Anställningstryggheten prioriteras

De borgerliga partierna i Umeå kommun röstade nej till det trygghetspaket för anställningstrygghet som Socialdemokraterna och Kommunal lanserat. Trygghetspaket innebär att anställda i Umeå kommun får en tillsvidareanställning efter ett år istället för tre års arbete under en femårsperiod, tiderna för ansökan om föräldraledighet går från tre till två månader, allmän visstidsanställning(AVA) regleras och tiderna för företrädesrätt och återanställningsrätt förstärks till den anställdes fördel. I personalutskottet tidigare i mars drev Socialdemokraterna igenom detta och inställningen är att via tecknandet av kollektivavtal åstadkomma detta. Förutom tryggare förutsättningar för den enskilde att planera sitt liv så är detta en strategisk satsning för att klara av framtidens kompetensförsörjning.

Det är trist med de borgerligas inställning att man inte vill att kommunens anställda ska ha ökad anställningstrygghet. Man uttrycker farhågor för konsekvenser kring detta. Och det är helt riktigt att när det gäller exempelvis konvertering till tillsvidareanställning efter ett år så varierar utmaningarna beroende på om det gäller Kommunals avtalsområde eller tjänstemannakåren.

Men då inriktningen är att detta ska ske via kollektivavtal så finns en god möjlighet för fack och arbetsgivare att hitta lämpliga avvägningar på olika avtalsområden. De fackliga organisationerna är ju också i sin fulla rätt att säga nej till att teckna avtal.

Nä sanningen är att de borgerliga partierna har varken i Umeå kommun eller på riksplanet visat något intresse för ökad anställningstrygghet. Reinfeldtregeringen fick kritik från EU för att man vägrade år efter år att reglera upp missbrukandet av staplande av visstidsanställningar. Efter valet har man tillsammans med Sverigedemokraterna blockerat ett borttagande av anställningsformen allmän visstidsanställning(AVA) som luckrat upp tillsvidareanställningen som norm på svensk arbetsmarknad.

Trovärdigheten är mycket låg för dessa partier i arbetsrättsliga frågor.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se