Vi kan göra det!

Så är då det nya året igång och det känns bra. Det blev inget extra val och det innebär att det blir mer tid över i februari och mars till folkrörelsearbete och mindre till kampanjande.

Politiskt så drar nu arbetet också igång på allvar i Individ- och familjenämnden. Vi har förutom ekonomiska utmaningar och politiska beslut också ett stort arbete framför oss med att lyfta fram och synliggöra socialtjänsten i vardagen. Allt som uppmärksammar, lyfter fram goda exempel och sätter fokus på socialpolitikens utveckling är oerhört viktigt för att långsiktigt stärka samhällets skydd för barn och vuxna i behov av extra stöd. Vare sig du är ordförande i Individ- och familjenämnden, socialsekreterare, volontär, verkar inom en socialförening eller anlitats som kontaktperson så är vi alla tillsammans ambassadörer för ett samhälle där människovärdet ska värnas. Det är vi tillsammans som gör ett bättre samhälle möjligt!

Därför blev jag så oerhört glad att året börjar med att Lena Renman blev årets västerbottning för sitt arbete med människor med missbruksproblem. Det är verkligen strålande nyheter att så många västerbottningar tycker att socialt arbete förtjänar att uppmärksammas.

Så många inom både socialtjänsten och frivillighetssektorn gör ett arbete utöver det vanliga. Innan jul fick exempelvis Oskar Vesterberg och Omid Rezvani mottaga utmärkelsen årets eldsjäl för sitt arbete inom Umeås spelberoendeförening – även de gör ett ovärderligt arbete med små resurser. Vi behöver arbeta tillsammans, över partigränser och mellan ideella föreningar för att bli många som står upp för socialpolitiken. Det får bli mitt nyårslöfte att verka för 🙂

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

2 kommentarer

  1. Anki Halldal

    Under december hörde jag på radion att du gjort uttalanden kring hur Umeå kommun skulle lösa situationen med att ”färdigbehandlade” ligger kvar på NUS, i väntan på ett boende som är passande efter den senaste vårdhändelsen. Ditt besked enl radion var att dessa patienter skulle skrivas ut till hemmet. Har läkarna gjort en felbedömning, som inte skickat hem patienterna tidigare? Jag hoppas på en situation där medicinsk kompetens får avgöra hur våra gamla vårdas, inte ekonomiska beslut genomdrivna av en hårt pressad socialtjänst.
    Jag tycker inte det är värdigt av en biståndsbedömare att säga till dementa personer, -Visst vill du flytta hem!, och sedan fatta beslut efter det. Situationen i hemtjänsten är inte den bästa. Hur tror du att en dement klarar att möta 16 olika personal på 12 dagar? Hur kan Ni politiker lägga ner äldreboenden när antalet äldre 80+ kommer att öka kraftigt?
    Det är hur vi som samhälle klarar behoven för de svagaste som avgör om vi kan kalla oss för ett välfärdssamhälle. Hoppas alltså att du klarar av prioriteringarna till de svagas fördel, Gott Nytt År!

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      I varje fall görs en individuell bedömning, är det uppenbart att personen inte kommer att klara eget boende så skrivs man självfallet inte ut dit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se