Märkliga frågor

Idag hade de Wienerbröd till eftermiddagsfika i vår matsal. USCH så otäckt. Jag och A blev alldeles till oss och stod o stirrade på dessa bakverk i en sån där frusen tid liksom. Snålvattnet rann och jag gick riktigt nära bara för att dra in doften. Men vi köpte inga. Och åt inga heller. Bara i fantasin.

När jag som bäst stod där dök en fråga upp i mitt huvud: Är de färska mån tro?
Och var vips tillbaka i min ungdoms dar när jag jobbade i café och hade ganska många ur ett något äldre garde som huvudsakliga kunder. (själv var jag vid denna tid typ 17 så det var ganska många som då räknades dit) Deras standardfras var i alla fall alltid:
’Är de färska de där wienerbröden’?

I mina öron lät det ofta ganska nedlåtande också, snudd på snorkigt och jag tänkte alltid i mitt stilla sinne att jag skulle svara:
’Nä absolut inte. De är från förra veckan. Det följer med en liten praktisk pinne här som du kan använda till att peta bort möglet’.
Men det hade jag ju bara sagt om jag varit den stöddiga jäntunge som de säkert tyckte att jag var. Så jag svarade ju alltid att ’Jajamänsan alldeles varma må du tro. Hur många vill du ha’?
Man säljer ju fler bakverk på det viset.

Men vad trodde de? Att just i det här cafét där jag jobbar har vi specialiserat oss på gammalt bröd och tårtor med sur grädde. Bullarna är riktigt mögliga.
Neh. Inte direkt.

A berättade om hennes tid i en blomsteraffär också när en kund var intresserad av en speciell blomma planterad i kruka. Det var den enda blomman i sitt slag. Men kunden ville i alla fall att hon skulle ’göra en ny’ åt henne. Vad svarar man då?
’Ja vänta bara frun så ska jag sätta ett frö här bakom bara.’

Eller när jag och J stod på loppis och sålde ut barnens urvuxna kläder och en människa intresserat höll upp en tröja och säger att ’ja den här var fin, men har du den i en större storlek’?
’Ja visst, jag ska bara gå ut på mitt lilla lager här bakom bordet så kommer det strax’. Eh?

Ja det vimlar av märkliga frågor när man tänker på det.
En annan favorit är ju: Sover du?
Men där finns å andra sidan bara ett svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.