Nemo nascitur artifex

 = Ingen födes mästare. Därför pluggar jag om bin, Apis Mellifera. Ej att förväxla med Bombus som är förnamnet på humla. Bombus Terrestris heter jordhumla- det låter farligt. 

Helt otroligt vad det finns saker man inte visste ett jota om. Bombus Polaris- låter som en skoter, men är en polarhumla! Bombus Alpinus-= Alphumla, Jordsnylthumla= Bombus Bohemicus.Man tänker sig en snattande hippiehumla som försvinnner ner i jorden… Förväxlad jordhumla= Bombus Cryptarum. Det finns planscher att anskaffa med olika humlesorter, och även steg-för-steg sökscheman för att utröna vilken humla man hittat.

Här hade man gått omkring på jorden och trott att en humla bara var en humla. Utan att kolla om det var en snylthumla, stormhattshumla, lapphumla (Bombus Lapponicus) eller en lappsnylthumla (Bombus Flavidus). 

Vanlig geting heter Vespula vulgaris. Men där finns det skojiga sorter, särskilt de solitära:

Mörk smalgeting, Långhårig kamgeting, Sexbandad murargeting, Spenslig murargeting, Rödbent murargeting, Kilmurargeting, Laduvedgeting, Hårig krukmakargeting, Större vedgeting, Nordlig tapetserargeting.

Man riktigt ser det framför sig. Där står den unge biologdoktoranden, röd i ansiktet av indignation och framför honom den ilskna proffessorn i Vespulogi (eller vad det nu kan heta).

"Jag såg en Bombus Muscorum i Norrbotten!"

"Nej, det kan det inte ha varit! Möjligtvis en Bombus Distinguendus eller en Hyperboreus på de breddgraderna."

"Jag är helt säker, proffessorn!"

"Ja, ja, du har säkert blivit stucken av en Ancistrocerus Trifasciatus också!"

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.