Samordnad varudistribution

Det är viktigt att varudistributionen till centrum i Umeå är samordnade av flera olika skäl. Luftkvaliteten blir bättre, bullret minskar och staden upplevs trevligare. Samordnad varudistribution är också en del i åtgärdsprogrammet kring luftkvalitet för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid.

Varudistribution kan ske genom samordning till viss plats i centrala stan eller till externa terminaler och uppbyggnad av gemensamma IT-system. Tekniska nämnden har nu tagit beslut att arbeta fram hur detta ska kunna fungera, ett komplext och svårt arbete som kräver ordentlig kartläggning. Målsättningen är att minska antalet tunga fordon i centrum med 350 stycken per vardagsdygn. Samtidigt ska vi börja styra upp hur fordon kör på våra två torg. Särskilt på Renmarkstorget sker idag en ganska omfattande parkering och genomfart av bilar som inte har något där att göra.

2 kommentarer

  1. Jan Hägglund

    Bättre sent än aldrig,
    Andreas Lundgren, S.

    Men ni borde ha drivit detta tidigare. Som du vet har vi i Arbetarpartiet drivit frågan om samordnad varudistribution i varje budgetalternativ som vi lagt fram med början år 2007. Vi har även tagit upp frågan i en rad andra sammanhang. Men ert S-svar har alltid varit följande:
    a) kommunen ska inte betala för datasystemet – det ska staten,
    b) affärskedjorna (ICA och COOP, m fl) kan inte enas om vad som ska stå på lastbilssidorna!

    Men det som har stoppat införandet av samordnad varudistribution är varken bristen på statliga pengar eller livsmedelskedjorna, utan bristen på politisk vilja hos ditt parti och hos moderaterna. Samt att förslaget ständigt har kommit från fel håll, d v s från (nuvarande) Arbetarpartiet.

    Men inte desto mindre är det ett bra förslag. Så bättre sent än aldrig, kamrat Andreas.

    Janne H.

  2. Andreas Lundgren

    Svar till Jan Hägglund (2012-10-05 16:42)
    Hej Janne,

    sedan tekniska nämnden fick klart att ansvaret är vårt har inte nämnden släpat på detta utan vi har varit tydliga med att vi vill ha tidplan på arbetet. Nu har vi fått det och antagit målsättningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se