Oerhört besviken över debatten

Debatten i kommunfullmäktige i måndags om hedersvåld har väckt uppståndelse runt om i landet. Jag kan verkligen förstå detta.

Jag känner mig fruktansvärt besviken över hur debatten blev från höger till vänster inklusive mitt eget parti. Det blev en debatt där fokus hamnade mer på politisk debatt och positionering än vad vi gör åt sakfrågan. Det är helt oacceptabelt. Och tyvärr har detta politiska käbbel fortsatt de senaste dagarna.

För egen del tänker jag inte spä på detta käbbel genom att peka ut partier och ledamöter och vad jag tycker om detta. Vad den här debatten borde ha handlat om är uteslutande de utsatta barnen och deras berättelser.

För det är faktiskt så det är. Frågan om hedersvåld och förtryck handlar faktiskt om barns rättigheter. Det barnen berättar och deras rätt till skydd borde stå i centrum för varje politiskt parti oavsett när det gäller hedersrelaterat våld eller annat våld.

Jag försökte i den debatten hålla en saklig ton och beskriva vad vi gör. Förhoppningsvis uppfattades det så också. Tyvärr drunknade det i en debatt som var helt ovärdig Umeå kommun som alla i den här församlingen borde skämmas över. För mig som ordförande i socialnämnden är det naturligtvis oroväckande om Umeå kommuns högsta beslutande organ inte klarar av att diskutera frågorna utifrån lagstiftningens krav.

Den som tror att man kan luta sig tillbaka och säga att allt är bra även här i vår kommun har helt enkelt inte koll. Det finns mörkertal och vi vet att barn försvinner utomlands för barnäktenskap och uppfostringsresor. Barn förtrycks i sina hem just nu i Umeå.

Det är vårt ansvar som förtroendevalda att alltid ställa oss på barnens sida i frågor som rör våld inkluderat hedersvåld.

Igår under torsdagen hade för övrigt de nya ledamöterna i Individ- och familjenämnden lämpligt nog också en utbildning i hedersförtryck och våld. Inför föreläsningen frågade föredragshållarna, som är kommunens spetskompetens i dessa frågor, om vad de skulle köra för upplägg. Mitt besked var att inte ännu en gång tillåta att detta fastnar i politiskt käbbel utan ha fullt fokus på hur det ser ut.

Föreläsarna valde att följa det rådet. Och jag kan berätta att det blev ganska tyst bland ledamöterna när barnens berättelser så fick utrymme.

Det socialtjänstens personal beskriver är hårresande historier om barn och ungdomar som man möter som utsätts för knivskärningar, skållningar och våld. Det är barn som stöts ut och som aldrig får en chans att växa upp som andra. Begränsningarna är omfattande och får effekter på fler områden än man först tänker på. De familjer som socialtjänsten möter har olika religiösa bakgrund och ursprung men i fokus står oskuldsnormen och kontroll över vem du får gifta dig med.

Det är så här verkligheten ser ut. Och för det kan man inte väja. Jag hoppas innerligt att vi aldrig mer behöver uppleva det vi såg i kommunfullmäktige i måndags.

Andreas Lundgren(s)
Ordf Individ- och familjenämnden

7 kommentarer

  1. Umebo

    Hej. Jag skrev en kommentar på Hans Linbergs blogg (pressmeddelandet) och tänkte ställa samma frågor till dig. Jag har valt att bara kopiera och klistra, så tankarna/kritiken jag har är inte riktad mot dig som person. Frågorna är ställda utifrån pressmeddelandet och det är det jag refererar till. Här är frågorna:

    Kommentar till S pressmeddelande

    Hej.

    Jag följde debatten i kommunfullmäktige i måndags angående hedersrelaterat våld och har nu läst ert pressmeddelande. Två gånger. Och jag har några frågor.

    1. I pressmeddelandet listas tjänstemännens och tjänarekvinnornas handlingsplaner och rutiner för att komma till bukt med det hedersrelaterade våldet. Ni skriver också att om tjänstepersonerna behöver stöd och utbildning finns den möjligheten via exempelvis Centrum mot våld. Min fråga är: Vad har politikerna för kunskap om ämnet? (Min spontana uppfattning är att om politikerna inte ens kan ha en saklig debatt om problemet tyder det på att de saknar kunskap om frågan. Kanske bör politikerna söka stöd och utbildning också?)

    2. Under debatten avfärdades förslaget om en kartläggning som de fyra storstäderna i Sverige har låtit genomföras med motiveringen att en kartläggning, Unga 18, redan genomförts. Av vad som framgår i diskussionen under kommunfullmäktige menade socialdemokraterna att någon ytterligare kartläggning inte behövdes eftersom en kartläggning redan fanns. Min fråga är: Eftersom Unga 18 visade på siffror som var alarmerande (i det här sammanhanget, likt många andra sammanhang givetvis, är alla siffror om missförhållanden alarmerande) undrar jag varför socialdemokraterna inte vill bifalla en uppföljande kartläggning med inrikting på denna fråga? Utan kunskap om komplexiteten blir det svårt att handgripligen fatta politiska beslut för att stävja det som vi alla är överens om: Hedersförtryck ska inte beröva människor deras fri- och rättigheter.

    3. Skulle socialdemokraterna i Umeå vara intresserade av att träffa och prata med människor som jobbar med de här frågorna på daglig basis, såsom exempelvis Juno Blom med flera? I så fall föreslår jag att ni gör det. För ärligt talat framstod kunskapsnivån under måndagens kommunfullmäktige som väldigt begränsad om inte obefintlig.

    Jag vill avsluta med att skriva följande: Att det finns handlingsplaner, rutiner och policys är givetvis jättebra. Det som är mindre bra är om kunskapen kring det hedersrelaterade våldet brister, för då spelar det ingen roll hur fantastiska dessa handlingsplaner, rutiner och policys faktiskt är. Och som jag skrev ovan: För att politiker ska kunna fatta bra och underbyggda beslut krävs det att politikerna har kunskap och underlag. Därför hoppas jag att nästa debatt/diskussion ni för präglas just av detta.

    / Kvinna med skyddad identitet på grund av hedersrelaterat förtryck

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Svar:

      1. Åtminstone de som tar beslut och handhar frågorna behöver känna till det, men naturligtvis även fler. Som jag skrev i vårt blogginlägg så hade Individ- och familjenämnden igår en utbildning just i hedersvåld. Jag antar att skolan har något liknande. Spetskompetens finns i kommunen som arbetar mycket med att utbilda arbetslag så nämnderna kan få in utbildning om man behöver utbildning.

      2. Nej Socialdemokraterna har inte avfärdat en kartläggning. Det ordförande för För- och grundskolenämnden, Moa Brydsten(s) gav uttryck för är att Unga 18 kan vara ett bra verktyg då den är etablerad på Umeås skolor och når ett långt fler antal ungdomar än vad kartläggningarna gjort. Men är det så att det inte räcker så är vi inte främmande för andra lösningar.

      3. Som jag skrev så har Umeå kommun två personer som arbetar med hedersrelaterat våld och förtryck så vi har god kompetens i organisationen. Så det är inte så att den inte finns kompetens i Umeå och s-gruppen i Individ- och familjenämnden stöter på detta både via vårt uppdrag och genom utbildning.

      Sen håller jag med dig om att planer och dokument är en sak och verklighet något annat. Välkommen höra av dig om du vill diskutera mer över en kopp kaffe. Mitt mobilnummer finns via kommunens växel.

      • Umebo

        Hej

        1. De som tar beslut finns i kommunfullmäktige. Och utifrån hur debatten blev (något som du själva skriver om i ditt blogginlägg och utrycker beskivelse kring) tyder det på att det saknas förståelse och kunskap om ämnet. Att utbilda två politiker i en nämnd är bra, det säger jag inget om. Men det är inte tillräckligt för det är inte dessa två politiker i den enskilda nämnden som fattar beslut om exempelvis kartläggning. Sådant beslut fattas i kommunfullmäktige och då förutsätts det att kunskap finns där besluten tas.

        2. En uppföljande kartläggning utifrån siffrorna som Unga 18 redovisade borde inte vara kontroversiellt på något sätt. Jag lyssnade på debatten och motvilligheten till en inriktad kartläggning var tydlig. Det är problematiskt att konstatera att ett problem finns och samtidigt anse att underlaget som finns (som undersöker fler aspekter än just hedersrelaterat våld) är tillräckligt då det, som jag skrev ovan, är ett komplext problem för att inte prata om hur känsligt det är då diskussionerna ofta blir osakliga och fokus hamnar oftast inte på människorna som far illa av problemet, snarare hamnar fokus på ordval och epitet.

        3. Som jag skrev ovan bör kompetens finnas där beslut (och diskussioner) tas. Hade dessa två personer varit enskilt ansvariga att fatta beslut hade jag inte haft några invändningar. Men beslut fattas i kommunfullmäktige = kompetens måste finnas i kommunfullmäktige.

        Jag ser inga hinder mot att diskutera vidare om det får ett värde i sammanhanget. Min mailadress syns i rutan.

  2. Olle

    Jamen är det så konstigt att debatter spårar ur och blir politisk hönsgård.
    Det finns ju ett parti som jag definitivt inte sympatiserar med ,SD.
    Detta parti kan ingen tydligen hålla med, tycker de en sak som nåt annat parti verkar det andra partiet plötsligt tycker tvärt om. Trots att de kommit fram genom demokratiska val. Att tackla er fobi för SD genom att till varje pris tycka tvärt om ger SD ännu fler sympatisörer. Enda sättet att sänka väljarsiffror från SD är att se dom som vilket parti som helst. Om de nu har en syn som tex S delar så innebär väl detta inte att S samarbetar med SD.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej Olle, i vårt arbete står inte SD i fokus. Jag beskrev i debatten vad vi gör och hur vi arbetar, och jag är ansvarig för socialtjänsten i Umeå kommun. Tyvärr så kom debatten att handla om andra saker än hur vi tillgodoser barnens rättigheter och det finns nog flera förklaringar till det. Det viktiga är ju att vi alla som ledamöter i Umeå kommunfullmäktige funderar ett extra varv om varför det blev som det blev.

  3. Basic Rules

    Om ni ska komma någonstans på ett trovärdigt sätt finns det mycket att ta itu med inom socialdemokratin. Arbetarklassen har övergetts till förmån för en ny väljarbas, den muslimska aktivismen, där det muslimska brödraskapet härskar.
    Att Socialdemokraterna har problem med trovärdigheten i att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck är ingen nyhet. Samma problem har det andra folkrörelsepartiet Centerpartiet. Allt bottnar i att bägge partierna delar en etnofascistisk historia som inget av dem vill vare sig erkänna eller göra upp med – börja där.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      När det gäller våld, inklusive hedersvåld så har vi en god infrastruktur i Umeå kommun. Det här är inte en fråga som på något sätt negligeras. Tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se