Gunnar Parment, Robertsfors

Lätt nytt år med LCHF

När jag i april 2013 började med LCHF trodde jag inte att jag skulle ge mig ut i debatten, men det behövs en motvikt till alla tyckare. Själv nöjer jag mig inte med att vara ”nästan säker” som Lennart Holmlund när han ifjol skrev ännu ett blogginlägg om allt och inget. Jag vill veta vad jag sysslar med. När 50-årskontrollen visade att jag inte skött om mig som jag borde, med vikt och kolesterolvärden som dietisten tyckte jag borde göra någonting åt, så sökte jag på nätet efter vad vetenskapen idag säger om just detta.

Det första jag hittade var att hjärt-kärl-sjukdomar beror på en inflammation. Detta har man säkert vetat i 10 år. (Rätta mig gärna om jag har fel i detaljerna.) Det andra jag hittade är att socker och kolhydrater i större mängd är inflammationsdrivande. Sedan vet jag inte i vilken ordning pusselbitarna slutligen hamnade där de hamnade, men jag insåg att Kostdoktorn Andreas Eenfeldt både tycktes ha full koll och hade stort anseende så jag bestämde mig för ett nytt liv.

Då jag inte fick svaren direkt efter mitt återbesök på hälsokollen i oktober så kontaktade jag vårdcentralen för att få veta både de ursprungliga proverna och de senaste. Det visade sig att samtliga värden hade förbättrats sedan 50-årskontrollen. Vad har jag då gjort? Jo, framförallt så har jag praktiskt taget slutat med tillsatt socker i maten. Jag har slutat med alla snabba kolhydrater och nästan helt reducerat även de övriga kolhydraterna. Istället blir det mer naturligt fett som smör, grädde och creme fraiche (och kokosfett), och framför allt, mycket mycket mer grönsaker för att täcka upp för all pasta och ris jag inte längre äter.

En kommentar angående kolesterolvärdena är att de är uppmätta på det gamla vanliga sättet. På kostdoktorns sida finns argument för andra sätt att mäta och värdera kolesterolvärdet som säger betydligt mer, men även med de gamla måtten har alla mina värden förbättrats. Tänk också på att kolesterol är livsnödvändigt. Det håller cellerna mjuka och spänstiga. Får vi inte i oss tillräckligt med kolesterol så tillverkar kroppen själv det den behöver.

Slutligen: LCHF är inte en ”diet” i betydelsen ”quick fix”. LCHF är en livsstil. Ät god och nyttig, näringsriktig mat som kroppen kan hantera.

10 kommentarer

 1. Lotth

  Så glad över att fler och fler intelligenta människor hittat till denna nygamla livsstil som bygger på naturlig mat, mat som vi som människor ätit sedan tidernas begynnelse. Har själv ätit enligt LCHF sedan 5 år nu, men senaste året en mer modifierad variant som min kropp trivs med. Lycka till i framtiden!

 2. Lars Pekkala

  Hej Gunnar!
  Grattulerar till att du har upptäckt LCHF-kosten.

  Jag har själv varit diabetiker sedan 1994, 2006 upptäckte jag LCHF och bestämde mig för att testa.
  På två dagar kunde jag fasa ut mitt insulin som jag hade tagit i ca 7år (ca 50 enheter/dygn).
  Har inte behövt insulin sedan dess.

  Du kan vidarebefordra min kommentar till Lars Holmberg så kanske han får fundera lite till på om det är bluff eller inte.
  Och jag håller med dig, LCHF är ingen diet det är en livsstil.
  Maten är dessutom väldigt god och näringsriktig.

  /Lasse

  • Gunnar Parment (inläggsförfattare)

   Visserligen heter han Lennart Holmlund. Gammalt kommunalråd i Umeå som lämnar över stafettpinnen snart efter många år. Umeå är grannkommun söderut för mig. Om jag träffar honom igen så ska jag hälsa. 🙂

   (Denna kommentar har jag redigerat flera gånger nu för att korrigera små missar. Det blir alltid fel när jag försöker skriva med mobilen…)

 3. mari

  Gjorde samma uppvaknande på min 50 årskoll. Överviktig ja det såg jag ju själv men det höga blodsockret hade jag ingen aning om. Har fuskat med Lchf ett par år men efter kollen så vart det slut på fuskandet o jag äter som jag ska o nu är det -15 på vågen och bättre värden. Behöver inte medicinera för socker värdena har gått åt rätt håll. Ska snart på provtagning igen o det känns bra att diabetessköterskan stödjer lchf inom diabetesvården .

 4. Sara Sjöstedt

  Härlig läsning, grattis till bättre hälsa!
  Hoppas Landstinget får samma ”utbildning” och kan stötta fler patienter i rätt riktning. Hoppas också på att mer forskning görs, inte för min skull utan för de som anser att lågkolhydratkost är ”modediet”, ”livsfarligt att bara äta mättat fett” och ”vi har ätit kolhydrater i alla tider”. I slutändan gör individen som den själv vill, tur är det!

  Grattis ännu en gång till fin fin hälsa!

  • Gunnar Parment (inläggsförfattare)

   Tack Sara! Ja, det är lite därför jag såg mig tvungen att skriva här. Uppenbarligen ett ämne som berör,för så här många kommentarer tror jag inte att jag fått förut på ett inlägg. Jag har tappat räkningen på de som oroat sig över mina kolesterolvärden. Det här är svaret till dem. Alla värden blev bättre. Vissa undrar när jag ska gå tillbaks till ”vanlig kost”. Vad är det? Cola, chips och glass? Nej Tack! Potatis, ris och pasta? Är det fest och jag blir bjuden så kanske jag kan ”ta” ett undantag. Varför byta bort god och näringsriktig mat som jag mår bra av? Bara positiva kommentarer också. Jo, jag godkänner alla (utom ren spam). Det är VK:s policy att alla kommentarer måste förhandsgranskas. Det är inte mitt val.

 5. Pingback: Grattis GG! | Youll never walk alone

 6. LenaA

  Stort Grattis, Gunnar, till ditt kostskifte och din förbättrade hälsa! Vi är många nu som upplevt detsamma. I dag fick jag frågan av en skeptiker om ifall det gjorts långtidsstudier på LCHF och 5:2 (tråkigt, förresten, att många betraktar LCHF och 5:2 som två bantningsmetoder). Jag kan inte för mitt liv begripa varför man som vanlig människa är så rädd för lågkolhydratkost, att man behöver vetenskapliga bevis för att den är ofarlig. Vi har ju den allra längsta studie som gjorts över huvud taget; den på högkolhydrat/lågfettkost. Vad visade denna forskning? Att allt fler håller sig friskare längre, har en hälsosam vikt, sover gott, mår generellt bra och behöver mindre medicin?
  Det viktigaste är väl att forska så att man kan motbevisa lågkolhydratkostens ofarlighet för att påskynda paradigmskiftet. Ingen borde vara rädd för att dra ner på kolhydrater och lägga till bra fett för att bli mätt.
  Nåväl, vi blir fler och fler på många håll i världen och det går snabbt nu 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.