(c) anser att handels gör fel

Mitt i efterdyningarna av påskledighet och sm-final i ishockey så pågår en mycket viktig kamp på svensk arbetsmarknad. Handelsanställdas förbund som organiserar medlemmar med låga löner(varav merparten är kvinnor) tvingas varsla om strejk. Mottparten svensk handel vägrar förhandla överhuvudtaget  och har strategin att vänta in medlingsbud. Handels kräver bland annat en jämställdhetspott på 100 kronor för att börja beta bort diskrimineringen av kvinnor och undvika att halka efter ännu mer.

Till detta har nu flera LO-förbund uttryckt sitt stöd då man förstår vikten detta har för andra kvinnodominerade yrken. Byggnads, Pappers, Fastighetsanställdas och Svenska Målarförbundet varslar om sympatiåtgärder.

Om Sveriges näringsminister Annie Lööf och Centerpartiet får bestämma så gör Handels och LO-förbunden fel. Snarare bör de lägga sig platt, kräva nollavtal för att därigenom börja sänka ingångslönerna( för att nå -25%) och ställa sig på rad, buga och bocka och gratulera arbetsgivaren att den nu kan anställa fler. Ja helst borde de ju förstås föreslå en lönesänkning.

Detta är den arbetsmarknadspolitik och jämställdhetsambition ett av regeringspartierna i landet erbjuder 2012.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se