3 förslag för att stärka personalens inflytande i kvinnodominerade yrken

”Mer inflytande på golvet” är populärt att säga. Politiker är duktiga på det.

Men alla som arbetar inom omsorgen vet också för att ha inflytande så måste man känna sig trygg i sin anställning.

Socialdemokraterna i Umeå har därför bestämt sig för att gå fram med tre tydliga punkter för att öka tryggheten på arbetsplatserna:

1. Heltid en rättighet
Att personalen kan arbeta heltid handlar inte bara om en lön att leva på. Det handlar också om rätten att få vara på plats i verksamheten och kunna följa arbetet som utförs. Dessutom ska man inte behöva ha flera jobb vid sidan om för att kunna försörja sig.

Det är väl ingen hemlighet att många, inklusive mig själv, haft synpunkter på införandet av heltidsreformen i Umeå kommun. Oavsett detta så kvarstår faktum:

Heltidsarbetet är i gång och det har inneburit att sysselsättningsgraden i äldreomsorgen ökat markant. Nu är det 90% som arbetar heltid och inom Individ- och familjenämnden strax under 80%(assistansen finns här som drar ned snittet).

Vi se att nästa mandatperiods stora personalpolitiska arbete blir att klara utbyggnaden av heltidsarbetet. För mycket återstår att göra.

2. Öka den fackliga tiden
Den fackliga tiden styrs av en gammal beräkningsmodell och tar inte hänsyn till att både tempo och arbetsliv förändrats. Vid sidan av ett närvarande ledarskap och ett systematiskt arbetsmiljöarbete så måste de fackliga organisationerna få mer förtroendemannatid. Det leder till bättre stöd för medlemmarna, ökad kunskap om kollektivavtalet och en starkare bevakning av arbetsmiljöarbetet.

3. Tillsvidareanställning efter 1 år
Tillfälligt anställda kommer och går eller slussas runt vilket leder till bristande kontinuitet. Det är ingen bra lösning. Kommunens anställda ska istället snabbt in på tillsvidareanställningar och få en grundtrygghet. Är man trygg i sin anställning så vågar man också öppna käften över det som är fel.

Max ett år innan man ska få en tillsvidareanställning inom omsorgen. Detta är dock ingen enkel match att uppnå ska man veta, men inriktningen är solklar: fasta anställningar ska in  – och visstiderna ut.

Så tänker socialdemokraterna inför nästa mandatperiod. Vi ser gärna att fler partier sluter upp bakom dessa målsättningar.

Andreas Lundgren(s)
Ordf Individ- och familjenämnden

 

 

4 kommentarer

  1. Anna-lena Vilhelmsson

    Som det ser ut nu med heltidsmodellen är att det INTE finns vikarier att ta in vid ledighet eller sjukdom. Personalen går på knäna med resurspassen eftersom det per automatik blir att det är de som har resurs med kort varsel får ändrad arbetstid/ arbetsdag. På många ställen får personalen jobba galet mycket övertid. Samplaneringen funkar inte då den personal som är inplanerad på tre olika ställen blir sjuka. Heltid för alla är bra men utförandet av modellen är fortfarande inte bra. UK går med stora underskott, absolut det första som bör ses över är chefsposterna. Inom handikapp gick cheferna från fyra till tre verksamheter för att vara verksamhetsnära. Detta har blivit raka motsatsen. Vi ser aldrig till dem, de går inte att nå på telefon, de sitter i sammanträden i tid och otid. När vi söker en chef är det inte för att tomprata utan vi vill ha svar eller råd, vilket vi inte får för de sitter på sammanträde. Vi har tur om chef ringer innan dagens slut. De blir fler och fler och vi på golvet ska bli färre. Undrar vad alla chefer kostar och vad kostar det inte att ha dem sittande i gamla bibliotekshuset? Det lär inte vara gratis. Vi i personalen får konstant göra att vi ska prioritera, vi ska göra rätt säker, Var för gäller inte det cheferna? Finns mycket som slukar extra pengar men det är personalen som ska spara, hur ska detta gå ihop?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej Anna-Lena, hör av dig med några tider så kan vi samtala vidare. Välkommen till stadshuset så bjuder jag på en fika.

      • Anna-Lena Vilhelmsson

        Är man trygg i sin anställning? Nej det är man inte då det går så långt som att när skyddsombudet påtalar brister i arbetsmiljön så omplaceras hela arbetsgruppen i stället för att lösa problemen. Jag hör av mig så kan vi ta en fika. Finns MYCKET att diskutera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se