FLASH! Stor satsning på anställningstrygghet

För en stund sedan har Socialdemokraterna i Umeå presenterat en stor satsning på förstärkt anställningsskydd i Umeå kommun. Vi har arbetat med dessa förslag under en tid och presenterar dem i anslutning till antagandet av kommunens jämställdhetsplan.

Umeå kommun står inför stora pensionsavgångar och konkurrerar samtidigt om arbetskraft med andra aktörer. Vi vill knyta till oss arbetskraft genom en målmedveten satsning på anställningstrygghet, det ska bli lättare att snabbt komma in och få en ”fast anställning” i Umeå kommun. Det ska bli lättare att planera sin föräldraledighet.

Socialdemokraternas ambition är att teckna lokala kollektivavtal med de fackliga organisationerna kring förslagen här nedan. Vi föreslår följande:

1. Ordning och reda kring allmän visstidsanställning
Tillsammans med de fackliga organisationerna se över en vidare reglering av anställningsformen allmän visstidsanställning, som förhindrar ett godtyckligt användande av denna anställningsform utan kräver objektiva skäl.

2. Ändrade regler kring föräldraledighet
att arbetstagare som vill utnyttja sin rätt att vara föräldraledig enligt föräldraledighetslagen ska anmäla detta till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller, om det inte kan ske, så snart som möjligt.

3. Lättare att få tillsvidareanställning
Vi vill via lokala kollektivavtal införa en regel som innebär att arbetstagare som varit anställd på vikariat och/eller allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än 1 år de senaste 5 åren får sin visstidsanställning konverterad till en tillsvidareanställning. Tidigare har vi via avtal lyckats få fram en begränsningsregel på 2 år inom kommunals avtalsområde.

4. Översyn ändring i företrädesrätten
utreda möjligheten och konsekvenserna av att förlänga den tid under vilken företrädesrätt till återanställning gäller från nio månader till ett år samt att utreda möjligheten och konsekvenserna av att införa en regel som innebär att företrädesrätt till återanställning inträder om arbetstagaren varit anställd i mer än sex månader.


Parallellt med detta inleds nu ett stort arbete kring heltidstjänster inom omsorgen. Detta i syfte att bryta normerna med ofrivilligt deltidsarbete. Vi ställer tydliga krav på personalen att ökad intern rörlighet måste till samtidigt som det ska bli ett stopp på utannonserade tjänster på deltid.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden
Ledamot Personalutskottet

En kommentar

  1. Pingback: Du skall icke (h)ava begär | Andreas Lundgren(s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se