Saftiga kanelbullar

IMG_6489

När jag var barn bakade min mamma bullar 1 gång per år. Att baka vanliga bullar och sådant är något jag är relativt dålig på att ta mig tid att göra. Så igår, när jag ändå hade allt hemma, ställde jag mig och gjorde vanliga klassiska bullar. Ebba och hennes kompis fick vara hjälpredor och himmel så gott det är med en nybakad bulle och ett glas mjölk.

Saftiga kanelbullar (ca 40-50 st)
5 dl mjölk
50 gram jäst
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk hela kardemummakärnor
13-15 dl vetemjöl special

175 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk kanel

Ägg till pensling
Pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader
Smula ned jästen i en bunke och höll över mjölken, rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt 150 g smör i små bitar, socker och salt.
Mortla kardemumma och tillsätt dem i degen.
Häll i nästan all mjöl men spara ca 1-2 dl.
Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter i bakmaskin, eller 15 minuter för hand.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Blanda under tiden smör, kanel och socker

Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar.
Kavla ut till en tunn fyrkant och bred på fyllningen m.ha en smörkniv.
Rulla till en rulle och dela i ca 10-12 lika tjocka bitar.
Lägg i bullmormor och platta till lite grann.
Gör likadant med de resterande tre degdelarna.
Låt jäsa i ytterligare 1 h

Sätt ugnen på 225 grader
Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda imitten av ugnen i ca 5-10 minuter, tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och låt svalna under bakduk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.