Byn med det gula staketet

 …kommer kanske Tavelsjö att kallas. Ni vet- en travestering på Sune Jonssons bok "Byn med det blå huset". Det började så sakteliga i somras. Min timide granne, vars namn jag inte vet- men säkert ett namn som kommer att bli stort i Tavelsjös historia, spände upp snören runt tomten, och slog ner små betongplintar. Jag har inget foto från det skedet i staketbyggandet, eftersom jag inte anade vad storstilat bygge som komma skulle…

Han mäta och kolla och höll på och så började han ställa upp stolpar på plintarna. Mätte igen och drog spikraka snören och så kom de längsgående reglarna upp. Fortfarande anade vi förbiåkande och bybor inget. "Jaha", tänkte vi,"de ska ha en regel uppe och en nere, det blir säkert bra". De stod i garaget och målade när jag for ner till södra Sverige i 4 veckor. 

När jag så kom tillbaks var staketet inte klart. Men det stod pampiga stolpar runt hela huset och så hade de börjat sätta upp de pinnar som skulle vara mellan. Jamen, då förstod man ju att de hade varit tvungna att mäta så noga! 

 

Visst blev det fint? Jag vet inte om det syns, men i toppen av varje pinne är det ett borrat hål, och som om inte detta räckte har de målat det översta ändträet vitt.  Nu kan deras lilla barn leka ute utan att bli överkörd. 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Erik Strandman

    Hej!
    Det här är din timide granne som skriver, jag heter Erik förresten =). Jag tackar å de ödmjukaste för de fina kommentarerna, vad kul att du också gillar vårat staket! Jag ska inte enbart själv ta åt mig hela äran, min sambo Emma har kämpat många timmar med penseln! Jag ser ser att du gillar byggnadsvård, vad kul! Det är ganska ont om dom här i trakterna tycker jag. Vi har komponerat ihop modeller från två staket till ett. Staketet är kanske lite i sekelskiftes-stil medans huset är från 30-talet, men eftersom vårat hus har många detaljer som andas 20-talsklassicism så tyckte vi att det skulle kunna fungera ihop. Det är målat i gul slamfärg, medans topparna (som vi ännu inte är klar med) är målade med vit linoljefärg. Vi är själv väldigt intresserad av äldre hus och detaljer, vi har hela huset möblerat i 30, 40 och 50-tal. Huset är förstås alltid ett pågående projekt. Vi behåller allt gammalt när vi renoverar och försöker komplettera med tidstypiska material, det är jättekul. Exempelvis har vi renoverat köket med nytt linoleumgolv och bibehållen original köksinredning från 30-talet. Huset har förövrigt kvar sina ursprungliga detaljer såsom skafferi, garderober, spegeldörrar och en jättelik fungerande bakungn i källaren. Tusen tack för ditt fina blogginlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.