Semla

Hej!

I Tisdags var det fettisdag och självklart bjöds det på två olika slags semlor, en nutellasemla samt en vanlig semla. Bullen är samma recept men i nutellasemlan bytte jag ut mandelmassan mot en klick nutella och istället för att pudra florsocker ovanpå blev det kakao. Smarrigt, och semlor är faktiskt en av mina favorit bakverk!!

 

Grundrecept semlor (ca 18 st)

14-16 dl vetemjöl special
1.5 dl socker
125 g rumsvarmt smör
50 g jäst för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
5 dl mjölk
1 ägg

Pensling
2 äggulor
1-2 msk mjölk

Blanda det mesta av mjölet, socker, kardemumma, smör i bitar samt smula ned jäst i en bunke
Smält smöret till 37 grader och häll den över mjölblandningen
Knäck i ägget och arbeta snabbt ihop allt med en hushållsassistent i ca 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela upp degen i bollar på ca 70 g/boll.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter under bakduk

Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop äggulorna och 1-2 msk mjölk.
Pensla försiktigt bullarna.
Grädde i mitten av ugnen ca 7-10 minuter, tills bullarna fått fin färg.

Låt dem svalna på ett galler.

När bullarna kallnat dela då dem så att du får ett lock.
Klassisk fyllning

Grädde
1 vaniljstång
Mandelmassa

Gröp ut en liten grop och spara det urgröpta brödet i en skål.
Blanda mandelmassa, en skvätt grädde och brödet till en lagom tjock smet.
Fyll gropen med mandelmassan.
Spritsa vispad grädde med kärnorna från en vaniljstång.
Pudra med florsocker ovanpå.

Nutellafyllning

Nutella
Kakao
Grädde

Dela bullen så att du får ett lock, Gröp ut en liten grop i bullen.
Fyll gropen med en klick nutella.
Spritsa på grädde och pudra locket med kakao.

FullSizeRender-21

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.