27 miljarder i underskott för välfärden

Sveriges kommuner och regioner(SKR) prognosticeras att regioner och kommuner 2024 beräknas gå med 27 miljarder i underskott. Detta som en följd av att regeringen och Sverigedemokraterna i vårbudgeten helt saknade resurstillskott till sjukvården och kommunerna.

Nu står vi därför mitt i skiten med drakoniska besparingar och svårigheter att klara lagstiftningens krav. Läget är oerhört allvarligt.

– Det är en mörk bild som presenteras av kommuners och regioners ekonomiska läge. För många är läget till och med allvarligare än under 1990-talskrisen. säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

De flesta bedömare tror att regeringens linje är ohållbar och att någon form av reträtt kommer att ske i form av resurstillskott. Men det kommer definitivt vara helt otillräckligt då regeringen Kristersson istället vill prioritera sänkt skatt.

Dessutom att besked har dröjt gör det svårare för kommuner och regioner att kunna planera, vilket kommer leda till skada på verksamheterna. Inkompetens är bara förnamnet.

 

2 kommentarer

  1. brorson

    Visserligen off topic, men (citat): ”Socialdemokraterna vill utreda om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende. Det skulle kunna öppna för att koranbränningar förbjuds.” Jättemycket beröm till sossarna för det initiativet.

    Själv förordar jag starkt att ALL offentlig skriftbränning ska vara straffbart som förargelseväckande beteende och så även att offentligen skända andra föremål, med en stark känslomässig betydelse för en etnisk, politisk eller religiös eller liknande grupp av människor, såsom kristna kors, nationsflaggor, röda fanor och pride-flaggan. ”Avrättning” av dockor, som föreställer nu levande människor, inte minst utländska presidenter, såsom Erdogan, Biden eller Putin ska också vara straffbart som förargelseväckande beteende. Kritik i tal och skrift ska däremot vara tillåten, utan några andra inskränkningar än sådana som följer av redan nu gällande lag.

    Fördelen med brottsrubriceringen förargelseväckande beteende är att domsten får avgöra från fall till fall om ett beteende är ägnat att väcka förargelse eller inte, och i så fall hur allvarligt brottet var. med avseende bl.a. till tid och plats och hur det gjordes. Att gå helnaken på en badstrand för nudister kan ju inte vara ägnat att väcka förargelse, men däremot om samma sak sker i en kyrka eller moské. Men det behövs rejält skärpta straff för grovt förargelseväckande beteende, dock inte om brottet kan anses ringa.

    Ordningslagen måste naturligtvis ändras, så att polisen kan neka tillstånd till allmän sammankomst, om det finns anledning att befara att brott kommer att begås av arrangören själv, alltså om tillställningen är avsedd att vara täckmantel för otillåten verksamhet.

  2. Pingback: Planen för att slakta välfärden | ANDREAS LUNDGREN(S), ordförande Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se