Friskvårdstimma, KF och debattnivå

I måndags sammanträdde kommunfullmäktige i Umeå. Fanns många viktiga frågor på dagordningen och blev en hel del intressanta diskussioner. Tyvärr blev det i vissa av diskussionerna en låg debattnivå, en nivå som verkar fortsätta från vissa bloggar.  Den sänkta nivån från vissas sida kanske handlar om att det är valår och kanske i avsaknad av att driva egen politik så väljer vissa att tillskriva andra personer och partier åsikter som inte stämmer. Men jag sänker mig inte till den nivån. Istället för att tro på allt som skrivs, tolkas och låter mindre rimligt uppmanar jag folk att se själv. Fullmäktige sammanträdet i måndags finns att se här 

En av frågorna som diskuterades på kommunfullmäktige var frågan om friskvårdstimma, utifrån en motion från M. Ett förslag som stöddes av Centerpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna och Feministiskt Initiativ. Idag finns det i de kommunala bolagen en friskvårdstimma för personalen. Västerbottens läns landsting som styrs av: S, V och MP har också en friskvårdstimma för personalen. Säkert skulle den kunna göras mer tillgänglig än idag både i de kommunala bolagen och i landstinget.

För Vänsterpartiets del hade vi redan i vårt budgetförslag för 2018 med grunden till detta, i vår satsning ”Förbättrade arbetsvillkor”. Med prioritering för välfärds verksamheterna med högst sjukskrivningstal. Vårt första steg för att kunna införa detta har vi finansierat i vårt budgetförslag. Vilket du kan läsa här .  Även skrivit om Vänsterpartiets budgetförslag där vi prioriterar välfärden finansiering högt här och här 

Istället för att skriva mer väljer jag att nedan lägga ut Vänsterpartiet gruppledare Ulrika Edmans första inlägg i debatten om friskvårdstimma på kommunfullmäktige.


Ulrikas inlägg om friskvårdstimme

”S har drivit en anmärkningsvärt ambitionslös personalpolitik, där man underfinansierat välfärden istället för att laga och utveckla, vilket hade varit fallet om man valt en majoritet med Vänsterpartiet. Och då har jag inte heltidsinförande i åtanke där man ville göra det genom hot som smutsade ner heltidsreformen. När V ville införa heltid så var det för dyrt, när S gjorde det så var det kostnadsneutralt.

Vänsterpartiet menar att en friskvårdstimme skulle ingå i ett friskvårdspaket som kommunalt anställda har tillgång till. Vi ser att de fackliga företrädarna är försiktigt positiva till förslaget i sig och handlar inte om att ta bort ngt annat, men har en rädsla för hur det slår mot verksamheten, vilket vi har förståelse för. Att framställa detta som dyrare än införande heltidsinförande är oseriöst. Att klara kompetensförsörjningen i framtiden är akut här och nu, kommunen måste vara en annan sorts arbetsgivare för att locka med schyssta arbetsvillkor. Säger vi nej så säger vi samtidigt att det är ok med fortsatt olika arbetsvillkor för de kvinnodominerade grupperna, när det är möjligt inom de kommunala bolagen.

En friskvårdstimme var inte Vänsterpartiets främsta arbetsmiljöåtgärd, utan vi ser finansiering och förstärkning av välfärden som nummer ett. För Vänsterpartiet har det varit viktigt att majoriteten säkerställer att friskvård ska vara möjligt för schemalagd personal och att det kan utformas efter verksamheten. Om det skulle innebära en arbetstidsförkortning en dag i veckan så ser vi det positivt och som ett steg närmare en generell arbetstidsförkortning inom främst äldreomsorgen. Vi menar att man ska påbörja genomförandet med friskvårdstimme där sjuktalen är som högst, då det i en genomförandefas inte finns någon anledning till att detta inte kan göras stegvis.

Vi har valt att bifalla motionen utifrån ett strategiskt ställningstagande därför att alla former av arbetsmiljöförbättringar har BLOCKERATS av S. De genomför inget utan att få med sig allianspartierna trots att de i retoriken låter som Vänsterpartiet. Om ni hade velat genomföra strategiska personalpolitiska förbättringar så finns det en röd majoritet i Umeå. När nu M kommer med ett hyfsat progressivt förslag så säger S att arbetsmiljön för de kvinnodominerade grupperna redan är så taskig att vi vägrar att förbättra den. Därför har Vänsterpartiet yrkat bifall till motionen.”

Ulrika Edman, gruppledare Vänsterpartiet

Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

  1. Alejandro

    Det stämmer inte att alla har friskvårdstimme på landstinget. I flera verksamheter har man istället friskvårdsbidrag (precis som kommunen) för att det inte går att ta ut friskvårdstimme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.