Alla dessa nya konkurrenstutsatta verksamheter!

 

Mycket har pratats om vinster i vården, skolorna och välfärden. Överhuvudtaget känns det som om arbetsmarknaden är satt över ända! Skolor privatiseras och måste göra en massa reklam för att få elever- vilket gör att de offentligt drivna skolorna också måste svara med motsvarande salva av reklam. Inte kom det en mängd färgglada broschyrer neddimpande i brevlådan om alla olika gymnasielinjer när jag eller  mina syskon gick i nian.

De äldre ska välja vart de vill bo på gamla dar och vips står Carema, Förenade Care och kommunen i dörren med information om hur många gånger i veckan de garanteras att få höra dragspelsmusik, hur många kvadratmeter de ska få förfoga över, bemanningstäthet, tillgång till sjuksköterska på OB-tid, avstånd till närmaste kyrka eller trevlighetsgraden i besöksrummen. Om de väljer fel kan de ju alltid flytta- det går ju så lätt när man är gammal och skröplig med RUT- avdraget. Vips, bara.

(Fast jag är fundersam på hur många av dagens och framtidens pensionärer vill ha sånt. Vi kom väl mer att intressera oss för om vi får sittplats till Metallicas konserter, om det blir nubbe till surströmmingen, att vi kan se barnbarnens fotbollsmatcher i direktsändning, att vi kan bläddra i nyaste motorbåtskatalogen eller få tag i reservdelar till Volvo Duetten).

Kanske har de någon intresserad anhörig som kan hjälpa dom att välja rätt, som en politiker sa. Lite naivt.

Arbetsuppgifter huggs liksom upp i småbitar och läggs ut på entreprenad eller bemanningsföretag. Så sprides ansvaret för anställda och arbetsmiljö för vinden.

Är jag nöjd med detta? Nej. Nej. Varför stanna där? Varför inte lägga ut fler verksamheter till entreprenad till lägstbjudande?

(Finns det t.o.m. vissa likheter med att socknen auktionerade ut barn för inte så länge sedan i Sverige. Den som begärde minst betalt för att ta hand om barnen ingen ville ha fick jobbet).

Kungahuset. Lägg ut marknadsföringen av landet på entreprenad så att proffs kan ta hand om det hela! Det handlar ju inte om arv och stiliga förfäder- sånt är stenålders! Det handlar om varumärkesbyggande, optioner i företags tilltänkta tillväxt, nätbyggande, förevisande av statistiska fakta i fördelaktig dager, minimering av nedåtrisker i BNP- nivån och en positiv inställning till bärkraften i konsumtionsförmågan. Bernadottingar- vad vet dom om det? Kan dom verkligen utföra det på att kostnadseffektivt sätt?

Kronofogden. Alldeles för korrekt och stelbent, enligt mitt sätt att se. Här finns stora möjligheter för f.d. idrottskämpar att göra en ny karriär. Särskilt inom hockey, fotboll och boxning. Ta smällarna! Ta täten! Kör på! Hit med pengarna eller du blir dömd att sitta på en iskall bänk och se hela Allsvenskan.

Räddningstjänsten. Varför ha kompetent folk i ständig beredskap? Det finns säkert mer innovativa sätt att sköta det. Köra brandbil och ambulans kan ju vilken körkåt nittonåring som helst göra för 225 kr/dag. Och klistra lite plåster och tala lugnande- det krävs väl ingen universitetsexamen strängt taget?

 

 

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.