Konsten att fucka Norra Sverige på en dag

Det tog Ulf Kristersson(m) mindre än en dag att sätta tonen om vad vi i norra Sverige har att förvänta oss de kommande åren. Inte en enda av 23 ministrar som presenterades är norrlänning och bosatt norr om Borlänge.

Över halva Sverige ska alltså stå utan representation i regeringen när strategiska beslut ska tas om elen, infrastruktursatsningar och välfärdens förutsättningar i glesbygd. Moderaterna kommer möjligtvis försöka krishantera detta och dra fram att finansminister Svantesson var född i Lycksele.

Om nu någon tror att detta var ett olycksfall i arbetet från högerpartierna så är det fel. Det var samma sak i det föregående valet, val till EU-parlamentet 2019. Inte ett enda parti förutom Socialdemokraterna hade en norrlänning på valbar plats. Det gjorde att Erik Bergkvist(S) från Umeå nu sitter med den otacksamma uppgiften att tala för halva Sverige.

Annat lät det som bekant i valrörelsen. Lokala moderater fullkomligt tävlade i att tala om hur mycket man värnar bygden. Särskilt riksdagsledamot Edward Riedl förklarade på stora valaffischer att ”vi står upp för Norrland!”

Ja vi kan väl konstatera att i Edwards definition av att stå upp för något så ingår inte representation. Så välkommen alla norrlänningar till 4 år av att agera skafferi till övriga Sverige!

24 kommentarer

  1. Christer

    Man kan hålla med bloggförfattaren att det hade varit både bra och trevligt med en eller flera ministrar från norra Sverige.
    Men, i vanlig socialdemokratisk ordning, raljerar han över något han inte vet ett dugg om. I det här fallet resultatet av politiken. Det är ju trots allt det som är det väsentliga. VAD händer med vårt land, inte om VAR ministrarna kommer i från.
    Så låt oss först se resultatet av arbete från den tillträdande regeringen, innan vi dömer den, eller hur?
    Vi har sett resultatet av den socialistiska regeringen och kan med säkerhet säga att den fick underkänt, och också sparken, av väljarna. Nu behöver landet samlas och arbeta åt samma håll, då finns det kanske fortfarande möjlighet att vi får ordning och reda.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Vet inte riktigt vad du menar med resultat? Representation spelar stor roll i politiken och väljer man att inte ta med ministrar boende från Dalarna uppåt så kommer det påverka resultaten.

  2. tjalle

    Tycker du är lite tidig i dina antagande, det har bara gått nån dag sen Kristerson blev vald . Jag är alltid kritisk mot politiker vilken sida de än är från .Men det uppbåd som kommer från vänstra sidan känns inte seriös. Vi vet inte nåt om hur regeringen kommer att behandla norra landsändan. Så sluta måla fan på väggen redan och försök uppföra er vuxet. Vi har idag så stora problem i Sverige som inte blev bättre på 8 år under S regeringen ,och jag själv är inte så positiv nu heller. Men om ni politiker kunde lägga ert käbbel åt sidan och för en gångs skull kunde hjälpas åt så kommer det att bli bra. Men gissar att sandlådan finns kvar. Nu är det en demokratiskt vald regering som sitter sen att ni i S anser att väljarna (svenska folket) är dumma i huvudet så vet jag inte vad ni ska göra åt detta. Kanske byta ut folket mot de som tycker lika som er ???

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det vi vet är att halva Sverige inte har plats i regeringen. Det är naturligtvis katastrofalt för norra Sverige.

      • tjalle

        Håller med till viss del men det är för tidigt att säga att det blir sämre på grund av detta ,detta är något du tror vi får vänta och se. Att det blivit en koloni kan jag hålla med om men tror att detta kommer att ändras .Sen tycker jag att även ni S har bidragit till detta vad gäller uppförande av serverhallar där S politiker stått och välkommnat ,var går vinsten .Inte till Sverige i alla fall ,ger inga arbetstillfällen och företagen finns i andra länder. De har till och med skattelättnader . Och vindkraften ,ägarna här är ofta ytterst kinesiska företag. Det har ju visat sig vara bra i andra länder där de har full kontroll på både energi och järnvägar.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          En del i Tide-avtalet är att avskaffa elområdena. Det kommer att innebära kraftigt höjda elpriser i norra Sverige. Har vi då inga ministrar från norr som sitter med i regeringen och kan dryfta våra synpunkter om vikten av att vi behöver försörja ny grön industri så kommer vår röst att tystna. Representation spelar roll.

          • Tjalle

            Jo att avskaffa elområde ,ville också S göra 2021 .Ygerman gick ut med detta 20 oktober 2021. Och vi ser även fler utredningar som kritiseras av S som faktiskt också de ville utreda. Men vi får väl vänta och se vad som händer . Men att redan börja kasta skit hjälper ju inte. Men det var ju likadant vid förra valet men med skillnad att det var högersidan som kastade skit då. Och det är detta som är så förödande för politiken ,föraktet mot politiker har aldrig varit så stort .Och en del i detta står ni själva för (gäller samtliga partier) kastar ni skit till höger och vänster tycker väljarna att det är ok att göra detsamma. Ni måste börja vara mer ödmjuka inför den sittande folkvalda regeringen ,detta gäller båda sidor. Valkampanjen i år verkade gå ut på smutskastning mer än få ut partiernas politik.

          • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

            Du har nog rätt i att politiker från alla håll skulle kunna ta mer ansvar för samtalet. I det här fallet så är det väl ändå inte så att jag gnäller för gnällandets skull, utan nog är väl kritiken relevant? Det är ett jätteproblem att hemmadistrikten för olika ministrar ligger i södra Sverige. Det kommer inte vara till norra Sveriges fördel och bör kunna påpekas.

          • Christian

            Det vore förstås sanslöst att vi i norr med betydligt kallare klimat ska betala samma pris som i Skåne samt att vi bara har fossilfri el i norr. Dock så bottnar hela elfrågan i det extrema sveket 1996 med avregleringen, som för mig var ett oerhört svek från (S). Med de oroliga tider som väntar så hade jag föredragit Magdalena Andersson vid rodret, men hittills hör jag inget om det självklara att energiproduktionen måste behandlas som alla andra samhällskritiska funktioner, d.v.s helst vara ägd av medborgarna. Att fortsätta att bygga en massa vindkraft och kanske kärnkraft för att låta privata aktörer sälja el till högstbjudande, som då kanske är Tyskland, hjälper ju oss inte alls ur rävsaxen.

            Jag skulle vilja att (S) går till val nästa gång med nytt ägardirektiv till Vattenfall där uppdrag #1 är att producera så klimatvänlig el så billigt som möjligt till svenska folket. Men så länge Vattenfall sorterar under finansdepartementet (!) så känns det avlägset.

          • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

            Tack för ditt inlägg. En viktig del i lösningen på södra Sveriges elkostnader är att mer produktion också måste ske i södra Sverige.

  3. Sixten Jonsson

    Det beror ju inte på att det saknas kompetenta politiker i Norr elleratt det förbisetts.Vad jag kan förstå beror det på att flera svåra riksdagsbeslut som är negativt för norra Sverige typ utjämning av elprisområde och straffskatt på vindkraft ska på plats och då endast 2 mandat skiljer så vill man inte riskera att några eventuella ministrar ska hamna i en besvärlig jävsituation vid omröstning.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det har nog mer att göra med att man ser norra Sverige som en koloni, ett skafferi som ska hålla till godo med sämre välfärd och som tysta ska bidra med naturresurser.

      • Drutten

        Jamen Andreas det var ju inte förra regeringen dåliga på heller i ärlighetens namn.. det har vi ju sett under senaste åtta åren. Nu ska S slicka såren och förhoppningsvis komma tillbaka som ett rejält nytt S parti utan vissa av de förra ministrarna i släptåg som bara retade gallfeber på folk med sitt instagramande och tvittrande efter vad jag hört.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Den här regeringen gör inte ens en ansträngning att inkludera det norrländska perspektivet. Det blir 4 år som skafferi och det blev väldigt tydligt direkt när man aviserade i tidö-avtalet att elprisområdena ska bli ett.

  4. Björn

    Val av minister måste ske utifrån kompetens, allt annat är vansinne. Sedan så förmodar jag att alla departement består av en salig blandning av arbetande och utredande människor med olika ursprung historiskt.
    Visst påverkar ministern arbetet i en viss riktning, men hyvens och sist så är det partipiskan som viner.
    Tror att våra lokalpolitiker är duktiga nog att framföra och kämpa för våra intressen.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Så du menar att inga kompetenta politiker nog att platsa i regeringen bor på halva Sveriges yta? Det är ju befängt. Och som jag skrev tidigare så var det likadant i EU-valet. Vad det handlar om är att vår röst inte är tillräckligt stark och då blir vi överkörda av storstäderna i syd. Kristersson har tydligt aviserat vart makten ligger.

      • Björn

        Rent tekniskt så är ju inte M,Kd och L så stora i dom norra länen,så det är en förklaring till att det inte finns en minister från norrland.
        Sen att man valde att inte ta med det enda landsbygdsvänliga partiet (SD) i Regeringen var synd,då hade vi haft riktiga norrländska politiker som är på våran sida.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Det är ingen slump Björn att det ser ut så här. Även SD är inte heller några som bidrar till norrländsk representation, de har sina starkaste fästen i Skåne/Blekinge och väljer därifrån. SD hade exempelvis ingen norrlänning på valbar plats i EU-valet 2019, utan först på 8:e plats.

      • Christer

        Fast där räknar du ju lite tokigt. Visst är Norrland halva Sveriges yta, men det är väl ändå inte ytan som ska beräknas här, utan befolkningen. Och då står ju Norrland bara för ca 10% av Sverige, eller hur?
        Visst finns det kompetenta politiker i Norrland, men som jag skrivit tidigare och kan förklara igen, det är ju resultatet av politiken som räknas. Och om resultatet av politiken blir bra för alla, då spelar väl det ingen roll varifrån ministrarna kommer?
        Nånstans har jag för mig att socialdemokraternas mantra ska bygga på just det: Av alla efter förmåga till alla efter behov?

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Det resonemang har bara ett problem och det är att just nu ”blir inte politiken bra för alla”. Utan den blir dålig för de i norra Sverige och det beror på att vi inte är representerade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se