoga, Kristianstad, Mora, Timrå, Väsby, Västervik, Västerås och Björklöven:

Ännu inga NHL-lån.

Ser vi till alla de som skrivit på såg här långt så är Mododuon Lindgren/Heponiemi kanske den starkaste till ett lag om vi ser till helheten. Speciellt Heponiemi borde kunna göra det riktigt bra i Modo och verkar kunna bli hur bra som helst.

Individuellt är jag mest spänd på Samuel Fagermo som är en sniper av nåde och som borde kunna ösa in mål för SSK i powerplay samt David Gustafsson som lär få en tung roll i Tingsryd. Kul för honom att få komma hem också och visa upp sig. Gustav Lindström lär ju spela 30 minuter för Almtuna typ, så han blir viktig i ett ganska risigt lag. Viktor Söderström ska också bli intressant att se hur bra han är på den här nivån.

Alla spelarena är stora talanger, men bara ungefär hälften som levererat på en nivå som gör att de ska vara lysande stjärnor i allsvenskan. Ingen är ju bättre än Jonathan Dahlen direkt. Skulle Björklöven få in Calle Grundström eller Lucas Wallmark har båda meriter som krossar alla spelare som signats hittills.

Ser vi till hur länge NHL-lånen stannar så inleder NHL sina camper 17 November och sedan inleds NHL 1 December. Alltså lär NHL-lagen vilja ha tillbaka sina talanger 17 November för att få se dem och ta beslut ifall de ska spela NHL eller skickas ned till AHL, alternativt lånas tillbaka till Sverige.

Ser vi till spelschemat så hade lagen 18 matcher innan 17 November i det ordinarie spelschemat. Nu har ju säsongen flyttats fram till 2 oktober. Ser vi bara till matcherna mellan 2 oktober och 17 november är det 11 matcher på spelschemat, men det ska ju tryckas ihop en del med omläggningen nu. Så räkna med 13-15 matcher för de som lånas in från NHL. Alltså en dryg fjärdedel av säsongen.

Så vilka är vinnare och förlorare här? Almtuna är ju ett lag som lär ge sina lån stora roller sett till truppen i övrigt och där kommer det att bli ett hål när de lämnar. De får hoppas på att tagit tillräckligt med poäng då. I övrigt är det mer kryddor som kommit in till lagen där SSK kanske får rita om sitt PP utan Fagermo, men där de har ett bra lag bakom för att ta ett exempel.

Slutligen. Det här med NHL-lånen är en härlig krydda till säsongen och visst vore det galet kul med Grundström/Wallmark, men frågar ni mig är jag ännu mer peppad på att se Björklövens superstarka bygge i allmänhet den här säsongen än ett par supertalanger en fjärdedel av säsongen.

7 kommentarer

  1. Covid-Kid

    Det mest intressanta med HA den här säsongen är hur stort viruskaoset blir. För det kommer att bli ett sådant, var så säker, med eller utan NHL-spelare…

  2. Persson

    Som sagt, helheten är det som gäller. Men 1/4 av serien med Grundström och/eller Wallmark på is skulle smaka sockerkaka.

  3. Knut

    För min del kan det kvitta om det införskaffas dylika lån för en kortare tid. Viktigt är standarden över säsong och särskilt då det slutspel som vankas på vårkanten och då storformen ska ha infunnit sig.

  4. Daniel

    Jag är emot att ta in nhl spelare på korttids kontrakt. För det är ju först i Mars det ska avgöras och jag är övertygad om att löven klarar sig utan att ta in nhl spelare.

  5. Pingback: Kärpät 46 | Uutiset Ampparit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.