Nydala & fullmäktige

Idag rivstartar veckan med Umeå kommunfullmäktige. En av frågorna som ska diskuteras är en interpellation om stugorna vid Nydalasjön.

Den frågan behandlas i den fördjupade översiktsplanen för Nydalasjön som varit ute på utställning till början av juli. Kommunfullmäktige kommer senare ta ställning till fördjupningen men diskussionen om stugornas framtid är alltjämt levande.

I förslaget till fördjupad översiktsplan är inriktningen att området ska bevaras som friluftsområde för allmänheten. Stugor med kulturhistoriskt värde ska bevaras, hur de sedan ska skötas och underhållas kommer kommunen återkomma till.

De borgerliga partierna accepterar emellertid inte detta utan vill privatisera sjön. Man vill inte föra en diskussion om kulturhistoriskt värde utan vill privatisera stugorna mot nu gällande regeringsbeslut sedan 1980-talet. Tro inget annat än att detta kommer innebära en kraftig begränsning av umebornas tillgång till Nydalasjöns stränder.

Det är inget annat än en skandal att det finns partier som i tysthet strävar efter att privatisera Nydalasjön. Är det verkligen rätt väg att gå för en stad som vill bli 200 000 invånare att slumpa bort strategiska rekreationsområden på det här sättet?

Alliansen i Umeå får svara på varför en privatisering är att föredra när det går att säkerställa de kulturhistoriska värdena på annat vis. Men var så säkra på att detta är inget man vill tala om.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se