Obegripligt (m)

Moderatledaren Anna Kinberg-Batra(m) gästade Agenda igår kväll med anledning av flyktingkrisen i Europa. Vi fick veta att Moderaterna kräver ett kvotsystem för fördelning av flyktingar till länderna i EU. Ställd inför frågan varför Moderaterna samtidigt då motarbetar ett kvotsystem av flyktingar mellan landets kommuner kunde Kinberg-Batra inte ge ett bra svar. Olika förutsättningar att ordna boende och arbete blev svaret efter att programledaren ställt om frågan flera gånger.

Självfallet ser förutsättningarna olika ut mellan kommunerna och det är just därför det är så viktigt att solidariskt dela på ansvaret efter folkmängd. Det får inte vara så att vissa kommuner försöker smita undan medan andra ska ta ansvaret för att man satsat på en allmännytta eller är målpunkt dit många flyktingar har en anknytning i form av anhöriga. Inte oväntat kunde Agenda också visa upp att bland de kommuner som tog emot absolut minst flyktingar fanns en majoritet moderatledda kommuner med god ekonomi och låg arbetslöshet. Varför ska dessa fortsätta komma undan sitt ansvar fick aldrig ett svar.

Ännu mer ologiskt blir det moderata resonemanget då man samtidigt stödjer kvotsystem för kommunerna när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Kinberg-Batra menade att detta inte var beroende av arbetsmarknaden på samma sätt vilket är helt felaktigt. Många ensamkommande ska inom ett par år ut på arbetsmarknaden och tillkommer till mottagande av ensamkommande gör även en omfattande anhöriginvandring. Samtidigt kommer många barn med sina föräldrar inom det reguljära flyktingmottagandet. Varför enbart ena gruppen ska omfattas av ett kvotsystem och inte den andra kan inte Moderaterna ge ett bra svar på.

Redan idag sitter vidare tusentals flyktingar fast på Migrationsverkets ankomstboenden med permanenta uppehållstillstånd. De tar upp platser för nyanlända och förhindras samtidigt från att komma ut i samhället och börja arbeta. För integrationen är det viktigt att vi inte har månadslånga köer på asylboendena och då kan man inte resonera som Moderaterna gör. Folkpartiet har insett sitt misstag och nu meddelat att man stödjer regeringens krav på kvotsystem mellan kommunerna. Moderaterna gör klokt i att följa efter.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se