FLASH! Beroendecentrum ska till!

Igår kunde vi i samverkan mellan kommunen och landstinget fastslå att ett framtida beroendecentrum är något både parter vill se komma på plats. Detta ska ses som en gemensam politisk viljeinriktning av vart vi ska i en fråga som började diskuteras för tio år sedan.

Kan ett beroendecentrum komma på plats så är det oerhört betydelsefullt för Umeås befolkning. Att samla våra gemensamma resurser så att den enskilde och anhöriga i missbruk möter ”en väg in” innebär att chansen ökar att rätt stöd ges i rätt tid. Med medicinsk, psykologisk och socialt stöd samlat kan vi förbättra rådgivning och rehabilitering och spara lidande samt använda resurserna bättre. Den enskilde och dess familj behöver inte heller åka runt och boka tider med en rad olika socialsekreterare, läkare, psykologer utan det offentliga samordnar sig för att öka kvaliteten i stödet.

Det är dock viktigt att påpeka att det här kommer att ta lång tid innan vi är framme. Det gäller att få fram lämpliga lokaler i närheten av Norrlands universitetssjukhus vilket kan ta många år. Det kommer också att kräva noggranna analyser av ekonomi, risk- och konsekvensanalyser över hur vi slutligen ska samordna oss och slutligen formella beslut. Vägen kommer att vara lång och full av gropar och stenar på vägen. Men viljeriktningen är klar: vi ska arbeta tillsammans för en ännu bättre missbruksvård i ett framtida beroendecentrum.

Jag är mycket nöjd över detta. Vissa dagar i det politiska uppdraget är lättare att vandra än andra om man uttrycker sig så.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

3 kommentarer

  1. Micke

    Som vanligt så spenderar kommunen en otroligt stor del av sina pengar på ett få tal. Medans de stora flertalet Umeåbor aldrig får stöd av kommunen ens när de behöver det.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Vad är det för trams? Det här gör att vi kan arbeta billigare och effektivare än idag. Det kommer också att innebära stora förbättringar för mängder av människor i en missbrukssituation samt alla deras anhöriga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se