Min vardagshjälte

såg du programmet på trean i söndags om vardagshjältarna? Det gjorde jag. Synd att jag inte hade träffat människan jag träffade idag tidigare-då hade jag nominerat honom.
Han borde ha vunnit ett stort, stort pris!

Jag är praktiskt taget religiös efter mötet med honom. Han är min nya idol!

En ung kille som bokstavligt talat gett sitt liv åt att göra vardagen och livet bättre för ungdomar som i gemene människas ögon kan ses som bråkiga, jobbiga och kanske till och med skräckinjagande. Han tar reda på varför de är det, får dem att inse sitt eget ansvar i sitt handlande och har hjälpt massor med ungdomar till ett bättre liv.

Och det är ju sånt som betyder nåt!

Och det han sa lät så himla enkelt!

’Jag bemöter ungdomarna som vuxna’, sa han. ’De kan så mycket idag och behöver känna sig värdefulla och ges ansvar. Det handlar om respekt och att sätta tydliga gränser’.

Han fick mig att förstå vilken resa det är för en människa att lyckas ta sig från krig och elände till skyddade Sverige och varför en del utvecklas till bråkstakar här. ’När man har gjort den resan, förstår du, orkar man inte mer. Man andas bara ut och orken är borta’.

Han jobbar mycket i skolorna.

’När jag kommer in på en skola hälsar jag på alla med ett handslag och ser dem i ögonen och frågar:’Hur är det med dig idag’? Ser jag att det inte är bra så tar vi ett snack direkt och reder ut varför. Ibland kan det sluta med att vi tar en brottningsmatch’.

’Vi måste leva mer med hjärtat.’

Han hade fått rektorn på en skola att vara mer bland eleverna, hälsa på dem på morgonen och prata med dem, se dem.
’Du måste visa dig bland eleverna’, hade han sagt till rektorn.
’Hur menar du’? hade han svarat.
Då hade han gett det här exemplet:

’Om du låg skadad eller död här utanför, hur skulle du vilja att eleverna tänkte då? ’Äh där ligger en gubbe som är skadad’ eller ’oj det där är ju vår rektor vi måste hjälpa honom’?

De vi känner hjälper vi. Det är ju så.

Han fortsatte:
’vi måste hjälpas åt mer med att uppmuntra det som är bra. Ungdomarna vet vad som är rätt och fel. Fokusera inte på det dåliga. Lös det istället, ta reda på hur det blev så, glöm och förlåt. Gå vidare och se framåt’.

Skulle kunna babbla på om det här mötet i oändlighet! Kanske låter fånigt, men han gjorde ett otroligt intryck på mig. så pass att jag nu undrar om det var en verklig människa jag träffade eller möjligen en ängel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.