Gunnar Parment, Robertsfors

Vad jag har emot Copyswede

Av , , Bli först att kommentera 2

#copygate

Man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt. Jag har nu lärt mig att Copyswede stavas med enbart stort C. Men vad har jag emot dem egentligen? För att svara på den frågan så behövs en liten tillbakablick. Ursprungligen skapades privatkopieringsavgiften, eller ”kassettskatten” som den kom att kallas, för att lägga en avgift på kassettband som huvudsakligen användes för att spela in från egna LP-skivor eller radion, eller göra ”blandband” att ta med på party – ungefär som dagens spellistor. På den tiden så träffade avgiften ganska rätt. Inte helt rätt, för det fanns även andra användningsområden för kassetter än att spela in musik, men med några träffar vid sidan av målet så var det ändå ett rätt så träffsäkert sätt att få de som kopierade musik att betala en liten ersättning som gick till musiker och tonsättare.

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna, och nuförtiden har dagens ungdomar knappast ens sett ett kassettband, och inspelningsbara CD-skivor har spelat ut sin roll som musikbärare. Det lilla som kopieras är oftast sådant som av någon anledning inte går att hitta på streamingtjänsterna, men på det stora hela så streamar vi musik och filmer vid behov. Istället för ett par hundra CD-skivor i en hylla, så har vi miljoner album att välja på med ett par musklick. Varför i all världen skulle vi då kopiera musiken på en CD-skiva, USB-sticka eller till mobiltelefonen? Allt (nästan) finns ju där, tillgängligt, jämt och ständigt. Skivor, minnen och hårddiskar används istället i allt större utsträckning till att lagra egna familjefoton, bilder och andra privata dokument. Kontentan blir att jag streamar musik och filmer och betalar för den tjänsten, och samtidigt vill musiker och filmare ha betalt en gång till just av oss som gillar att fotografera eller filma. Man tar ingen avgift för A4-papper fast de kan användas för att skriva noter. Faktum är att man till och med kan skriva noter på toalettpapper. Enligt Copyswede borde alltså toapapper med samma logik beläggas med avgift eftersom de kan användas till att sprida copyright-skyddad musik. Notera ”kan användas”… inte att det faktiskt görs i någon större utsträckning. På samma sätt kan hårddiskar och USB-minnen användas till att kopiera musik, men de används i mycket större utsträckning till en mängd andra datafiler.

Kort sagt, förr träffade avgiften ganska rätt, idag träffar den helt fel. Det är därför jag stöder Daniel Brammes kickstarter-kampanj Copygate att samla ihop pengar för att göra en dokumentär om Copyswede. Daniel Bramme är själv producent och inne i branschen, så han ser båda sidor av myntet, men om även han anser att någonting inte är helt friskt så tror jag att det blir en uppfriskande dokumentär. Jag kan tillägga att projekt som stöds via Kickstarter endast finansieras ifall målet nås. Kommer det in för lite bidrag så går allt tillbaks till givarna, så det finns ingen risk att bidra till ett underfinansierat projekt. Antingen lyckas det eller så får man pengarna tillbaka. Därför kände jag mig trygg i att själv bidra med en liten slant, och idag är vi nästan tusen personer som gett i genomsnitt lite drygt 200 kronor var. En del ger så lite som 30 kronor, en del ger mer. När jag skriver detta återstår sex dagar och det fattas fortfarande lite mer än 65.000 kronor. Jag vill själv se filmen, så jag hoppas verkligen att den blir av. Det kan säkert bli en uppfriskande fläkt i debatten om hur vi finansierar kulturen i Sverige och andra länder. Exempelvis hade Finland en liknande finansiering förut, men där bytte man till finansiering via skatten. Bra eller dålig vet jag inte, men bättre än det vi har i Sverige i alla fall. Är du med och stöder Copygate?

Dokumentär om CopySwede

Av , , 2 kommentarer 1

En efterlängtad nyhet. En dokumentärfilmare har planerat att göra en dokumentär om CopySwede och samlar nu in pengar via Kickstarter. Det är ett intressant projekt. Frågor som ställs är bl.a. följande. De tre första punkterna direkt från filmens sida:

  • Vilka är lagstiftarna som gör det möjligt för en privat organisation att ensidigt besluta om avgifter på det vi köper?
  • Vilka är förmånstagarna, vi pratar med artisterna, branschfolket, skivbolagsdirektörer och media.
  • Vilka är de som drabbas, vi låter elektronikbranschens, grossisterna, detaljisternas och konsumenternas företrädare komma fram.

Samma frågor som jag ställt mig och andra om och om igen. Kan vi äntligen få svar på frågorna? Det här är så intressant så jag bestämde mig för att stödja dokumentären med en liten slant. Gör du?

Digitalradion kommer äntligen… kanske…

Av , , Bli först att kommentera 0

Dagens Nyheter rapporterar om att det äntligen börjar vara dags att införa digitalradio i Sverige, mer än testsändningarna som pågått i evigheter. Allt lutar åt DAB+ vilket är samma system som håller på att rullas ut i Norge. Där ser jag helt klart en fördel att inte få problem med mottagning när man passerar gränsen till vårat västra grannland. Det är ju trots allt rundradio som ger uppdaterade trafikrapporter när man är på vägen. Sedan förekommer diskussioner om vilket digitalradiosystem som ska väljas, men statens utredare har, liksom Norge, fastnat för DAB+. Sedan har det för- och nackdelar. Plats för upp till 60 radiokanaler och knappt FM-kvalitet eller kanske ett 20-tal kanaler i betydligt bättre kvalitet än idag Nackdelen är förstås alla radioapparater som måste bytas ut. Själv är jag relativt förberedd genom att den enda radioapparat jag köpt det senaste decenniet är kombinerad FM och DAB+, men den har aldrig fått ta emot en enda DAB-signal ännu… Nu återstår att invänta beslutet.

För övrigt är jag krasslig just nu, och kommer inte att närvara på kommunfullmäktige på onsdag. Det blir Helen som ersätter mig, tillsammans med Linus. Jag får väl för en gångs skull titta på webb-tv-utsändningen. (Jag brukar av förklarliga skäl alltid missa live-sändningen.)

Ytterst lite om senaste kommunfullmäktige

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu var det ett tag sedan jag skrev något blogginlägg, så jag får väl göra en omstart. Valet har passerat med ett valresultat som ger blandade känslor.Nu har första kommunfullmäktige efter valet hållits, och alla var rörande överens om de flesta frågorna vi avhandlade. Inte en enda votering. Det enda som gjorde att vi fick sitta kvar en stund var en genomgång av Umeåregionens brandchef Lars Tapani om vår nya beredskapsplan. Det handlar om att värdera vilka risker som finns i kommunen och hur man förebygger skador och olyckor. En engagerad publik i form av fullmäktige ställde frågor. I skrivande stund verkar efterhandssändningen inte finnas på kommunens webb-tv, men den ska dyka upp där för de som är intresserade.

Var nu försiktig med elden i jul. Tänd gärna ett ljus, men kom ihåg att släcka det när ni lämnar rummet.

Alla ägg i samma korg

Av , , Bli först att kommentera 1

Det blev inget inlägg från mig direkt efter meddelanden från Element Six företagsledning om nedläggning av fabriken i Robertsfors inom två år. Jag gick som i chock hela dagen. Visserligen berörs jag inte på samma sätt eftersom jag inte är anställd av företaget, men jag får sannolikt se mina arbetsuppgifter förändras på sikt, fast det är omöjligt att veta idag på vilket sätt. Däremot berörs jag på samma sätt som hela bygden. Många av mina goda vänner arbetar på Element Six, andra har arbetat där tidigare. Många kommer att ha en besvärlig period framför sig.

För att försöka se någonting positivt när allt känns nattsvart, så lär framtidens arbetsmarknad i den här bygden vara mer spridd på mindre företag, och jag tror att vi på sikt går stärkta ut detta genom att inte ha alla ägg i samma korg. En mängd mindre och medelstora företag kan säkert ge en arbetsmarknad med mindre svängningar än vi haft historiskt. På längre sikt, och med målinriktade åtgärder, kan vi kanske gå stärkta ur krisen. Det är i alla fall det jag vill tro.

Rätt kött ger bättre miljö

Av , , Bli först att kommentera 0

Att välja rätt sorts kött i butiken kan vara riktigt bra för klimatet och miljön. När fossila bränslen blir en bristvara och för dyrt att använda för vår matproduktion så bör vi ha sett över vår produktion och även vår produktionskapacitet för att kunna mätta befolkningen, det vill säga oss själva. Mer tänker jag inte skriva just nu, utan länkar bara vidare till en debattartikel. Vad tycker du? Kommentera gärna.

http://www.expressen.se/debatt/att-ata-ratt-kott-kan-vara-bra-for-klimatet/

 

Lätt nytt år med LCHF

Av , , 10 kommentarer 15

När jag i april 2013 började med LCHF trodde jag inte att jag skulle ge mig ut i debatten, men det behövs en motvikt till alla tyckare. Själv nöjer jag mig inte med att vara ”nästan säker” som Lennart Holmlund när han ifjol skrev ännu ett blogginlägg om allt och inget. Jag vill veta vad jag sysslar med. När 50-årskontrollen visade att jag inte skött om mig som jag borde, med vikt och kolesterolvärden som dietisten tyckte jag borde göra någonting åt, så sökte jag på nätet efter vad vetenskapen idag säger om just detta.

Det första jag hittade var att hjärt-kärl-sjukdomar beror på en inflammation. Detta har man säkert vetat i 10 år. (Rätta mig gärna om jag har fel i detaljerna.) Det andra jag hittade är att socker och kolhydrater i större mängd är inflammationsdrivande. Sedan vet jag inte i vilken ordning pusselbitarna slutligen hamnade där de hamnade, men jag insåg att Kostdoktorn Andreas Eenfeldt både tycktes ha full koll och hade stort anseende så jag bestämde mig för ett nytt liv.

Då jag inte fick svaren direkt efter mitt återbesök på hälsokollen i oktober så kontaktade jag vårdcentralen för att få veta både de ursprungliga proverna och de senaste. Det visade sig att samtliga värden hade förbättrats sedan 50-årskontrollen. Vad har jag då gjort? Jo, framförallt så har jag praktiskt taget slutat med tillsatt socker i maten. Jag har slutat med alla snabba kolhydrater och nästan helt reducerat även de övriga kolhydraterna. Istället blir det mer naturligt fett som smör, grädde och creme fraiche (och kokosfett), och framför allt, mycket mycket mer grönsaker för att täcka upp för all pasta och ris jag inte längre äter.

En kommentar angående kolesterolvärdena är att de är uppmätta på det gamla vanliga sättet. På kostdoktorns sida finns argument för andra sätt att mäta och värdera kolesterolvärdet som säger betydligt mer, men även med de gamla måtten har alla mina värden förbättrats. Tänk också på att kolesterol är livsnödvändigt. Det håller cellerna mjuka och spänstiga. Får vi inte i oss tillräckligt med kolesterol så tillverkar kroppen själv det den behöver.

Slutligen: LCHF är inte en ”diet” i betydelsen ”quick fix”. LCHF är en livsstil. Ät god och nyttig, näringsriktig mat som kroppen kan hantera.

Dags att fasa ut kvicksilverlampan

Av , , 2 kommentarer 2

Jag roade mig att försöka räkna mina lyspunkter här hemma. Det var inte lätt. Jag tappade räkningen hela tiden. Det visade sig att jag har cirka 15 LED-lampor, och cirka 25 glödlampor, mest av halogen-typ på grund av, eller tack vare EU. Utöver detta har jag ett lysrör (inne) och fyra lågenergilampor, men endast en av dessa inomhus där man kan riskera att få i sig kvicksilver om det händer en olycka med lampan. Ingen av dessa lågenergilampor har jag aktivt valt att köpa. Den som sitter inomhus följde med en armatur, och de tre (egentligen fyra, men en har gett upp) som sitter ute följde med när jag köpte huset. Redan när direktivet kom var jag kritisk, då man oftast har kallt samtidigt som man har mörkt, och kan dra nytta av värmen, även om det naturligtvis är dyr uppvärmning, cirka dubbelt så dyr som den pellets jag annars eldar. Det är inte direkt energibesparing, utan energiomfördelning, men i det stora så sparar vi pengar då vi använder billigare och mer ändamålsenlig energi till uppvärmning. Tyvärr ökar användningen av kvicksilver.

Hur som helst, ser man till antalet så ser det ut som att jag använder mycket energi, men jag har naturligtvis bytt till LED-ljuskällor just där de används mest. I källaren skulle jag inte lyckas spara in kostnaden i detta liv, eftersom de kanske är tända en timme/vecka i genomsnitt. Tack och lov finns halogen som ersättning, så där behöver man inga dyra ljuspunkter. Jag sparar 30% energi i stället för 80% under den korta tid de lyser.

Återstår då de så kallade lågenergilamporna. Jag kanske fortsätter slita på den som finns i huset och de fåtal som är installerade ute, och lämnar dem sedan till återvinning. Lampan är ju redan tillverkad och miljöproblemet finns redan där. Däremot tycker jag att det är hög tid att fasas ut lågenergilampor i hela EU. Förslagsvis kan man göra precis tvärtemot vad man gjort hittills. Börja med de klenaste lamporna och gå uppåt. Lampor motsvarande 15-25W glödljus finns i stora mängder. 40W-alternativen börjar finnas även i liten sockel (E14) och varianter som motsvarar 60-75W glödljus finns. Fler varianter kommer, priser sjunker, färgen på ljuset blir bättre och bättre med nya varianter. I dagsläget ser jag egentligen inget behov för de klenare varianterna av kvicksilverhaltiga lågenergilampor. De starkare borde gå att fasa ut på några års sikt, precis som man gjorde med glödlamporna.

Finns viljan att göra något åt vår miljöutmaning på kvicksilverområdet?

PS. Antalet lampor hos mig stämmer inte. Jag glömde räkna de som finns i uthuset… Antalet lysrör steg kraftigt. Även där fanns lågenergilampor som följde med huset. DS.

God och nyttig mat

Av , , 2 kommentarer 11

Det var ett överaskande inlägg som Lennart Holmlund bloggade om härom dagen. Nä, inte den att han slutar som ordförande, utan den där han ondgör sig över LCHF-kosten och blir ”nästan säker” att LCHF är en bluff, trots att han inte ens bemödat sig att ta reda på fakta först. En ypperlig sammanställning finns på Kostdoktorn.se, där doktor Andreas Eenfeldt bloggar och sammanställer fakta och forskning om LCHF. Det jag har kommit fram till är att man började tro att fett orsakar fetma någon gång på 70-talet, och politiker världen runt sprang före och rekommenderade minskat fettintag. Så även i Sverige. Detta gjordes utan att någon större studie visat om så verkligen var fallet. De senaste studierna visar att den mat vi ätit i tusentals år, om inte miljontals år, är bäst på alla sätt. Du blir lika lite fet av att äta fett som du blir grön av att äta grönsaker.

Så, om det nu visar sig att välgjord naturlig mat, utan alltför mycket kolhydrater såväl minskar på fettet och minskar det ”onda” kolesterolet, varför är då vissa fortfarande så fettskrämda? Jag är själv ingen expert (som ett visst kommunalråd) utan jag låter länkarna peka vidare till mer information. (Inom parentes kan jag nämna att jag på tre månader gått ner 11 kilo, och fortsätter minska i lagom takt.)

(Uppdaterat: Rättat stavfel.)

Mer straffskatt från Copyswede

Av , , Bli först att kommentera 0

Likt en desperado som skjuter på allt som rör sig har nu Copyswede beslutat att man från den 1 september 2013 inkluderar ytterligare hemelektronikprodukter i sitt system för privatkopieringsersättning. Bland annat surfplattor, interna hårddiskar och spelkonsoler. Detta enligt vad jag just läst på nordichardware.se.

Precis som förra gången då Copyswede, trots högljudda protester från Universalmediaalliansen och vanligt folk, ändå fick igenom sin avgift till slut. Det är uppenbart att de med sina maffimetoder inte är ute efter att vinna någon popularitetstävling.

Bakgrunden till avgiften, som från början kallades kassettersättning, var att vanligt folk på den tiden gjorde blandband och kopierade sina LP-skivor till kassetter och även gav dessa till sina kompisar. För att upphovsmännen inte skulle förlora på detta uppfanns år 1982 kassettersättningen, och oavsett vad man tyckte om denna så var avgiften på den tiden kanska träffsäker. De flesta köpta kassettband för att kopiera musik, även om det också i detta fall fanns en mängd andra legitima användningar för kassettbanden.

Avgiften har i omgångar utökats, men enligt lagtexten handlar det om avgifter på enheter som är särskilt ägnade åt privatkopiering. Till skillnad från folk med vanligt bondförnuft så kom en skiljenämnd i höstas till den slutsatsen att externa hårddiskar och USB-minnen är särskilt ägnade åt att kopiera musik. Jag kan för mitt liv inte förstå hur de resonerar. Själv använder jag USB-minnen till att lagra bilder i första hand, och externa hårddiskar för att göra säkerhetskopior på datorer. Jag har också nyligt skaffat en (begagnad) systemkamera, och jag kan lova att de bilderna tar upp stor plats. Då jag lagrar och säkerhetskopierar mina bilder så anser Copyswede att våra svenska musiker ska ha ersättning för mina familjefoton! Skämmes!

Att detta sker i en tid då lokal lagring av musik och film alltmer frångås, och mer streamas från servrar mot en mindre avgift som tryggar kulturarbetarnas försörjning, är för mig ännu mer verklighetsfrämmande.

Nu är det hög tid att våra svenska riksdagspolitiker sätter ett stopp för dumheterna och avskaffar kassettavgiften en gång för alla. Det är min åsikt, och den står jag för.