Mot avgrunden svensson, härligt?

Halva uppdrag granskning har gått och jag stänger av. Granskningen av hur utländsk arbetskraft tagit över åkeribranschen i Sverige är ingen nyhet, Transportarbetareförbundet har talat om detta länge. Svenska lastbilschaufförer konkurreras ut av utländska åkare som får 6000-7000 kronor i månaden. De lever i lastbilen och tvingas betala dieseln själv.

Det finns ingen lag mot att utnyttja människor så här. Det är lagligt att tjäna 1:- krona/månad om man så vill. Spärren mot avgrunden heter kollektivavtal som tecknas mellan fack och arbetsgivare. Men fackens möjlighet att tvinga fram kollektivavtal har omöjliggjorts av att regeringen släppt arbetskraftsinvandringen fri och vägrat agera för fackliga rättigheter i EU:s dom i Vaxholmsfallet.

Så nu strömmar billig arbetskraft in över gränserna för att utnyttjas av samvetslösa arbetsgivare. Dom skitigaste jobben tas över först. Men sen då? Känner du dig säker på ditt jobb? Var inte så säker. Tror du sjukvården blir bättre? Inte en chans. Alla dras ned i sämre villkor när någon tvingas slava för halva lönen och skattar någon annanstans.

Härligt va?

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Johan T

    Det man ska komma ihåg är att även om situationen för dessa personer är sämre än för typiska svenska förhållanden så är de ofta bättre än än vad som erbjuds i hemlandet. Är man internationellt solidarisk så ska man inte hindra dessa personer från att ta jobb som betalar betydligt bättre än i hemlandet.
    Är det däremot så att man är beredd att cementera dessa personers usla situation i deras hemländer för att man inte vill ha konkurrens så tycker jag att man ska vara öppen med det. Det folk från dessa länder oftast har att konkurrera med är ju priset.

    Kanske borde LO i jämlikhetens och solidaritetens tecken föra en kampanj som utmålar svenska sjuksjöterskor (och varför inte svenska byggarbetare även om det inte är fullt lika vanligt) i Norge som pin-up flickor (underförstått prostituerade). Dessa Svenskar slår ju undan benen för norrmännens höga löner, istället borde de stanna hemma och arbeta för mindre pengar eller kanske inte ha arbete alls.

    Lagstadgad minimilön är ett sätt att hantera lönedumpning. Då plockar man upp även de fall som inte täcks av kollektivavtal. Jag vet inte på rak arm om hemlandets minimilön gäller för exempelvis ett Lettiskt byggföretag i Sverige, men de som lurar Thailändska bärplockare skulle man nog kunna sätta dit.

    Faktum är att liknande situationer finns även för högutbildade. Uppdrag granskning hade ett program om utländska skuggdoktorander för några år sedan, de kunde tjäna ungefär som de moldaviska chaufförerna (de svenska får ett sk skattepliktigt bidrag så att man slipper sociala avgifter). Detta sker på svenska myndighet med företrädare för diverse partier (däribland (s) exempelvis Sten Heckscher) samt fackliga företrädare i styrelserna.

    Jag tror man får finna sig i att vara konkurrensutsatt helt enkelt. Fördelen är att saker blir billigare. En byggjobbare tycker kanske att lönen borde upp till 40000 men de som ska köpa huset vill det lika lite som byggjobbaren vill betala ett högre pris för Ikeasoffan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se