Sommarsläckning

PRESSMEDDELANDE
Tekniska nämnden har beslutat att även denna sommar släcka gatubelysningen under den ljusa sommarperioden i Umeå kommun. Släckningen planeras från 20 maj till 22 juli, men hänsyn tas till aktuella förutsättningar, t ex större evenemang och väder när släckningen genomförs.
Gator och parker har under åren 2010-2012 släckt gatubelysningen under delar av maj månad samt juni och juli månad. Främsta anledningen till åtgärden är att minska energiförbrukningen, men även att sänka kostnaderna för gatubelysningen.
– Allmänheten har varit positiv till släckningen tidigare år och vi sparar både energi och pengar, säger tekniska nämndens ordförande Lasse Jacobsson.
Tryggheten är viktig
Släckningen kan pågå mellan 20 maj till och med 22 juli. Här i Norrland är det ju ljust nattetid och därför upplevs ofta belysningen onödig.
Allmänhetens reaktioner har varit positiva. Tryggheten, tillgänglighet och jämställdhet för de som rör sig i Umeå är dock mycket viktig.
– Eftersom jämställdheten är en viktig aspekt finns den med i beslutsunderlaget och Gator och parker kommer att aktivt övervaka och följa upp effekten av släckt gatubelysning, säger Andreas Lundgren, andra vice ordförande i tekniska nämnden.
– Finns det behov kommer belysningen tändas upp, till exempel vid större evenemang, säger gatudriftchef Torbjörn Sandberg.
Stora besparingar
Sommarsläckningen har medfört att energiförbrukningen sänkts med 450000 KWH/år vilket medfört en besparing på 300 000 kr/år.
Gator och parker har ett uppdrag att minska energiförbrukningen men även att sänka kostnaderna för gatubelysningen. Efter vinterväghållningen är kostnaden för gatubelysningen den näst största inom
gatudriftens budget.
Utvärdering efteråt
En utvärdering kommer att göras av energibesparing, resultat och synpunkter från bland annat allmänheten och Polismyndigheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se