Bannoffeepaj med french silk

Kardemumma, choklad, kola, banan och grädde – hur dåligt kan det bli egentligen? Skulle göra en dessert till en middag för ett tag sedan, och då jag smakat och uppskattat banoffeepaj tidigare ville jag testa att göra en själv. Men hur kul är det att göra en helt vanlig variant? Ville såklart testa något lite roligare, så letade reda på detta recept som jag sedan ändrat en del. Resultatet blev riktigt bra och pajen blev uppskattad både av middagsgästerna och av arbetskamraterna dagen efter. 🙂

Ingredienser

 

  • 4 dl (ca. 190 g) kaksmulor av kardemummaskorpor (jag använde nyåkers)
  • 120 g smält smör
  • 60 g choklad (jag använde mörk)
  • 85 g rumstempererat smör
  • 0,85 dl socker
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 1 ägg
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 4 bananer
  • 25-50 g riven choklad (jag använde mjölkchoklad)
  • 4 dl grädde
  • 2 msk marsánpulver

 

Så här gör du:

  1. Blanda kaksmulor och smält smör, tryck ut degen i en smord pajform. Låt stå i kylen för att kallna.
    image
  2. Gör under tiden french silk. Smält chokladen i en microsäker skål, 20 sek’s intervaller i micron och rör mellan varje.
    .
  3.  Vispa det rumsvarma smöret och sockret tills det är fluffigt. Rör ned chokladen och vaniljextraktet, blanda ihop.
  4. Vispa sedan ned ägget på en lägre hastighet. När ägget är helt nedblandat brer du ut fyllningen på den avsvalnade bottnen. Låt stå i kylen 30-60 min.
    image
  5. När chokladfyllningen blivit fast brer du på den karamelliserade mjölken. Låt stå i kylen tills det närmar sig servering.
    image
  6. Vispa grädden tillsammans med marsánpulvret.
    .
  7. Skär bananerna i skivor och fördela ut över pajen.
    image
  8. Fördela den rivna chokladen över bananerna (alternativt över grädden på slutet, beroende på hur du vill att pajen ska se ut).
    image
    .
  9. Spritsa ut grädden på pajen i önskat mönster. Ät och njut! 🙂
    image

 

Etiketter:

En kommentar

  1. Pingback: Banoffepaj i miniformat | sockerchock

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.