Missvisande reklam för kosttillskott

Läste just ett pressmeddelande om att Livsmedelsverket anmält hälsokostbutikskedjan Life:s reklam "Vart tog näringen i maten vägen?"  för att vara missvisande.

Man menar att det inte går att se att vegetabilier har minskat så mycket i näring senaste åren. Den största anledningen är att det finns brister i metoderna som har används till att mäta näringen. Det vetenskapliga underlaget är alltså för dåligt.

Det är därför missvisande att hävda att det inte finns tillräckligt med näring i vår vanliga mat och att man bör äta kosttillskott för att undvika näringsbrist.

Jag tycker själv det är lite småroligt att man tar upp apelsiner och jordgubbar när man pratar om bristen av järn och kalcium i maten. Två näringsämnen man får i stora mängder från t ex kött och mjölk. Det har aldrig funnits speciellt mycket i apelsiner och jordgubbar…

Tillsist är det synd att man framställer kosttillskott som något naturligt. Man likställer det faktiskt med närodlad ekologisk mat. Inte bara missvisande utan helt galet!

Problemet med kosttillskott är att ett ämne aldrig är bra i för höga doser. Vilket det lätt kan bli om man kombinerar en vanlig kost med kosttillskott.

Äter man dock varierat så kan man vara säker på att man får i sig det man behöver, utan särskilt mycket huvudbry eller oro.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Åsa

    Hej! Läste idag att de hittat ngt samband mellan kvinnor som tar multivitamin och får bröstcancer. Kanske är det som du skriver att man får i sig det man behöver via vanlig kost! Vad jag dock funderar på är om man tränar hårt och mycket, visst man äter ju mer än många andra men för att kunna prestera maximalt och få maximal utdelning av sin träning, finns det inte då en poäng att ta det säkra före det osäkra och ta till kosttillskott som multivitamin till exempel? Så att man inte får en brist?

  2. Anna

    Hej! Det är en bra fråga eftersom man vid hård träning faktiskt får en ökad omsättning av vissa mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler) men precis som du säger så täcks det av ett ökat energiintag som de flesta idrottare har. Det finns dessutom inga belägg för att prestationsförmågan skulle öka vid intag av kosttillskott! De enda som är inom riskzonen är de som har extrema dieter. Så min poäng är väl att alltid äta varierat och balanserat så kan du vara säker på att få i dig det du behöver med råge 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.