Allrakäraste syster

En vecka efter olyckan går jag fortfarande på två*500 mg paracetomol var sjätte timme. Telefonen ringer och jag antar att det är mor eller far som vill veta om de ska handla ngt på väg ut till oss. De har kommit varje dag och tagit ut hunden och hjälpt till med hushållssysslorna. Det är mamma eller pappa, jag minns faktiskt inte vem som ringde, som berättar att min allrakäraste syster inte vaknat på morgonen. Att hon inte är kontaktbar och att ambulansen är hos henne.

En dag av oro, hushållssysslor i slowmotion och telefonsamtal går innan vi får veta att hon har en hjärnhinneinflammation och ligger nersövd på Sahlgrenska för att hjärnan ska få vila. Min syster. Somliga gånger är Mölndal otroligt långt bort, ungefär på andra sidan galaxen eller så. Min lille systerson och min svåger. Jag vill ju vara där och vill resa omdelebart tills jag oförsiktigt vrider på mig och inser att jag inte är i skick att resa så långt riktigt än. Mamma och pappa får hjälp av en granne att fixa biljetter och ta sig till flyget. Så kattallergisk han är ställer han upp och tar hand om deras katt.

Efter middagen börjar det klia i min kropp. Jag får nässelutslag över hela bålen, överarmarna och låren. Det kliar så att jag kan bli tokig. Jag går ut med hunden för att tänka på något annat. Det kliar fortfarande. Jag kollar facebook, det kliar jag tar en kall dusch och smörjer in mig med hudkräm det kliar. Jag kryper till slut ner i ett rent påslakan och somnar till slut av utmattning. Vaknar tidigt nästa dag och det kliar fortfarande. Jag läser på 1177 och anar att det är stressen som framkallat nässelutslagen.

Min syster vaknar inte dagen efter heller. Istället upptäcker de när de ska avlägsna var från mellanörat att inflammationen påverkat ett blodkärl och att en propp börjat byggas upp. Hon får propplösande för att förhindra att det blir en fullständig propp. Dag tre vaknar hon inte heller. Dag fyra vaknar hon inte heller. Dag fem ringer min far och berättar med tårar i halsen att hon blinkat som svar på hans fråga om hon kan höra honom. Nästa dag vaknar hon och kan göra sig förstådd, men att säga att hon pratar är att ta i för mycket.

Jag sover inte på nätterna. Jag har svårt att komma till ro på kvällen och vaknar om och om igen. En natt väcks jag av att en kvinna ropar mitt namn så tydligt att jag måste gå ner och försäkra mig om att ingen försökt ringa mig. Efter det kan jag inte sova mer den natten. På dagarna är jag inte lik mig själv. Jag orkar ingenting, jag kommer inte ihåg vad jag ska göra och tappar tråden hela tiden.

Jag kontaktar vårdcentralen och blir sjukskriven av en läkare som förklarar för mig att jag är sjuk till följd av de kriser jag utsatts för. Sjuk? Jag? Kan det vara så? Min hjärna säger att hon har rätt, men jag har svårt att acceptera det. Samtidigt kan jag inte arbeta så jag tar emot sjukskrivningen och åker hem för att bli bättre.

Blåsan i min hjärna har nu förpassats låångt, låångt in i mitt medvetande. Där jag låst in det i ett rum  och gömt nyckeln.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Hej Sofia!
    Va lite man vet om sin nästa. Jag visste att familjen varit med om en bilolycka, men inte att din syster blev sjuk ungefär samtidigt. ”En olycka kommer sällan ensam”
    Hur mår din syster nu?
    Hoppas att allting ordnar sig till det bästa för er!
    KRAM!

  2. Malin Karlsson

    Din hjärna är väldigt duktig på att förvandla ord till läsvärd text! Min bästa vän blev sjuk för drygt ett år sedan då ett pingisbollstort blodkärlsnystan i hennes huvud börjat blöda. Hennes operation gick bra men hon har haft två epileptiska anfall sedan dess. Önskar dig och din syster all bättring!

  3. Ulf Rohdin

    Hej Sofia,
    Väldigt vackert skrivet. Jag är barndomsvän med John från Piteå och jag tycker mycket om både Lovisa, Linus och John. Det var fruktansvärt att få nyheten om Lovisa, jag kan bara föreställa mig vad ni, Linus och John måste ha känt.

    Mvh
    Ulf Rohdin

  4. Sofia Blomquist

    Svar till Ulf Rohdin (2013-02-24 00:07)
    Hej Ulf!
    Jag hoppas att min berättelse kan hjälpa dig också. Tack för att du tog dig tid att kommentera min text och ge dig till känna.
    Sofia

  5. Sofia Blomquist

    Svar till Malin Karlsson (2013-02-23 23:16)
    Hej Malin!
    Kanske min text kan vara till hjälp för andra som liksom du har en närstående som får diagnosen hjärnaneurysm. Tack för dina vänliga ord.
    //Sofia

  6. Sofia Blomquist

    Svar till Barbro Johansson (2013-02-23 22:34)
    Hej Barbro!
    Eftersom min systers sjukdom var hennes har jag inte velat vara alltför öppen med det. Att jag ni skriver om det i min blogg har jag diskuterat med henne och fått ett OK at göra. Tack för dina ord och ja, min syster är hemma igen.
    //Sofia

  7. Karin Flores

    Hej,
    Jag läste nånstans att 2012 var ett sånt där kosmiskt krisår och det var därför det hände så mycket konstiga saker då (statsministern skilde sig och annat trams…) men det känns ju som att lite spillde över på 2013 också…

    Lovisa är en kär kollega till mig och vi är många som saknar henne på jobbet och tänker på henne och hennes familj och hoppas att hon snart är tillbaka. Men det är ju helt makalöst att så mycket kunde hända er familj på en gång, både du och systern.

    När jag såg bilden på dig här på bloggen och att du är rödhårig som Lovisa, så tänkte jag att ni är säkert lika envisa också, och då har ni massor med styrka och girlpower för att ta er igenom det här. Och systrar brukar ju kunna nå varandra på massa sätt, även om ni inte kan ses just nu så är jag säker på att ni känner att ni är med varandra hela tiden.

    Kram
    Karin (vägledarkollega m. L.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.