Creme brulée

Min favorit bland efterrätter är Crème brulée. Det söta möter det krämiga som toppas med det knäckiga, kan det bli bättre än så?

Jag har genom åren tyckt att det är en svår efterrätt att lyckas med och 50 % av gångerna slutar den med katastrof. Men i helgen har det gjorts efterforskningar! Prövat tre olika recept, kombinerat dessa, prövat igen och nu tror jag att jag fått fram det absolut säkraste och godaste receptet. Jag citerar en av mina gäster från igårkväll: ”To die for”.

 

Crème brulée ca 6-7 portioner

1 vaniljstång
6 äggulor
1-1.5 dl socker
0.5 dl mjölk
4.5 dl grädde
Brun farinsocker

Sätt ugnen på 150 grader

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg i en kastrull.

Tillsätt socker,mjölk och grädde i kastrullen och värm under omrörning tills det NÄSTAN kokar.

Vispa under tiden upp äggulorna mha elvisp i fullfart.

Tillsätt sedan den varma gräddblandningen i äggulorna under omrörning med elvisp under fullfart.

Smeten ska nu se ut som ett skum.

Häll crème bruléen i små formar.

Koka upp vatten ca 1.5-2 l.

Ta fram en plåt med höga kanter och ställ crème brulée formarna i den.

Häll på det kokande vattnet i plåten så att det räcker upp till hälften på formarna. OBS! Inget vatten får skvätta i crème brulée formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 h.

Hit kan du förbereda och ha dem ståendes i kylen tills det är dags för servering.

Strö brun farinsocker på toppen och bränn med brännare.

Ät som den är eller toppa med ett hallon eller annat bär!

 

knapp

Dessa formar har jag från Cervera.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.