Garantihetsen dödar politiken

Umeå kommunfullmäktige har just avslagit en motion från Kristdemokraterna om garantier för elevhälsovården. Det har blivit allt vanligare att man från borgerligt håll föreslår garantier inom olika områden. Det kan röra sig om värdegarantier inom äldreomsorgen eller läs, skriv och räknegaranti i grundskolan.

Detta fenomen bygger på tanken att om man får in välvilliga skrivningar på olika områden där lavkrav ofta redan finns så kan man därigenom få större genomslag för vissa politiska viljeinriktningar.

Jag skulle vilja hävda att detta är politikens dödgräveri. Istället för att politik handlar om prioriteringar i praktiken avsäger sig politiken sitt ansvar och gör politiken till en uppvisning i tyckande. Fina ord utan medskick av ekonomiska förutsättningar innebär att politiken cementerar sig som världsförbättrare och skickar notan på personalen i verksamheten. Politik måste istället handla om att prioritera för att bli tydliga för medborgarna. Blir det en uppvisning i tyckande, garantier utan reeella förutsättningar för verksamheterna, så blir politik en tävling i vem som kan lägga flest beslut med fina formuleringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se