En kommentar på omsorgsbloggens inlägg

Ser att Vänsterpartiet replikerar på mitt senaste inlägg om Individ- och familjenämndens ekonomi. Låt mig därför göra en kort kommentar.

Vänsterpartiet skriver att hellre än att effektivisera i omsorgen så vill man se en skattehöjning.

Alla nämnder kommer dock, oavsett en skattehöjning eller ej, behöva effektivisera i sina verksamheter. Det är inget tyckande utan kalla fakta utifrån hur verkligheten ser ut med allt fler äldre. En majoritet i Sveriges riksdag, liberala och konservativa krafter är vidare emot att höja skatterna på statlig nivå i den omfattning som kommunerna är i behov av. Samtidigt är vi på väg in i en lågkonjunktur.

Frågan är vad vi då gör för att möta denna situation. Partierna i kommunen har då enats om att verksamheterna ska arbete med att minska nettokostnadsavvikelser mot andra kommuner fram till 2023.

Även Vänsterpartiet har röstat för detta. Så varför deltar man då inte i effektiviseringsarbetet? Det blir knepigt då man ena dagen röstar för något för att nästa dag inte bidra när beslut ska fattas.

Det (V) också inte berättar i sitt inlägg är att man redan 2018 låste fast en stor del av sitt skattehöjningsutrymme på att bygga fler lokaler. I valet lovade man umeborna 50 öre i skattehöjning riktade till minskade barngrupper. Det är det vallöfte man gett – inte en skattehöjning till omsorgen.

Ska kommunen klara den demografiska utmaningen i kombination med begynnande lågkonjunktur så gäller det att skatteintäkter, även när en skattehöjning är aktuell, i första hand nu används för att undvika stora nedskärningar och minska låneskulden.

Uppdaterad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se