Så får du i dig frukosten

Ibland kan man ju tycka att det tjatas lite väl mycket om frukosten. Anledningen till att det "tjatas" så mycket tror jag är för att morgonmålet verkligen kan göra eller förstöra en hel dag av hälsosamt och balanserat ätande. Det påverkar ditt humör, din prestation och kan även påvera din vikt negativt om du skippar måltiden.

Det är dock inte alla som är frukostmänniskor. I tonåren är många ungdomar kvällsmänniskor och har svårt att både kliva upp och äta frukost på morgonen. Det försämrar sedan både koncentrationen och prestationen i skolan för resten av dagen. Det gäller ju givetvis också för oss andra som aldrig växte ifrån det 🙂

Här har jag 3 tips som kan göra det lättare att äta frukost. Jag tycker själv att frukostmat är det bästa som finns men det är inte alltid så lätt att äta det om jag inte följer dessa 3 "regler":

1. Ät inte för sent på kvällen! Äter man ett stort mål innan man går och lägger sig kan mättnaden ligga kvar även efter natten. Om du behöver äta på kvällen se till att hålla dig till t ex en frukt, te och en macka eller liknande. Att äta en rejäl middag vid 22-tiden är inte så smart om du vill orka en ordentlig och nyttig frukost dagen efter. Du kommer dessutom inte använda de kalorier du stoppar i dig så sent lika effektivt som de du äter tidigare på dagen.

2. Sov ordentligt! Se till att få de timmars sömn som just du behöver. Jag behöver t ex 9-10 timmar och får helt enkelt skutta i säng tidigare än andra. Är du pigg och utvilad på morgonen går det lättare att få i sig något också.

3. Ta en morgonpromenad! Helt klart det bästa tipset jag har. Det behöver inte vara en lång prommis men ungefär 10-30 min i frisk luft ökar definivt aptiten, sätter igång kroppen och gör dig piggare. Gå upp en halvtimme tidigare eller skippa morgontidningen och ev duschen så lovar jag att du har tid! På lediga dagar kan man med fördel öka promenaden till t ex 60-90 min om man har tid och lust. Det är dock en bra idé att dricka ett glas vatten innan du går ut för att återställa vätskebalansen efter natten.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.