Är heltid en rättighet?

Sitter och läser statistik och blir fundersam. Under de första 7 månaderna var nära hälften av alla nya tillsvidareanställningar i Umeå kommun deltider. Totalt 106 av 228 stycken, de flesta som får deltid är kvinnor arbetandes i yrken inom socialtjänsten. Det är faktiskt så att nära 80% av alla nya tillsvidareanställningar inom socialtjänsten är deltid. Endast  55.3% av socialtjänstens personal arbetar heltid.

Det är inte ovanligt att det ser ut så här. Nyanställda hamnar i en deltidsfälla som sedan blir svår att bryta sig ur. Deltid kan vara en möjlighet men väldigt få med tjänstgöringgrader på 89% eller 92% i omsorgen väljer detta för en arbetstidsförkortning. Oftare handlar det om att man anställts på den tjänstgöringsgraden eller tvingats gå ned i tid för besparingar på enheten.

Vi socialdemokrater har förstått att heltid inte bara ska vara en rättighet, det måste också vara en norm. Likväl som anställda har rätt till heltid så ska våra arbetsplatser signalera att här jobbar vi heltid. Vi väljer denna väg då vi vet heltidsarbete är en av de viktigaste fundamenten i en framgångsrik jämställdhetspolitik.

I politiken ser vi en tydlig skillnad här. Det tog allians för Umeå många år innan de slutligen skrev in heltid som norm i sin budgetmotion. Men med förbehållet att det måste passa ihop mot de förutsättningar som finns inom verksamheten. Det synsättet vore ett steg tillbaka. Snarare ska vi bli ännu bättre på att heltid blir en verklighet även i praktiken. 

Jag och Ålidhem-Sofiehems s-förening initierade förslaget om rätt till heltid även i praktiken och i partiets kommunala handlingsprogram för mandatperioden finns skrivningar med. Nyanställda i kommunen ska inte fastna i deltider från start. Med en rödgrön regering finns dessutom en miljard 2011 och 2012 till kommunerna för omställningar till fler heltider.

Alejandro har tidigare skrivit klokt om heltidsproblematiken här

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. väljare

    Hur lång tid kommer det att ta innan heltid blir norm? 100 år? Isåfall kan ni återanvända det som vallöfte i många valkampanjer..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se