Banoffepaj i miniformat

Banoffeepajen jag gjorde för ett tag sen var riktigt god, men tyvärr lite svår att skära i snygga bitar. Därför tänkte jag, när jag skulle ordna fika åt kusiner och morbror som kom på besök, att det borde gå minst lika bra att göra pajerna i miniformat.

image

Självklart insåg jag så fort jag kommit på idén att jag måste testa. Det beslutet ångrar jag inte. Min sambo uttryckte till och med att jag måste göra dessa till hans födelsedag. Den enda nackdelen är att det behövs muffinsplåtar och har man inte en massa tar det tid att göra flera. Jag har två stycken plåtar för 6 muffins vardera, vilket räcker alldeles utmärkt för fem personer (det går inte att bara ta en) men inte räcker långt för ett födelsedagsfika. Fördelen är att de är lika goda dagen efter och alltså går att förbereda.

Här har ni receptet:

Ingredienser

  • 3 dl kaksmulor av kardemummaskorpor (jag använde nyåkers)
  • 85 g smält smör
  • 40 g choklad (jag använde mörk)
  • 60 g rumsvarmt smör
  • 0,6 dl socker
  • 1,5 tsk vaniljextrakt
  • 1 litet ägg
  • 1/2 burk karamelliserad mjölk
    3 dl grädde
  • 1,5 msk marsánpulver
  • 2-3 bananer
  • 25 g riven choklad (jag använde mjölkchoklad)

Gör så här:image

  1. Sätt ut muffinsformar i muffinsplåten/plåtarna.
    .
  2. Blanda kaksmulor med smält smör och tryck ut i formarna, jag använde en muddlare men det går nog minst lika bra att använda fingrarna.
    .
  3. Ställ plåtarna i kylen för att svalna. Gör under tiden french silk.
    .
  4. Smält chokladen i en microsäker skål, 15 sekunders intervaller och rör mellan varje. image
    .
  5. Vispa det rumsvarma smöret och socker tills det är fluffigt.

    .

  6. Rör ned den smälta chokladen och vaniljextraktet.
    .
  7. Vispa ned ägget på en lägre hastighet. När ägget är helt nedblandat brer du ut chokladen på bottnarna. Låt stå i kylen 30-60 min.
    .
  8. När chokladfyllningen stelnat brer du karamelliserad mjölk ovanpå. imageLåt stå i kylen tills det närmar sig servering. Ska du göra flera omgångar kan du gå vidare på en gång.
    .
  9.  Vispa grädde på låg hastighet tillsammans med marsánpulvret.
    .
  10. Skär bananerna i skivor och lägg 4 skivor på varje minipaj.
    .
  11. Använd en sked för att lyfta ut minipajerna ur plåten/plåtarna.
    .
  12. Spritsa vaniljgrädden över bananerna.
    .
    image
  13. Fördela riven choklad över grädden. Det går även att göra steg 12 och 13 i omvänd ordning beroende på hur du vill att minipajerna ska se ut – alltså fördela chokladen över bananskivorna och därefter spritsa på vaniljgrädden.
    .
  14. Ät och njut!

 

 

image

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.