Planen för att slakta välfärden

I dagens Expressen 12/9 skriver kommunalråden för Göteborg, Stockholm och Malmö kommuner om den akuta situation som Sveriges kommuner och regioner befinner sig i. Det är tre socialdemokratiska kommunalråd som berättar om hur läget ser ut men den dystra bilden delas av i princip kommunalråd och regionråd över hela Sverige oberoende av partifärg.

Att regeringen fortfarande inte aviserat ökade statsbidrag för 2024, trots historiskt hög inflation, är ett historiskt svek. Det kommer helt enkelt inte vara möjligt att bedriva verksamheten på ett sätt som är förenligt med lagstiftningens krav.

Jag har bloggat om detta tidigare, det fattas alltså MINST 27 miljarder bara för att hålla regioner och kommuner på samma nivå. Hittills har inget besked kommit om några av dessa medel förutom en senfärdig fortsättning av äldreomsorgslyftet. Det står i princip redan nu klart att om regeringen överhuvudtaget ger medel så kommer det vara helt otillräckligt och leda till oöverskådliga konsekvenser.

Varför gör då regeringen så här? Ja utåt sett så sa man i våras att det handlade om att dämpa inflationen. Detta är något som helt enkelt inte stämmer då man samtidigt ivrigt duttar runt med skattesänkningar(någon miljard hit och någon miljard dit) som ökar konsumtionen och prisutvecklingen.

Sanningen är istället att det handlar om att medvetet svälta kommuner och regioner för att minska välfärdens ambitionsnivå. När sen kommuner och regioner tvingas till chockhöjd kommunalskatt så är regeringens plan att införa en ”skattebroms” för att förhindra skattehöjningar.

Syftet är helt helt enkelt minska ansvaret mot varandra genom skattsedeln. Vill du ha kultur, gå och bada eller för den delen socialt stöd så får du betala det via din egen plånbok. I detta ligger en gigantisk omfördelning av makt och resurser till marknaden vilket är hela syftet med politiken.

Resultatet kommer bli att ett antal företagskoncerner blir rikare medan du som medborgare blir fattigare. Tacka Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för detta.

9 kommentarer

 1. Drutten

  Sluta Andreas sluta denna regeringen är varken sämre och inte heller bättre än den förra. Den förra regeringen var bedrövlig och vi får se hur denna blir till nästa val. Det kommer icke bli mer slakt av välfärden än vad den förra åstadkom. Jag är så himla less på detta bittra tjatter från S mfl. Denna regering har suttit 1 år och S regeringen satt 8 år och under den tiden kunde ju knappast någon genuin S:are känna stolthet. Jag tror förra S regeringen är livrädd att denna M regering ska lyckas vända på skutan så pass att dom får 4 år till efter nästa val.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Med högermajoritet i riksdagen i 17 år så blir det mindre satsningar på välfärd då (s) saknar majoritet.

   • Christer

    Högermajoritet i riksdagen i 17 år?
    Vilka 17 år?
    Är det den vanliga sossetaktiken? När verkligheten visar på er usla politik, så gör ni helt enkelt om verkligheten. Tyvärr, för er egen del, så känner vi väljare till den slakt av landets välfärd som ni genomfört.
    Vi är också medvetna om hur otroligt illa ni (S) har skött politiken i Region V. Samt Umeå kommun.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     2006-2023. Bara att gå in och kolla så ser du hur majoritetsförhållandena i riksdagen sett ut. Svenska folket bör fråga sig om man tycker det gått bra under dessa år. Låt Sverige vara Sverige och rösta bort denna SD-regering i nästa val.

   • Tomas Andersson

    Nja, Stefan Löfven pressträff 7/9 2020 : Det är den största satsningen på svensk äldreomsorg någonsin. Satsning av historiska proportioner. Röstades igenom i riksdagen av S C L MP. Betänkanden 2020/21 : FIU 1. Rätt eller fel? Mvh Tomas

 2. kenth

  Det är därför ställen som ”Bakfickan” ”Stadsmissionen” m.fl behövs för dem som halkat
  efter och där trappstegen bara lutar neråt.

  • Drutten

   Spelar ingen roll vem som har majoritet i riksdagen, bakfickan, stadsmissionen verkar ändå behövas och har funnits under S majoritet m fl . S säger sig skjuta till mer medel till välfärden men ändå har dessa ställen alltid funnits så det är bara munväder. S är numera ett parti som skyller sina misslyckande på andra partier. Nä S är inte vad man varit. Så blir det när man i 8 år regerade med arbetarfientliga C och MP.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se