Ministern som befinner sig på en annan planet

Ytterligare ett bevis på att vi har en regering som inte fattat någonting av vad vi står inför. Här är det äldreminister Anna Tenjes(M) som i Kommunalarbetaren tror att bemanningskrisen i äldreomsorgen går att lösa med att man blir lite ”attraktivare” med fler heltider och välfärdsteknik. Nåt extra statsbidrag kanske.

Befinner sig ministern möjligtvis på en annan planet? Mycket troligt.

Krisen är redan HÄR Anna Tenjes, börja förstå det. Hur är det ens möjligt att man som minister inte kan ha en susning om vad som pågår. Det fattas folk. Och det går inte att trolla bort.

Det vi behöver pronto är en regering som:

1.  Fattar att vi befinner oss i en kris
2. Tar på sig ledartröjan och börjar göra något åt detta

Tyvärr tror jag att äldreministern inte är den som kommer att vakna först i regeringen sett till dessa uttalanden.

8 kommentarer

  1. Christer

    Men nu är du väl ändå ute och cyklar Andreas?
    Vi har ju haft en regering som under ÅTTA år starkt bidragit till den situation bemanningen inom vård och omsorg befinner sig i. Du håller alltså med om att den regeringen inte fattade någonting, eftersom de inget gjorde.
    När vi nu fått en regering som tar på sig den ledartröja du så bildligt pratar om, så tycker du att det är fel?
    Man undrar ju hur du tänker, där bakom partimasken? Är det inte viktigare att vi får en hållbar situation för de som är i behov av vården och omsorgen, än att du ska komma med en massa politiska utspel som bara förstärker hur usel S-regeringen var?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Situationen är allt fler blir äldre och allt färre i arbetsför ålder ska jobba för fler och försörja fler är ingens fel. Inte ens Kristerssons regering.
      Däremot väljer vi hur man ska möta detta som regering. Den förra regeringen satsade hårt på utbildningsinsatser och satsningar på statsbidrag till kommuner och regioner.

      Men den här regeringen har surrat sig vid SD-masten och gör alla fel som går i nuvarande situation:
      1. Man stryper arbetskraftsinvandringen och offrar norrlands gröna industriella revolution för att göra SD nöjda
      2. Man skär ned på arbetsmarknadspolitiken och möjligheten till omskolning
      3. Man räknar inte upp statsbidragen vad som är möjligt utan satsar istället 6 miljarder på att sänka bensinpriset med 14 öre
      4. Man försöker få 300 000 personer att bli av med sitt permanenta uppehållstillstånd(återigen SD-politik). Det här är personer som idag har arbete och ska alltså förmås flytta härifrån.

      • Kim

        Demografin är ingen nyhet. Att detta skulle komma visste vi för 5 år sedan. Ja, 10 år sedan. Vi vet även utvecklingen 5-10 år framåt.
        Jag brukar försvara bla s från dumheter från de blåbruna, men någonstans måste s se sig i spegeln.
        Visst har du rätt i att Tidölaget tar pengar från välfärden och ger mer till oss som redan har, men ändå… Lite självrannsakan tack!
        Den rödgröna regeringen tog inte tag i frågan på sina år trots att prognoserna var tydliga. Dessutom ökade klyftorna i samhället. Mycket! Här behövs självrannsakan om s överhuvud taget ska vara relevanta.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Du har rätt i att kompetensförsörjningskrisen flaggats upp under lång tid till regeringar av olika färg. Men det som hänt här uppe de senaste 5 åren är att den gröna industriella revolutionen kommit igång vilket eskalerat hela situationen för oss i norr- och Västerbotten. Det har gjort det väldigt påtagligt vilket enorm kris som nu är här och som i dagsläget inte har någon lösning.

  2. Christer

    Helt riktigt att vi har en åldrande befolkning som kräver mer och längre vård. Det är mycket fint av dig att tillstå att åtminstone inte det skulle bero på nuvarande regering, som ju redan hunnit sitta drygt tre månader. (jag antar att du själv hör hur ihåligt och löjligt det argumentet låter?)
    Då jag själv arbetar sedan många år inom just det utbildningsområde du talar om, kan jag tala om för dig att den föregående regeringen inte satsade alls på detta område, med undantag för pandemiperioden då man gjorde en viss satsning ”för att hålla folk igång”. Tvärtom är det ju så att personaltätheten genomgående sjunkit under sossarnas tid vid makten. Och fortsätter sjunka i den sossestyrda Region Västerbotten. Vi som arbetar här sliter hårt för att få behålla åtminstone en jämn personalnivå. Personalen flyr på grund av dålig ledning. Jag borde göra detsamma själv, men har bara ett par år till pension, så jag sitter still i båten.
    Att som du säger, strypa arbetskraftsinvandringen, handlar ju snarare om att de som finns redan finns i ska ta dessa arbetsuppgifter. Vi ska inte ha arbetslösa människor och sen importera mer arbetslösa människor som ska försörjas av den lilla skara som redan nu försörjer andra.
    Nuvarande regering har inte alls skurit ner på arbetsmarknadspolitiken eller möjligheten till omskolning. Tvärtom har det just införts ett omställningsbidrag (förvisso av S-regeringen) som kvarstår.
    Att sänka bränslepriserna, vilka S/MP-regeringen HÖJDE kraftigt under sin mandatperiod handlar att låta vanliga människor faktisk ha råd med sin vardag, något som märkligt nog verkar ligga oerhört långt från socialdemokratisk politik. Däremot kan vi ju konstatera att det återstår mycket att göra när det gäller att städa upp efter åtta års misslyckad S-politik. Bland annat att sänka bränslepriserna till en mer mänsklig nivå.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Den tidigare regeringen gjorde ganska stora satsningar på utbildningssatsningar, inte minst äldreomsorgslyftet. Den nya regeringen gör i princip nu varje fel man kan i nuvarande situation. Det kan bero på två saker; det ena är att man medvetet duckar för att man tvingats lova SD en mer restriktiv hållning till att ta in arbetskraft, eller för att man inte är medveten om vilken kris vi står inför. Det kan också handla om en kombination av dessa.

      Omställningsbidraget var en del i LAS-överenskommelsen och inget som den nuvarande regeringen kommit på. Däremot är resurserna till detta alldeles för små så många av de som skulle omskola sig kommer inte kunna göra det för det finns inte resurser.

      Sänkta bränslepriser kan låta trevligt. Men med tanke på de stora utmaningarna välfärden står inför och hur en kris där kan sända Sverige ner i en djupare lågkonjunktur, hade det varit vettigare att lägga de 6 miljarderna på bemanningen inom sjukvården istället.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Man kanske kan få ha både vettiga arbetsvillkor OCH kul på jobbet, vad tror du om det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se